29 °C Budapest
Őrület: ezekre a luxuscikkekre még a járvány alatt sem sajnálja a pénzt a magyar elit

Őrület: ezekre a luxuscikkekre még a járvány alatt sem sajnálja a pénzt a magyar elit

2020. október 26. 13:01

Vegyesen, de érintette a luxustermékek piacát is a járvány. Volt, ahol akkora a visszaesés, hogy két negyedéves jelentést ki sem tudtak adni, máshol rekordok dőlnek: a kulcs a gördülékeny átállás az online aukciókra.

Bizonyos várakozásokkal ellentétben nem nőtt meg jelentősen a tőzsdék márciusi bezuhanása után a befektetési célú értéktárgy-vásárlás - derül ki a Knight Frank friss elemzéséből. Bizonyos luxuscikkeknél pedig erőteljes a visszaesés is, a Fancy Color Research Foundation nevű, a színes gyémántok piacát figyelő elemzőcég egyszerűen nem tudott jelentést kiadni az első két negyedévről, annyira kevesen vásároltak ilyen drágaköveket.

Jelentős növekedés ott történt, ahol gördülékenyen mentek az online aukciók, mint például a gyűjtői táskák vagy a ritka viszkik esetén, ez előbbi 20, utóbbi 12 százalékkal növekedett a pandémia alatt is. A nemes ital legritkább kiadásai a 10 éves kitekintésben köröket vernek a többiekre: egy évtized alatt 535%-kal nőtt meg az áruk. A legdrágábbak között is akadnak megdöbbentő árak:

Egy 1926-os Macallan whisky-t egy tavalyelőtti londoni aukción 1,2 millió fontért, vagyis mai árfolyamon 484 millió forintnak megfelelő összegért adtak el.

Ezzel szemben a műtárgyak eladásának nem tett jót a járvány: az év első felében több mint harmadával csökkentek a galériaeladások az előző év azonos időszakához viszonyítva. Itt is látszik az online átrendeződés: míg az Art Tactic adatai szerint a három nagy aukciós ház összes eladása 2,8 milliárd dollárral esett vissza, addig az internetes kereskedés csak szeptember végéig 400 millió dollárral többet termelt, mint az egész 2019-es évben. A drága autók piacát nem rázta meg a pandémia, egy 59-es Bugatti még rekordot is döntött a maga 12,7 millió dolláros eladási árával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?