20 °C Budapest
Nemtörődöm ügyfeleken kaszálnak a bankok: menekülj, tízezreket is spórolhatsz!

Nemtörődöm ügyfeleken kaszálnak a bankok: menekülj, tízezreket is spórolhatsz!

2019. január 23. 11:00

Jelentős könnyebbséget jelenthet az ügyfeleknek, hogy idén januártól a 20 000 forint alatti átutalásokra a pénzintézeteknek már nem kell tranzakciós illetéket felszámolniuk, persze így is akadnak bankok, akik még nem változtattak az eddigi kötelező gyakorlaton. Persze ez csak egy a temérdek díjtétel közül, amelyet a bankok megfizettethetnek veled. Összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod egy bankszámla esetében.Olcsóbb számlacsomagra váltanál? Nézz körül kalkulátorunkban!

Egy bankszámla használatánál megannyi költség felmerülhet: fizetsz az utalásért, magáért a bankszámláért és a hozzá tartozó bankkártyáért is. Ezek a díjak lehetnek igen borsosak vagy nagyon kedvezőek, attól függően, hogy milyen alaposan nézel utána a lehetőségeidnek. És nem fillérekről beszélünk, bizonyos esetekben akár tízezreket is spórolhatsz, ha az igényeidhez leginkább passzoló konstrukciót választod. Ehhez viszont az az első lépés, hogy tisztázd magadban, mire van szükséged, és természetesen tudd, melyek azok a szolgáltatások, amelyekért jellemzően díjat számít fel a pénzintézet.

Jellemző költségek a bankszámláknál:

  • A legfontosabb tétel, amivel mindenképpen meg kell ismerkedned, a számlavezetés díja. A bank ezt a számla fenntartásáért, az adminisztrációért számítja fel, de szerencsére a pénzintézetek többsége ma már ezt elengedi bizonyos - például jövedelmi vagy tranzakciós - feltételek teljesítése esetén.
  • Egyes pénzintézetek csomagban árulnak extra szolgáltatásokat a bankszámládhoz, mint például a kedvezményes készpénzfelvétel vagy utalás. Ezek a csomagok szintén díjhoz kötöttek.
  • Alszámlák és megtakarítási számlák fenntartása szintén pénzbe kerül, így további pénzt fizethetsz havonta, ha például egy devizaszámlára vagy kedvezményes megtakarítási számlára van szükséged.
  • Ugyanígy díjat számítanak fel a pénzintézetek az átutalásért, legyen szó rendszeres vagy egyszeri megbízásról vagy csoportos beszedési megbízásról. A díjak mértéke ugyanakkor változó lehet attól függően, hogy személyesen, telefonon vagy neten keresztül adjuk le a megbízást a banknak. Januártól a már említett 20 000 forint alatti utalásoknál már nem kellene kötelezően megfizetnünk a tranzakciós illetéket, bár több bank is beszedi még ezt a díjat. Aki tehát kis összegekben tranzaktál, ezt is ellenőrizze le számlavezető bankjánál.
  • Szintén pénzbe kerül a papíralapú kommunikáció: ha így kérjük a számla hóvégi egyenlegét, vagy így kommunikálunk a bankkal, azért szintén költséget számít fel a bank. Akkor is megsarcol minket a bank, ha egy kicsit fejlettebb megoldást választunk, és például SMS-értesítést kérünk minden pénzügyi tranzakcióhoz.
  • A bankkártyának is éves díja van, amely több ezer forint is lehet egy prémium, presztízskártya esetében, ráadásul a kibocsátás díjával is számolnunk kell.
  • A bankszámla megszüntetése ma már a legtöbb banknál ingyenes, kivéve, ha a megnyitástól számítva nagyon hamar, például fél éven belül szüntetjük meg. Ekkor is díjat számít fel a pénzintézet.

Ezek a díjak apránként talán nem tűnnek fel, azonban érdemes összesíteni egy évre a kiadásokat, hogy lásd, mennyiért bankolsz. Mint az a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértője elárulta, igen nagy a szórás a bankszámlák árazását tekintve: bankolási szokásainktól és igényeinktől függően pár ezer forinttól több tízezerig is terjedhetnek a költségek.

Olcsó bankszámlát keresel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így lehet olcsóbb a számlád

Két lehetőségünk van, ha csökkenteni akarjuk a bankolási díjakat: tranzaktáljunk online és teljesítsük a bank jövedelmi elvárásait

- tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lehetőségeink szerint válasszuk a net- és mobilbankokat, mivel ezen felületeken bankolhatunk a legolcsóbban. Ez azt jelenti, hogy SMS és papír helyett telefonos értesítéseket kérünk és a neten keresztül utalunk. Egyrészt kényelmesebb is így, ráadásul rengeteget spórolhatunk is. De a banki feltételek teljesítésével is pénzt takaríthatunk meg: bizonyos jövedelemsáv elérésével például kedvezőbben bankolhatunk, ami akár díjmentes számlavezetést, átutalást vagy készpénzfelvételt is jelenthet.

Érdemes tehát bankolási szokásaink és jövedelmünk alapján összehasonlítani a bankszámlák költségeit, ehhez pedig nagyszerű segítség egy bankszámla kalkulátor. Használatakor azonban törekedjünk arra, hogy az első éves díjak helyett a második évet figyeljük, hiszen induláskor több bank is kínál átmenetileg kedvezményeket, de a költségek tekintetében reálisabb képet kapunk a második éves kiadások összehasonlításával.

Túl drága a bankszámlád? Cseréld le kalkulátorunk segítségével!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?