7 °C Budapest
Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

2017. december 25. 13:00

Sokaknak pénz került a karácsonyfa alá, és jó ötletnek tűnhet 2017 legőrültebb befektetési sztorijába, a Bitcoinba fektetni azt, ám a szakértő arra figyelmeztet, hogy az egész pikk-pakk elveszhet. Mutatjuk, miért.

Egy december közepi felmérésből kiderült, hogy nem egészen azt kapjuk karácsonyra, amire vágyunk. Készpénzt, élményajándékot és kézzel készített meglepetéseket szeretnénk leginkább kapni, ezzel szemben szemben szépségápolási termékek, ruhák, CD-k, DVD-k és könyvek kerülnek a fa alá.

Azon szerencsések, akik mégis készpénzt kaptak, meggondolhatják, hogy ahelyett, hogy elszórják azt, inkább befektetik. Az elmúlt év legnagyobb (és sokak szerint legfurcsább) befektetése az úttörő kriptovaluta, a Bitcoin volt. Ahogy a lenti diagram is mutatja, egy év alatt körülbelül ezer dollárról (mai árfolyamon 262 ezer forint) közel 20 ezer dollárra (kb. 5,3millió forint) kúszott fel az árfolyam, december 25-én fél 12-kor pedig 14 437 dolláron (3,8 millió forint) tanyázott a virtuális valuta értéke.

Bitcoin árfolyama amerikai dollárban (2017. január - december 25. 11:30); forrás: Bitcoin.com

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy aki akar, hogyan szállhat be az őrületbe, most viszont megjelent egy figyelmeztetés, ami fontos lehet, mielőtt úgy döntesz, hogy ebbe teszed a pénzedet. 

... egy nagyon egyszerű befektetési elvre világít rá [a Bitcoin], aminek mindannyian áldozatává válunk, mégpedig, hogy a befektetők hajlanak arra, hogy irracionálisan viselkedjenek. Amikor a Bitcoin árfolyama szárnyal, mindenki vásárolni akar. De amikor elkezd összeomlani az árfolyam, az emberek megijednek és elkezdenek eladni

- mondta el a Business Insidernek Lauren Lyons Cole pénzügyi tervező, a lap szerkesztője. Ezzel szemben - tette hozzá a szakember - 

a sikeres befektetők alacsony áron vesznek, és drágán adnak el, pedig a természetes ösztöneink miatt kényelmesebbnek érezzük akkor vásárolni pénzügyi termékeket, amikor azoknak az árfolyama jól megy, és ugyanígy a fordítottja is igaz, amikor a dolgok rosszra fordulnak, legszívesebben szabadulnánk tőlük.

A szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogyha nem tudod elmagyarázni egy szomszédodnak vagy a saját édesanyádnak, hogy pontosan mi is az a Bitcoin és miért veszel belőle, akkor nem állsz készen arra, hogy meghozd ezt a befektetési döntést.

Senki nem tudja, hogy merre tart [a Bitcoin árfolyama]. Felmehet 150 ezer dollárra, de leeshet nullára is. Ez egy nagyon kockázatos, spekulatív befektetés (...) A lényeg: ha Bitcoinba fektetsz, fel kell, hogy készülj arra, hogy minden pénzt, amit beletettél, elbukod

- tette hozzá az amerikai szakember.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?