10 °C Budapest
Félünk az inflációtól: egyre többen ebbe fektetnek

Félünk az inflációtól: egyre többen ebbe fektetnek

2020. október 23. 14:00

Bár a számok még nem érték utol a járvány előtti adatokat, jelentősen növekednek az állampapír-állományok. Sokan azért választják a befektetésnek ezt a módját, mert félnek a növekvő inflációtól. A papírok egyre nagyobb hányada van a lakosság kezében.

A friss statisztikák szerint a forintos állampapírok állománya szeptember végén 8796 milliárd forintot tett ki, ami 146,5 milliárdos bővülés augusztus végéhez képest - írja a Portfolio. A jelentős növekedéssel együtt is elmarad a március végi 9104 milliárdos szinttől az állomány, a számok azonban már megközelítik a járvány előtti adatokat. A lap cikke szerint a múlt hónapban ismét a szuperállampapír állománya nőtt a legjelentősebb mértékben, egy hónap alatt több mint 150 milliárddal.

Ugyanakkor jelentősebb kereslet volt még az inflációkövető prémium állampapírra is, amelynek állomány a több mint 47 milliárddal nőtt.

Annak, hogy egyre többen választják ezt a befektetési formát, az infláció növekedésétől való félelem lehet az oka, amelyet az elmúlt hónapokban meg is tapasztaltunk.

Az értékesítő Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint egyébként egyre több papír van lakossági kézben. Szeptemberben ez 8619 milliárd forintnyi állományt jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27