Close up of stock market chart and worried atmosphere on a dark background. cimlapi

Mi folyik a magyar tőzsdén? Nagyot estek a vezető részvények

MTI
2021. november 14. 21:02

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a héten 52 306,67 ponton, a múlt hetinél 2793,21 ponttal, vagyis 5,07 százalékkal alacsonyabb értéken zárt. A részvénypiac forgalma heti összevetésben 52,625 milliárd forintról 72,394 milliárd forintra nőtt. Valamennyi vezető részvény gyengült. 

A BUX a hét minden napján csökkent, a vezető részvények a kibocsátók kedvező harmadik negyedéves adatai ellenére sem erősödtek.

A hétfői visszaesés nagyrészt az OTP és a Mol gyorsjelentésével magyarázható, eredményeik ugyanis elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A Richter hétfő hajnalban tette közzé a negyedéves beszámolóját, de hiába múlta felül jelentősen a tavalyi azonos időszakot, nem tudott erősödni, miként a Magyar Telekom sem.

A részvényindex visszaesése kedden is csupán mérsékelődött, szerdán pedig újra nagyobb mértékű volt az árak esése. A vezető részvények közül ekkor csak a Magyar Telekom értéke emelkedett a kedvező szerdai gyorsjelentése miatt.

Csütörtökön főképp a Mol fogta vissza a BUX-ot, mivel az árfolyamát megrendítette az üzemanyagok árának rögzítése. A csökkenést az OTP ellensúlyozta valamelyest, mivel a héten először ért el jelentős erősödést. A pénteki kereskedés a vezető részvényekkel együtt a BUX értékét is rontotta, így a hét utolsó napján sem változott a magyar részvénypiac. Egyedül a Magyar Telekom zárta erősödéssel a napot.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint az inflációs adatok sem kedveztek a tőzsdei kereskedésnek. Bosnyák Zsolt szerint a befektetők keveslik a válaszlépéseket, egyre több elemző vár nagyobb kamatemelést a gyorsuló infláció miatt a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). A nagyobb ütemű emelést ugyanakkor a jegybank továbbra is elveti - tette hozzá. Varga Zoltán, az Equilor elemzője megjegyezte, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a befektetők már a jövő heti kamatdöntésre figyelnek, így a tőzsdei kereskedést a jövő héten ez is befolyásolhatja.

A legnagyobb mértékű, 10,45 százalékos eséssel a Mol zárt a héten. Árfolyama 2468 forinttal, forgalma 23,889 milliárd forinttal fejezte be a hetet. Az OTP-részvények 3,67 százalékot gyengülve 18 250 forintig csökkentek 36,459 milliárd forintos forgalom mellett. A Richter 2,74 százalékos gyengülés után 8530 forinton áll, heti forgalma 8,317 milliárd forint. A Magyar Telekom papírjai 436 forintos záró értékkel a múlt péntekihez képest 0,34 százalékkal érnek kevesebbet. Összforgalmuk csaknem 322,7 millió forint volt. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3,13 százalékot esve 4 219,97 ponton fejezte be a hetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem