14 °C Budapest

Ilyen egyszerűen foszthatják ki a bankszámládat: a mobilod a hunyó

2018. augusztus 9. 16:55

Az emberek többsége mostanra már nem az ATM-en vagy a banki telecenteren keresztül ellenőrzi az egyenlegét, hanem egyszerűen megnézi azt a számítógépén vagy a mobiltelefonján keresztül. Ez jelentősen kényelmesebbé teszi a hétköznapi bankolást, ugyanakkor nem teljesen veszélytelen, hiszen a kiberbűnözők képesek lehetnek az interneten keresztül hozzáférni az adatainkhoz, illetve a pénzünkhöz is. Jelentősen csökkenthetjük a veszély mértékét azonban, ha betartunk néhány előírást.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a banki automatákon, illetve a banki telecenteren keresztül kellett megtudakolnunk, hogyan is áll a bankszámlánk egyenlege. Az emberek többsége ma már a számítógépén, illetve az okostelefonján keresztül végzi el ezt a műveletet. Egy brit felmérés szerint a tavalyi év folyamán az emberek 71 százaléka fért hozzá a banki adataihoz egy böngészőn vagy egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, több mint a felük pedig rendszeresen tette ezt - írja a Mirror.

Ez a lehetőség természetesen sokkal kényelmesebb annál, mint felhívni a bankot telefonon vagy elsétálni egy ATM-hez. Ugyanakkor ez a fejlemény a bűnözők érdeklődését is felkeltette, akik mindig azon dolgoznak, hogy valamilyen módon hozzáférjenek mások adataihoz, illetve számláihoz.

Ostromállapot

A Kaspersky Labs friss adatai szerint soha nem látott mértékben vannak jelen a mobilbanki alkalmazásokat támadó trójai vírusok. Ezek olyan rosszindulatú szoftverek, melyeknek az a céljuk, hogy ellopják a pénzt a felhasználó számlájáról. Ezeket a programokat előszeretettel álcázzák legális banki alkalmazásnak, amit így a gyanútlan felhasználó telepít majd elindít. A program pedig így képessé válik ellopni az adatokat, amikor a felhasználó belép a netbankjába.

Hogy bankolhatunk biztonságosan?

A bűnözők egyre ravaszabbak lesznek, ugyanakkor rengeteget tehetünk azért, hogy megakadályozzuk őket pénzünk ellopásában. Bár képesek arra, hogy az eredeti alkalmazásokhoz a megtévesztésig hasonló hamisítványokat készítsenek, azt nem tudják elérni, hogy ezeket a hivatalos app store-okon, mint a Google Play, az ITunes vagy az Amazon Appstore keresztül tudják terjeszteni.

Ezek az oldalak ugyanis csak különböző tesztek elvégzését követően engedik meg, hogy egy-egy alkalmazást rajtuk keresztül terjesszenek, így aztán a bűnözők kénytelenek más utakat keresni. Éppen ezért már azzal is nagyon sokat tehetünk a saját biztonságunkért, ha csak hivatalos forrásból származó alkalmazásokat töltünk le az eszközeinkre. Nagyon fontos, hogy egy új alkalmazás telepítésekor pontosan megnézzük, hogy milyen jogosultságokat kér magának a program.

Sebezhetőbbé tesszük a telefonunkat, amennyiben megrootoljuk azt. A rootolás az a folyamat, amely révén a felhasználó a szokásosnál nagyobb, rendszergazda szintű hozzáférést kap a telefonon. Ezáltal azonban a kártevők is olyan dolgokat hajthatnak azon végre, mint például a jelszavak böngészőből való ellopása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Védekezés

A brit statisztikai hivatal szerint az okostelefonokat használó felnőttek 26 százaléka semmilyen biztonsági programmal nem rendelkezik, míg további 24 százalékuk nem tudja, hogy telepített-e ilyen alkalmazást a telefonjára. Ez azért különös, mert a többség tisztában van azzal, hogy komoly biztonsági kockázatokat jelent, ha a számítógépük nem rendelkezik semmilyen vírusirtóval. Ezen programok megfelelői a telefonokra is elérhetőek, ráadásul számos program - például az AVL, McAfee, Avast - ingyenesen is elérhető.

Nem csak a telefonok vannak veszélyben

Nem csak a mobiltelefonok vannak veszélyben, hanem a hagyományos számítógépek is. Éppen tegnap írtunk arról, hogy egyik szerkesztőségi email-címünkre rendszeresen érkeznek az ismeretlen eredetű, rosszindulatú üzenetek. Legutóbb éppen az MKB Bank nevében kaptunk üzenetet: a levél küldői arra próbálják meg rávenni az embereket, hogy lépjenek be a netbankjukba.

A cél itt is egyértelmű: az ügyfél érzékeny, banki adatainak, azonosítóinak az ellopása. Az ilyen adathalász kísérletek elleni védekezés viszonylag egyszerű: mindig közvetlenül a banki honlapról lépjünk be a netbankunkba, illetve mindig gyanakodjunk, ha emailen keresztül próbálnak meg érzékeny adatokat megtudni tőlünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem