14 °C Budapest

Felelőtlen magyarok hordái lepték el a bankfiókokat: most még szerencséjük volt

2019. június 25. 11:18

Az Országgyűlés a mai napon döntött arról, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvényből következő adategyeztetési kötelezettség határidejét október 1-ig kitolja. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg azonosítatlan kb. 1 millió számla biztosan megmenekül a zárolástól - egyelőre. Nem látszik ugyanis, hogy akik az elmúlt két évben nem szereztek tudomást az azonosításról, azokat a következő hónapokban hogy fogják elérni a bankok. Mindenesetre mielőtt elfogadták a törvényt, a fióklátogatás növekedése jelentős volt a hazai pénzintézetekben, egészen biztos, hogy ezután is lesz számos ügyfél, aki az utolsó pillanatra hagyja az azonosítást.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A bankok nekünk adott válaszaiban azt állították, hogy minden ügyfelet kiértesítettek, sokan az érintetteket több körben is. Hogy lehet az, hogy mégis volt körülbelül 1 millió számla, amely nem volt beazonosítva? Erre leginkább egy magyarázat látszik: sokan nem vették észre az értesítéseket.

Arról is lehetne vitát nyitni, hogy a bankok mennyire hatékonyan értesítették ki az ügyfeleket. Például aki csak a számlakivonatához csatolva kapott értesítést, az nem biztos, hogy észre is vette azt. Egészen biztos azonban, hogy számos ügyfél a többkörös értesítés ellenére sem vette komolyan a problémát, vagy egyszerűen nem vette figyelembe. Ezt tapasztaljuk az olvasói visszajelzések alapján is.

Arra pedig semmilyen garancia nincs, hogy ezek az ügyfelek a következő pár hónapban befáradnak a bankfiókba, és elvégzik az azonosítást. A médiában már így is sok kört futott a téma, ennél nagyobb nyilvánosságot nem is kaphatna, a legtöbb bank pedig több körben elvégezte az értesítés. Mitől lesz tehát jobb a helyzet nyár végén?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kígyóznak a sorok a bankokban

Mindenesetre a törvény mai módosításáig a bankfiókok megteltek: sorra jelentkeztek be az ügyfelek, akik az utolsó pillanatra hagyták az adategyeztetést - legalábbis erről számolnak be a bankok a Pénzcentrumnak adott válaszukban. A Takarék például meghosszabbított nyitva tartással várta az ügyfeleket, mivel a nagyvárosokban 2-3-szoros forgalomnövekedést is tapasztaltak a fiókokban. A CIB is jelentős forgalomnövekedést tapasztalt, 1300-1400 ember látogatta a fiókokat az elmúlt napokban, csak az adategyeztetés céljából. Az UniCreditnél 50 százalékkal nőtt az ügyfélforgalom, az MKB is forgalomnövekedésről számolt be.

Kerüld el a sorban állást!
Az adategyeztetés és a babaváró hitel miatt minden bizonnyal egész nyáron nagy lesz a forgalom a bankfiókokban. Ha hitelfelvétel céljából mész bankba, kerüld el a sorban állást: számos bank kínál online személyi hitelt, amelyhez egyáltalán nem kell a bankfiókba bemenni. Ezek a hitelek ráadásul nem is olcsóbbak a hagyományosnál. Hasonlítsd össze a kamatokat kalkulátorunkban! Minden hitelfelvételkor járj el felelősen!

Ahogy az látható, a közelgő határidő egyre több embert mozgat meg - ezek közül azonban minden bizonnyal sokan úgy térnek be a bankfiókba, hogy az adategyeztetésen már átestek. Ezért paradox a helyzet: akik tudnak róla, vélhetően kevésbé érintettek (emiatt sokan pánikkeltésnek nevezik a dolgot), akik pedig nem szereztek tudomást róla eddig, honnan fognak ezután? Mindenesetre ebben a cikkben leírtuk, honnan tudhatod meg, hogy beazonosíthatott-e a bankod. Ha még adategyeztetés előtt állsz, ne hagyd az utolsó pillanatra!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm