21 °C Budapest
Videón a bizonyíték: nagyon sok magyar bankszámláját zárolhatják 3 hét múlva

Videón a bizonyíték: nagyon sok magyar bankszámláját zárolhatják 3 hét múlva

2019. június 5. 14:33

A 2017. június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény szerint a bankoknak, biztosítóknak, Államkincstárnak stb. kötelezően át kell világítaniuk az ügyfeleiket. Ez alól egy bank egyetlen ügyfele sem képez kivételt - ez sziklaszilárd tény. Mégis gyakran tapasztaljuk azt, hogy az olvasóink nem tudnak az adategyeztetésről, így sokan nem is végezték azt el. Lementünk az utcára, és megkérdeztük a járókelőket, hogy ők már elvégezték-e. A nekünk nyilatkozók válaszaiból az látszik, hogy bizony sokan lesznek azok, akiknek zárolni fogják a számláját.

22 napja maradt azoknak a banki ügyfeleknek, akik folyószámlát vezetnek, hogy elvégezzék az adategyeztetést. Ennek elmulasztása esetén a számlát a banknak be kell fagyasztania - erre törvény kötelezi őket. Mi a cikkeinkre érkezett reakciók és olvasói levelek alapján azt tapasztaljuk, hogy bár a törvényt már két éve elfogadták, a tény még a határidő lejárta előtt 3 héttel is sokakat meg tud lepni.

A bankok korábban nekünk adott válaszaiban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ügyfélkörül körülbelül 30 százaléka áll még az adategyeztetési kötelezettség előtt. Ez országosan több százezer ügyfelet jelent, akik június 27-én majd megrohanják a bankfiókokat. Kíváncsiak voltunk, hogy a folyószámlások hogy állnak, illetve arra is, hogy kaptak-e tájékoztatást a banktól. Lementünk terepre, és megkérdeztük őket:

Ahogy az látható, a megkérdezettek nagy része nem végezte el az adategyeztetést, jelentős részük nem is tudott arról, hogy van ilyen teendője. Az összes megkérdezett azt állította, hogy őket a bankjuk nem tájékoztatta. Ez azért érdekes, mert a bankok korábban azt válaszolták a Pénzcentrumnak, hogy az értesítéseket megkezdték, sokan már ki is értesítették a teljes ügyfélkört. Valahol tehát hiba van a rendszerben: vagy a bankok nem tájékoztatnak kellően hatékonyan, vagy az ügyfelek nem olvassák el a banki értesítőket.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válts a Pénzcentrum folyószámla-kalkulátorával!

Rengetegen voltak azok, akik kamerán kívül elmondták, hogy nem hallottak az adategyeztetésről, és meglepően sokan azok, akik arra hivatkozva nem nyilatkoztak, hogy egyszerűen nem hiszik el az állításunkat, mert "csak úgy senki nem zárolhatja a bankszámlámat." Hát, a bank nem is "csak úgy" zárol, hanem törvényi kötelességének tesz eleget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindenesetre tiszta sor, hogy a magyarok nagyon nagy része fog meglepődni június 27-én, amikor nem tud majd bankkártyával fizetni, nem tud pénzt felvenni és befizetni a számlájára, és a tranzakciók sem fognak megérkezni oda.

Hozzátesszük, sokan vannak azok, akik vélhetően azért nem hallottak az adategyeztetésről, vagy azért nem kaptak értesítést, mert a bank már elvégezte az átvilágításukat egy ügyintézés során, esetleg számlanyitáskor (aki egyébként 2017 június 26 után nyitotta a számláját, ott a bank ezt automatikusan megteszi). A Budapest Banknál például ez az automatizmus már korábban is a rendszer része volt, így a bank lakossági ügyfeleinek nincs ilyen további kötelessége - mert annak már eleget tettek.

Szó sincs arról tehát, hogy vannak olyan kivételezettek, akiknek nem kötelező az adategyeztetés. Egyszerűen csak arról van szó, hogy sokak már eleget tettek a kötelezettségüknek, még akkor is, ha erről nem tudnak. Mivel a bankok - teljesen érthetetlen módon - nem alakítottak ki semmilyen speciális tájékoztatási felületet arra, hogy az egyes ügyfeleket átvilágították-e már, így a Pénzcentrum azt javasolja, hogy mindenki, aki nem tudja biztosan, hogy ez megtörtént-e, a következő három hétben érdeklődjön a bankjánál. Jelen állás szerint ugyanis 10-ből 7 magyarnak zárolni fogják a bankszámláját június 26 után. Nagyon fontos, hogy akinek van életbiztosítása, az biztosítójánál szintén érdeklődjön, mert egyes életbiztosítási típusokra szintén kötelező elvégezni az adategyeztetést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 12:19
A megrendelések száma csúcson volt, az átlagos kosárérték és a személyes átvétel aránya azonban csök...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?