12 °C Budapest
1600 forintot is érhet az új ezerforintos bankjegy: ezt kell figyelni

1600 forintot is érhet az új ezerforintos bankjegy: ezt kell figyelni

2018. március 5. 05:45

Új bankjegy került forgalomba március 1-jén, a korábbi bankóra igencsak hasonlító új ezres. Ahogy minden új bankjegy kiadásánál, az alacsony vagy egymást követő sorozatszámú bankókat nem érdemes elkölteni, azok ugyanis névértékük többszörösét is érhetik később.

Múlt héten foglalkoztunk vele, hogy új ezerforintos bankjegyet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. A régi és új ezresek között számtalan technológiai különbség van, ám a legfeltűnőbb differencia, hogy az új bankóra rákerült egy szabad szemmel is látható holló arra az oldalra, amelyen Mátyás király is szerepel.

A régi ezresekkel az idei év október 31-ig lehet fizetni, de ha mégis marad majd valakinél belőlük, akkor sem kell megijedni. 2021 október 31-ig minden bank- és postafiókban, az MNB lakossági pénztárában pedig 2038 október 31-ig cserélik majd be teljesen ingyen újfajta bankóra.

Vannak azonban esetek, amikor nem érdemes csakúgy névértéken kicserélni a pénzünket vagy fizetni vele, és ez egyaránt vonatkozik az új és a régi ezerforintos bankjegyekre is. Ilyen lehet, hogyha alacsony sorszámú bankjeggyel rendelkezünk.

Ezzel kapcsolatban rossz hír, hogy a legalacsonyabb sorszámú bankjegyeket nem is hozzák forgalomba, hanem a Magyar Pénzverő Zrt-től lehet őket gyűjtői célokra (névértéken felül) megvásárolni. Jelenleg új ezerforintos bankjegy még nem kapható, ha viszont rákattintasz a lenti galériára, akkor láthatod, hogy honlapjukon látszólag teljesen hagyományos bankjegyeket árulnak a névértéküknél jóval drágábban.

A képeken jól látszik, hogy akár

  • 4900 forintot is érhet egy kétezres,
  • 8900-at egy ötezres,
  • 13900-at egy tízezres és
  • 28000 forintot egy húszezres bankjegy.

A névértéken felül árult fenti bankjegyek azért érnek többet, mint amennyit egy boltban vásárolhatnánk a segítségükkel, mert alacsony a sorszámuk. Ez azt jelenti, hogy a bankjegyeken található egyedi sorszám első két betűje után egy viszonylag kis szám következik. Ez alól csak a kétezres a kivétel, az viszont egy díszcsomagolásban érkező emlékbankjegy, így az ezért ér többet, mint amennyi rá van írva.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB

- közölte korábban az MNB sajtóosztálya a Pénzcentrummal. Ezek az értékek támpontot adhatnak, hogy milyen sorszámú bankókat keress a saját pénztárcádban.

Vannak azonban olyan gyűjtők, akik nem az alacsony számozású, hanem az egymáshoz nagyon közel eső vagy egymást követő sorszámú bankjegyeket keresik, találunk is ilyen ajánlatokat különböző kereskedő és aukciós weboldalakon.

Van olyan ajánlat, amely 

  • négy, egymást követő sorszámú kétezrest kínál értékesítésre 10 800 forintért, ami a névértéken felül még 700 forint bankónként, 
  • öt sorszámkövető húszezrest kínál 116 ezer forintért (3200 forint extra bankjegyenként),
  • négy egymást követő sorszámú ötezrest kínál 22 ezer forintért, ami ötezresenként 500 forint felárat jelent,
  • a régi ezresek közül pedig két magas sorszámú, de egymást követő számozású bankjegy keres új gazdát összesen 3290 forintért, ami pedig 645 forintos felárat jelent bankónként. 

Azt pedig a fentiek alapján feltételezhetjük, hogy legalább 1600 forintért lehet majd vevőt keresni az új ezresekre is bankónként, ha kifogunk belőlük kettőt, melyek egymást követő sorszámúak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06