12 °C Budapest
Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

2017. december 25. 13:00

Sokaknak pénz került a karácsonyfa alá, és jó ötletnek tűnhet 2017 legőrültebb befektetési sztorijába, a Bitcoinba fektetni azt, ám a szakértő arra figyelmeztet, hogy az egész pikk-pakk elveszhet. Mutatjuk, miért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy december közepi felmérésből kiderült, hogy nem egészen azt kapjuk karácsonyra, amire vágyunk. Készpénzt, élményajándékot és kézzel készített meglepetéseket szeretnénk leginkább kapni, ezzel szemben szemben szépségápolási termékek, ruhák, CD-k, DVD-k és könyvek kerülnek a fa alá.

Azon szerencsések, akik mégis készpénzt kaptak, meggondolhatják, hogy ahelyett, hogy elszórják azt, inkább befektetik. Az elmúlt év legnagyobb (és sokak szerint legfurcsább) befektetése az úttörő kriptovaluta, a Bitcoin volt. Ahogy a lenti diagram is mutatja, egy év alatt körülbelül ezer dollárról (mai árfolyamon 262 ezer forint) közel 20 ezer dollárra (kb. 5,3millió forint) kúszott fel az árfolyam, december 25-én fél 12-kor pedig 14 437 dolláron (3,8 millió forint) tanyázott a virtuális valuta értéke.

Bitcoin árfolyama amerikai dollárban (2017. január - december 25. 11:30); forrás: Bitcoin.com

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy aki akar, hogyan szállhat be az őrületbe, most viszont megjelent egy figyelmeztetés, ami fontos lehet, mielőtt úgy döntesz, hogy ebbe teszed a pénzedet. 

... egy nagyon egyszerű befektetési elvre világít rá [a Bitcoin], aminek mindannyian áldozatává válunk, mégpedig, hogy a befektetők hajlanak arra, hogy irracionálisan viselkedjenek. Amikor a Bitcoin árfolyama szárnyal, mindenki vásárolni akar. De amikor elkezd összeomlani az árfolyam, az emberek megijednek és elkezdenek eladni

- mondta el a Business Insidernek Lauren Lyons Cole pénzügyi tervező, a lap szerkesztője. Ezzel szemben - tette hozzá a szakember - 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a sikeres befektetők alacsony áron vesznek, és drágán adnak el, pedig a természetes ösztöneink miatt kényelmesebbnek érezzük akkor vásárolni pénzügyi termékeket, amikor azoknak az árfolyama jól megy, és ugyanígy a fordítottja is igaz, amikor a dolgok rosszra fordulnak, legszívesebben szabadulnánk tőlük.

A szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogyha nem tudod elmagyarázni egy szomszédodnak vagy a saját édesanyádnak, hogy pontosan mi is az a Bitcoin és miért veszel belőle, akkor nem állsz készen arra, hogy meghozd ezt a befektetési döntést.

Senki nem tudja, hogy merre tart [a Bitcoin árfolyama]. Felmehet 150 ezer dollárra, de leeshet nullára is. Ez egy nagyon kockázatos, spekulatív befektetés (...) A lényeg: ha Bitcoinba fektetsz, fel kell, hogy készülj arra, hogy minden pénzt, amit beletettél, elbukod

- tette hozzá az amerikai szakember.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?