Lecsapott az MNB: repült a tízmilliós bírság a csalónak

Lecsapott az MNB: repült a tízmilliós bírság a csalónak

2021. március 31. 18:02

Az MNB tízmillió forint bírságot szabott ki egy magánszeméllyel szemben a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A magánszemély a vizsgált időszakban a Magyar Állam által kibocsátott kárpótlási jegyekre vonatkozóan számos alkalommal hajtott végre önkötést eredményező tőzsdei tranzakciókat, valamint nagy volumenben adott be - valós kereskedési szándék nélkül -, majd vont vissza rövid időn belül ügyleti megbízásokat. Mindezzel hamis, félrevezető jelzéseket küldött a befektetőknek az értékpapír keresleti-kínálati viszonyairól.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett, Magyar Állam által kibocsátott kárpótlási jegyet érintően végrehajtott tőzsdei megbízásaival a magánszemély tiltott piaci manipulációt valósított-e meg.

A jegybank az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján feltárta, hogy a magánszemély a vizsgált időszakban tiltott piaci manipulációt követett el a Magyar Állam által kibocsátott kárpótlási jegyekkel kapcsolatos egyes ügyleteivel. A magánszemély 145 alkalommal adott be közel 30 ezer darab értékpapírra vonatkozóan önkötést eredményező tőzsdei megbízásokat. Olyan tranzakciókat hajtott tehát végre, ahol mind a vételi, mind pedig az eladói oldalon ő szerepelt.

Ezen kívül a vizsgált személy közel 2 ezer esetben olyan megbízást adott az értékpapír kapcsán, amelyet később visszavont. A visszavont megbízások - a pontos részletek ismeretének hiányában - azt a benyomást kelthették a piac többi szereplőjében, hogy az értékpapír forgalma magas, mivel arra vonatkozóan kiemelkedően nagy mennyiségű vételi, illetve eladási megbízást rögzített a magánszemély. Összességében a visszavont megbízásokban szereplő értékpapír mennyisége többszöröse volt az értékpapírra vonatkozó összes kötésben ténylegesen résztvevő mennyiséghez képest.

Az MNB a magánszemély önkötései, és visszavont megbízásai közül kiszűrte azokat, amelyek jelentős mértékben tértek el az átlag befektető valós kereskedési szándékot magában foglaló tőzsdei tevékenységétől. A végül jogsértőnek minősített megbízások kapcsán ugyanis - különösen egy olyan alacsony likviditású értékpapír esetében, mint a kárpótlási jegy - a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható volt: azok nem értékelhetőek olyan megbízásként, amelyek az értékpapír tényleges megszerzésére, avagy elidegenítésére irányultak volna. Így ezen esetekben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egyértelműen megvalósult a piaci manipuláció.

A jegybank mindezek alapján megállapította, hogy a magánszemély e megbízásai félrevezető jelzéseket adhattak a befektetők számára a kárpótlási jegy keresleti-kínálati viszonyairól. A vizsgált személy piaci manipulációt megvalósító ügyletei sértették a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában megtiltotta a magánszemélynek, hogy ismételten megsértse a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. Az MNB a piacfelügyeleti bírság meghatározása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély hosszabb időn keresztül végezte jogsértő tevékenységét, továbbá az ügyfél nagy számban valósított meg önkötést eredményező ügyleteket és vont vissza megbízásokat. Az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy a magánszemély a jogsértő tevékenységével önként felhagyott. Az ügy kapcsán a jegybank tiltott piacbefolyásolás bűntettének gyanújával feljelentést is tesz az ügyészségen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 24. 20:36
A bezárt Népszabadság egyik legtehetségesebb volt újságírója, empatikus riportere a halála előtt nem...
Holdblog  |  2022. június 24. 18:03
Nagy hibák. Annak, hogy Munger vagyona az elmúlt 55 évben gyarapodni tudott, saját bevallása szerint...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?