22 °C Budapest
17,5 milliárdnyi ajándékpénzről mondtak le tavaly a magyarok: így lehet elintézni

17,5 milliárdnyi ajándékpénzről mondtak le tavaly a magyarok: így lehet elintézni

2019. október 18. 16:59

Csupán a magyarok ötöde adakozott jótékony célra tavaly, ezzel elég gyászosan állunk a világranglistán. Az európai lista végén a görögök állnak, akiknél csak hat százalék adakozott. Kiderült, hogy főképpen karácsony környékén jön meg a magyarok adakozási kedve, illetve főképpen gyerekeken, állatokon szeretünk adományokkal segíteni. Sokan megfeledkeznek róla, de a legegyszerűbb módja a jótékonykodásnak az SZJA 1+1 százalékos felajánlása - ez ráadásul pénzbe sem kerül. Tavaly összesen 32 milliárd forintot lehetett volna ilyen formában jótékonykodni, de 17,5 milliárdnyi pénzről nem döntöttek az emberek.

Eléggé rosszul szerepeltek a magyarok a 2019-es World Giving Indexen, amely a különféle nemzetek jótékonysági szokásait mérték össze. A rangsor élén Mianmar végzett, ahol az emberek 81 százaléka vélhetően adományozott jótékony célra, ezt a szakértők annak tudják be, hogy az országban a buddhista szokásoknak megfelelően gyakorta adományoznak az emberek. A második helyen holtversenyben Nagy-Britannia, Málta, Thaiföld és Hollandia áll, itt egyaránt az emberek 71 százaléka adományozott.

Magyarország a lista 83. helyén végzett a 126 országot szerepeltető összegzésben: nálunk az emberek csupán 20 százaléka adakozott jötékony célra az elmúlt évben. A régióban még viszonylag jól állunk: Szlovákiában ugyanez az arány 28 százalék, ami az 51. helyre elég. A horvátok 22 százalékkal a 68. helyen állnak, a cseheknél is ugyanennyi az arány, ők a 70.-ek. Kiderült, hogy a románoknál is 20 százalék adott pénzt valamilyen jótékony célra 2018-ban amivel a 81. helyen vannak, Szlovénia pedig 36 százalékkal a 35. Az osztrákoknál még magasabb ez az arány, a népesség több mint fele, 53 százaléka jótékonykodott tavaly, ami a 15. helyre repítette őket a világranglistán.

A lista végére Grúzia és Jemen került, ahol csak az emberek hat százaléka adakozott, Európa pedig Görögországot adta a rangsor aljára a maga 7 százalékával.

Azért még van remény

Korábban kiderült, hogy a gyermekeket, a betegeket és az állatokat segítő szervezeteket támogatják a legszívesebben a magyarok. A Díjnet adataiból például az is kiderült, hogy a felhasználók egy alkalommal átlagosan 3800 forinttal támogatják a szervezeteket. Az átlagos összeg némileg alacsonyabb, ha a más célokért dolgozó - például betegeket vagy állatokat segítő - szervezeteknek küldött összegeket is vizsgáljuk, ekkor 3600 forintot tesz ki egy támogatás. A vizsgált adományok közül a legmagasabb összegű 50 ezer forint volt az e-számlakezelési platformon. A legtöbb adomány decemberben érkezett, a legaktívabb támogatók pedig a fővárosiak és a Pest megyeiek.

2017 őszén a lakosság több mint fele, 57 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz valamilyen karácsonyi jótékonysági akcióban. A legjellemzőbb jótékonykodási formák - amelyekbe a lakosság több, mint negyede legalább a tervek szintjén bevonódik - áruházi élelmiszergyűjtés (30%), a rászoruló gyerekek, árvák (29%) és a környezetünkben élő rászorulók (26%) támogatása, illetve jótékonysági szervezetek segítése (26%).


Advent időszakában a rászoruló emberek, közösségek kéréseinek száma megsokszorozódik, ugyanakkor az adományozó, támogató szándék is ilyenkor a legerősebb

- mondta a Pénzcentrumnak Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője. A Szeretetszolgálat küldetése csakúgy, mint az év más időszakában, ilyenkor is kétirányú: támogatni a rászorulókat, valamint lehetőséget adni a segíteni vágyó embereknek arra, hogy jól segítsenek. Vagyis elősegíteni, hogy az adományok időben és jól célozva megérkezzenek, aki pedig szeretne, az önkéntesként részt vállalhasson a rászoruló emberekért végzett szolgálatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszerű lenne segíteni

Sokkal egyszerűbb másokon segíteni, mint gondolnád. Például az SZJA-d egy-egy százalékát felajánlhatod különféle szervezeteknek, illetve egyházaknak. Tavaly összességében 32 milliárd forintot lehetett volna így adakozni, ám a magyarok nagy része erről megfeledkezett: az összegzések szerint 17,5 milliárd forint ment veszendőbe.

Többféle módon lehet határozni az egy százalékok kedvezményezettjeiről: a nyilatkozatot nemcsak az interneten, hanem hagyományos módon, papíralapon is el lehet juttatni az adóhivatalhoz. 

Tavaly 1,8 millió nyilatkozat érkezett a civil egy százalékok ügyében, 8,3 milliárd forinthoz juttatva a civil szerveződéseket, a 31 egyház számára egymillió felajánlást tettek az adózók, összesen 4,8 milliárd forint sorsáról döntve. A Nemzeti tehetségprogramra közel háromszázezer felajánlónak esett a választása, akik jelentős, 1,4 milliárd forintot szántak erre a feladatra - ismertette Tállai András.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 13:20
Mintegy 150 főt bocsát el a streamingóriás.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?