6 °C Budapest
5 mentális praktika, amivel súlyos ezreket spórolhatsz havonta

5 mentális praktika, amivel súlyos ezreket spórolhatsz havonta

2018. november 21. 17:30

Sokan egyszerűen nem képesek radikálisabb megszorításokat hozni annak érdekében, hogy többet lehessen félretenni. Összeszedtünk pár tanácsot azoknak, akiknek pszichésen fájdalmat okoz a túlzott spórolás, de mégis szeretnének megtakarítani nagyobb összegeket!

Aki fogyni akar, általában többféle módszert próbál ki: vannak, akik a radikálisabb változtatásokra esküsznek, mások szép lassan változtatják meg az életmódjukat. Nincs ez másképp a spórolással sem, vannak olyanok, akik extrém, már-már kényszeres módon próbálnak takarékoskodni, hirtelen megszorításokkal sok pénzt megtakarítani. Ez a mentalitás azonban sokaknak már kívül esik a komfort zónájukon, az alábbiakban nekik ajánlunk pár "fájdalommentes" spórolási tippet: igaz, ezekkel csak keveset lehet egyszerre megtakarítani, de idővel sok kicsi sokra megy!

Ingyen pénz jött? Tedd el!

Jó módszer lehet, ha félreteszel minden olyan bevételt, amire előzetesen nem kalkuláltál. Ilyen például az adóvisszatérítés, munkahelyi jutalom, vagy a szolgáltatóktól érkező visszautalások (például túlfizetés esetén). Mivel nem számoltál velük, ezek a pénzek vélhetően nem fognak hiányozni az adott havi költségvetésedből, így könnyeben félre tudod tenni az adott összeget.

Fontos megjegyezni, hogy ha a váratlan összeg pont kapóra jön ahhoz, hogy egyenesbe jönnön a kassza, akkor értelemszerűen ne keverd magad megélhetési nehézségekbe. Bár jó, ha van biztonsági tartalékod, de mindenekelőtt inkább a tartozásaidat rendezd!

Könnyű győzelem

A legegyszerűbb helyzet, ha sziplán megnövekednek a havi bevételeid: mondjuk emelnek a fizetéseden a munkahelyeden, vagy egy leketyegő hitel után felszabadul a törlesztőre eddig levont összeg. Ezeket is viszonylag fájdalommentesen el tudod tenni a szűkösebb időkre, hiszen eddig is megvoltál az összeg nélkül!

Racionalizálj

Az egyik legjobb módja annak, hogy pénzt takaríts meg, ha elengeded a kis összegű, megengedhető, de mégis nélkülözhető dolgokat. Léteznek különféle alkalmazások, amelyek segítenek felmérni a kiadásaidat, és ezekkel egyszerűen ki tudod kalkulálni, hogy miket tudsz elengedni. Nézz körül a piacon, rengeteg ilyen van, mindenki megtalálhatja a megfelelő programot!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tűzz ki célokat

Egyből másképp fogsz állni a spóroláshoz, ha már látod a végét, van miért küzdeni. Célul tűzheted ki mondjuk a régóta vágyott termék árának összegyűjtését, de ha nincs ilyen vágyálmod, akkor a különféle "spórolós játékok" is segíthetnek. Ilyen például a Nagy-Britanniában igen népszerű 52 hetes kihívás: ennek az a lényege, hogy az első héten megpróbálsz mondjuk csak 500 forintot faragni a kiadásokon, a következő héten már ezret, a harmadikon 1500-at, és így tovább. Nyilván az év végén már kicsit fájdalmas az a heti több mint 20 ezer forint, amit meg a kihívás szerint meg kell takarítani, de számold csak ki: egy év alatt 689 ezer forintot spóroltál!

Hasonló elven megy, de egy kicsivel egyszerűbb a 365-ös kihívás is: ebben az esetben naponta emelkedik az összeg. Hétfőn mondjuk megint csak 500 forinttal költesz kevesebbet a szokásosnál, kedden ezerrel, szerdán 1500-al, vasárnap pedig 3500-al. Ezzel a módszerrel heti 14 ezret tudsz félretenni, ami havi 56 ezer, egy év alatt pedig 672 ezer forint!

Keresd az akciókat!

Akkor sem kell feltétlenül lemondanod a megszokott életstílusodról, ételeidről, ha eppen nagyon spórolsz! Egyszerűen keress olcsóbb boltokat, nézd meg, mi akciós, hasonlítsd össze az árakat. Így feltételezhetően ugyanazokat a dolgokat meg tudod venni mint eddig, az árkülönbözetet pedig félre tudod tenni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55