20 °C Budapest
Rubik Ernő nem kockáztat: nem költ feleslegesen, szerencsejátékra

Rubik Ernő nem kockáztat: nem költ feleslegesen, szerencsejátékra

2019. augusztus 2. 10:28

Rubik Ernő 29 éves volt, amikor ötletes kockajátéka elkezdte meghódítani a világot, és rövidesen milliók kedvencévé vált. A hirtelen jött siker miatt azonban később sem változtatott életén.  A feltaláló nemrég ünnepelte 75. születésnapját, ennek apropóján interjút adott a The Telegraph-nak. 

Az egyik leghíresebb magyar az interjúban beszélt arról is, hogy csupán 29 esztendős volt, amikor a játék nemzetközi forgalmazása megkezdődött - írja a hvg.hu. Rubik egy csapásra ismert lett, de itteni életét azután sem adta fel, hogy a nevét már egy világ ismerte: jelenleg is Budapesten él feleségével. Négy felnőtt gyermek édesapja, akik az évek során hat unokával ajándékozták meg.

A feltaláló számtalan munkakörben dolgozott élete során, ezek közt ráadásul sok olyan is volt, melyekért nem kapott fizetést. Saját bevallása szerint nem tartja magát sem spórolosnak, sem költekezőnek, ugyanakkor nem titkolta: hozott pénzügyileg rossz döntéseket. Felesleges dolgokat azonban nem vásárol, a beszerzős szerepet ugyanis felesége öltötte magára, aki Rubik szerint sosem követ el hibákat. Rubik a kocka megszületése és elterjedése után sem szórta a pénzt, nem olyan természet: mindig ügyel rá, hogy a kiadásai ne haladják meg a bevételét. 

Szerencsejátékra például nem is költ, mégpedig azért, mert tudja: kicsi a valószínűsége, hogy nyer.

Az 1944-ben született játéktervező jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, igazgatja a Rubik Stúdiót, de játékszoftverek fejlesztésével és az építészeti témákkal is szívesen foglalkozik. A feltaláló azt is elmondta, hogy a kocka megszületésekor hetekig ő sem értette, hogyan tudná kirakni, valahányszor belekezdett, rá kellett jönnie, hogy bonyolult dolgot alkotott. Rubik Ernőnek először egy hónapba telt, míg megoldotta saját találmánya rejtélyét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?