13 °C Budapest

1600 forintot is érhet az új ezerforintos bankjegy: ezt kell figyelni

2018. március 5. 05:45

Új bankjegy került forgalomba március 1-jén, a korábbi bankóra igencsak hasonlító új ezres. Ahogy minden új bankjegy kiadásánál, az alacsony vagy egymást követő sorozatszámú bankókat nem érdemes elkölteni, azok ugyanis névértékük többszörösét is érhetik később.

Múlt héten foglalkoztunk vele, hogy új ezerforintos bankjegyet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. A régi és új ezresek között számtalan technológiai különbség van, ám a legfeltűnőbb differencia, hogy az új bankóra rákerült egy szabad szemmel is látható holló arra az oldalra, amelyen Mátyás király is szerepel.

A régi ezresekkel az idei év október 31-ig lehet fizetni, de ha mégis marad majd valakinél belőlük, akkor sem kell megijedni. 2021 október 31-ig minden bank- és postafiókban, az MNB lakossági pénztárában pedig 2038 október 31-ig cserélik majd be teljesen ingyen újfajta bankóra.

Vannak azonban esetek, amikor nem érdemes csakúgy névértéken kicserélni a pénzünket vagy fizetni vele, és ez egyaránt vonatkozik az új és a régi ezerforintos bankjegyekre is. Ilyen lehet, hogyha alacsony sorszámú bankjeggyel rendelkezünk.

Ezzel kapcsolatban rossz hír, hogy a legalacsonyabb sorszámú bankjegyeket nem is hozzák forgalomba, hanem a Magyar Pénzverő Zrt-től lehet őket gyűjtői célokra (névértéken felül) megvásárolni. Jelenleg új ezerforintos bankjegy még nem kapható, ha viszont rákattintasz a lenti galériára, akkor láthatod, hogy honlapjukon látszólag teljesen hagyományos bankjegyeket árulnak a névértéküknél jóval drágábban.

A képeken jól látszik, hogy akár

  • 4900 forintot is érhet egy kétezres,
  • 8900-at egy ötezres,
  • 13900-at egy tízezres és
  • 28000 forintot egy húszezres bankjegy.

A névértéken felül árult fenti bankjegyek azért érnek többet, mint amennyit egy boltban vásárolhatnánk a segítségükkel, mert alacsony a sorszámuk. Ez azt jelenti, hogy a bankjegyeken található egyedi sorszám első két betűje után egy viszonylag kis szám következik. Ez alól csak a kétezres a kivétel, az viszont egy díszcsomagolásban érkező emlékbankjegy, így az ezért ér többet, mint amennyi rá van írva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB

- közölte korábban az MNB sajtóosztálya a Pénzcentrummal. Ezek az értékek támpontot adhatnak, hogy milyen sorszámú bankókat keress a saját pénztárcádban.

Vannak azonban olyan gyűjtők, akik nem az alacsony számozású, hanem az egymáshoz nagyon közel eső vagy egymást követő sorszámú bankjegyeket keresik, találunk is ilyen ajánlatokat különböző kereskedő és aukciós weboldalakon.

Van olyan ajánlat, amely 

  • négy, egymást követő sorszámú kétezrest kínál értékesítésre 10 800 forintért, ami a névértéken felül még 700 forint bankónként, 
  • öt sorszámkövető húszezrest kínál 116 ezer forintért (3200 forint extra bankjegyenként),
  • négy egymást követő sorszámú ötezrest kínál 22 ezer forintért, ami ötezresenként 500 forint felárat jelent,
  • a régi ezresek közül pedig két magas sorszámú, de egymást követő számozású bankjegy keres új gazdát összesen 3290 forintért, ami pedig 645 forintos felárat jelent bankónként. 

Azt pedig a fentiek alapján feltételezhetjük, hogy legalább 1600 forintért lehet majd vevőt keresni az új ezresekre is bankónként, ha kifogunk belőlük kettőt, melyek egymást követő sorszámúak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm