2 °C Budapest

Hetente több ezer forintot takaríthatsz meg: mutatjuk, hogy csináld!

2019. január 11. 18:01

A január sok szempontból az év egyik legnehezebb időszaka: a decemberi túlköltekezés után sokan küzdenek anyagi gondokkal. Ráadásul ez a számot vetés időszaka is: sokan az év ezen időszakában mérlegelik, mit értek el tavaly, és fogalmazzák meg az idei évvel kapcsolatos vágyaikat, céljaikat. Sokan fogadják meg, hogy rendbe teszik az anyagi helyzetüket, hogy elkezdenek félretenni pénzt, vagy növelik a megtakarításaikat. Tippeket adunk, hogyan tudunk megcsípni némi pénzt a mindennapok során, hiszen ne feledjük, sok kicsi sokra megy, havi néhány ezer forint is számít.

A január nagyon megterhelő a családok számára: a legtöbben próbálják összeszedni magukat a decemberi költekezés után. Ez a számot vetés időszaka is: rendszerint az év első hónapjában átgondolják az emberek, milyen évük volt tavaly, mit értek el, és megfogalmazzák az idei céljaikat. Sokan tesznek újévi fogadalmakat is, sokan elhatározzák például, hogy az idei évben több pénzt fognak félretenni. 

A Business Insider tippeket ad, hogyan spórolhatunk a mindennapokban kisebb összegeket - hiszen sok kicsi sokra megy. Mutatjuk, mik azok a trükkök, melyekkel hetente te is több ezer forintot takaríthatsz meg.

1. Pékség? Ebédmenü? Kávé? Tedd inkább félre, amit ezekre költenél!

Sokan a munkába menet ugranak be egy pékségbe, vesznek reggelit, egy kávét, és sokan vannak, akik a munkahelyhez közeli étteremben ebédelnek. 150 forintos kakaóscsiga, 250-300 forintos presszó kávé, 1000-1300 forintos ebédmenü: ha összeadjuk, máris ott tartunk, hogy több mint 1500 forintot költöttünk egyetlen nap alatt. Ha viszont inkább készítünk otthon szendvicset, és ha van, a céges kávét isszuk, és viszünk magunknak otthon főzött ebédet is, máris spóroltunk hetente 7500 forintot, havi szinten 30 ezret. 

2. Tartsd be a 48 órás szabályt!

Szuper akció a kedvenc üzletedben! Már csak 3 nap! Ahelyett, hogy engednél a csábításnak, vásárlás előtt várj 24-48 órát, így elejét veheted az impulzusvásárlásnak.  Könnyen lehet, hogy másnap már úgy fogod érezni, valójában nincs is szükséged arra a termékre, amit a webshopban vagy az üzletben láttál.

3. Felejtsd el az autót!

Autóval közlekedni nap mint nap luxus. Anyagilag sokkal jobban járunk, ha a tömegközlekedést választjuk, vagy még jobb, ha a jó idő beálltával biciklire pattanunk! Utóbbi korántsem csak a pénztárcánknak kedvez, de egészségesebb is, mintha buszoznánk vagy metróznánk.

4. Automatikusan tegyél félre!

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

5. Válts bankot!

Tudatos pénzügyi döntésekkel a banki költségeken akár több tízezer forint is megspórolható: érdemes megtalálni a legolcsóbb és a leginkább megfelelő bankszámla-konstrukciót. Ebben segítségedre lehet a Pénzcentrum Kalkulátora, amelynek segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb számlacsomagot is. 

6. Vezess kiadási naplót!

Rengeteg applikáció áll ma már rendelkezésre, amelyek segítségével minden kiadást vezethetsz. Néhány hét után látni fogod, mi az, amin meg tudsz fogni valamennyi pénzt. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7. Spórolj együtt a családdal, barátaiddal

Ha a havi nagybevásárlást tervezitek, érdemes összefogni a barátokkal, a család többi tagjával, ezzel máris megoszlik például a házhoz szállítás összege, vagy akár nagyobb összeg esetén ingyenes fizetni sem kell érte, valamint kapóra jöhetnek az egyet fizet, kettőt kap akciók is!

Hétvégére szervezhettek közös főzést is, több fogást, nagy mennyiségben készíthettek, így a hozzávalók beszerezésének költségét is el tudjátok osztani, a munkából is mindenki kiveheti a részét,  ráadásul kiváló közös program is.

8. Tervezd meg, mit eszel!

A 7-es ponthoz kapcsolódóan nagyjából tervezd el, melyik nap mit eszel, és hétfőre, keddre már a hétvégén megfőzheted az ebédedet! Ha pedig már elvitted magaddal a főtt kaját, kevesebb az esély, hogy elcsábulj a közeli étterem menüje iránt.

9. Csökkentsd a rezsit!

Mielőtt elmész otthonról, húzz kia  konnektorból mindent, amit tudsz, ezzel csökkentheted a villanyszámládat! Néhány trükkel pedig pedig anélkül varázsolhatsz meleget az otthonodba, hogy az a rezsin meglátszódna.

10. Vátsd ki a meglévő hiteleidet!

Sokan vannak, akik bizonyos kiadásokat csak hitelből tudnak finanszírozni, viszont sokat spórolhatunk és jobban átláthatjuk pénzügyeinket, ha úgynevezett hitelkiváltó kölcsönt választunk. A kölcsön célja, hogy több, esetlegesen eltérő típusú, különböző hitelintézetnél meglévő kölcsöneinket "egyesítsük" egyetlen hiteltartozásba. Ez egyrészt jóval átláthatóbbá teszi pénzügyeinket, hiszen nem kell több különböző hitel törlesztését észben tartanunk, hanem elegendő mindössze egyét, ráadásul anyagilag is jobban járhatunk, amennyiben egy új, alacsony kamatozású hitelre cseréljük le régi, alighanem drágább kölcsöneinket. A váltással rengeteget spórolhatsz, abban pedig, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb konstrukciót, segít a PénzcentrumHitelkiváltás kalkulátora!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm