22 °C Budapest
Nincs mit tenni: ezt bizony a magyar tőzsde is keményen megsínyli

Nincs mit tenni: ezt bizony a magyar tőzsde is keményen megsínyli

2020. március 16. 18:28

Februárban 0,7 százalékkal, azaz 49 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon jelentős korrekciót figyelhettünk meg, aminek az oka egyértelmű. A magyar börze sem vonhatta ki magát természetesen a történések alól, így itt is jelentős esést tapasztalhattunk. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben kismértékben gyengült a forint.


A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 51 milliárd forintot mutat. Elsősorban a vegyes alapok esetében láthatunk jelentős tőkebeáramlást. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,7%-kal csökkent februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.480 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal minimális tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege 0,8 milliárd forint. A vagyon ennek megfelelően 0,8%-kal csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlások eredője megközelítette a 7 milliárd forintot. A rövid futamidejű kötvényalapoknál tőkekiáramlás volt, 8 Mrd Ft. Ezzel szemben a hosszú futamidejű kötvényalapoknál tőkebeáramlást láthattunk, ami meghaladta a 12 milliárd forintot. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében is tőkebeáramlás volt, 2,2 milliárd forint. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 0,8 százalékkal tudott emelkedni.

A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága 24,7 milliárd forint lett. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkebeáramlás 12,4 milliárd; a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében 7,5; a dinamikus vegyes alapok esetében pedig 4,8 milliárd forint. Mindennek ellenére, nyilvánvalóan a kedvezőtlenül alakuló hozamok miatt, a vegyes alapok vagyona összeségében nem változott a hónap során.

A részvényalapoknál minimális tőkebeáramlást figyelhettünk meg (0,25Mrd), de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 8,1 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapok esetében 3,2 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami két lejárt alap számlájára írható. A hozamok nem tudták mérsékelni a tőkekivonás mértékét, így a vagyon nagysága közel 4%-kal lett kevesebb.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során 6,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hozamok azonban ezúttal nem alakultak kedvezően, mindennek eredőjeként a vagyon nagysága 3,3%-kal lett kevesebb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,6 milliárdnyi tőkebeáramlás volt tapasztalható, aminek köszönhetően a vagyonváltozás plusz 1,7% lett. 

Az ingatlanalapok esetében a hónapban 5,6 milliárdos volt a tőkebeáramlás. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 0,8%-os havi vagyongyarapodást láthattunk.

Az árupiaci alapoknál 0,4 milliárdos tőkebeáramlást láthattunk a hónapban, aminek köszönhetően 0,7%-os vagyonnövekedést láthattunk a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok azonban elsősorban a részvény és vegyes alapoknál itt is kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon nagysága 0,5 százalékkal lett kevesebb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44