Óvatosan, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Simán le is csukhatnak

2017. április 29. 13:02

770 ezer forint volt abban a pénztárcában, amit egy nő talált egy budapesti pláza mozijában. A becsületes megtaláló a moziban meghagyta a telefonszámát, majd visszaadta a tulajdonosnak a tárcát - és milyen jól tette. Ugyanis ha nem így tett volna, akár börtönbe is kerülhetett volna. Utánajártunk, mi a teendő, ha pénzt találunk valahol.


Vírusként terjedt a héten a magyar sajtóban a hír, hogy egy fiatal péceli lány épp a moziból sétált kifelé, amikor észrevett egy pénztárcát a földön. Felvette, 770 ezer forintot talált benne, és a tulajdonos bankkártyáját és személyijét. Fel sem merült benne, hogy megtartja a pénzt, azonnal elkezdte keresni a tulajdonost. Csakhogy a tudakozó nem tudott segíteni, és a Facebookon sem találta meg a tárca tulajdonosát. Végül a mozinál meghagyta a telefonszámát, hogy ha jelentkezik a férfi, utolérhesse.

Már hazafelé tartott, amikor csöngött a telefonja. A vonal másik végén a pénztárca gazdája jelentkezett. Kiderült, hogy az illető délelőtt volt a moziban a két gyerekével, a pénztárcában lévő pénzt pedig a cégének kellett volna másnap befizetnie. A tulajdonos megkérdezte, mennyi pénzzel tartozik a lánynak, de ő nem fogadott el semmit.

Mit tegyél, ha pénzt találtál?

Azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha pénzt, mobilt, táskát, tulajdonképpen bármit találunk az utcán, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) Ötödik Könyv XVIII. fejezete határoz meg szabályokat.

A Ptk. 5:55. §-a alapján a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni

- írta megkeresésünkre az ORFK. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Börtönbe is kerülhetsz, ha máshogy döntesz

Tavaly egy 67 éves pécsi nő ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást, mert talált egy pénztárcát, és ahelyett, hogy értesítette volna erről a jegyzőt, inkább zsebre vágta azt.

Idén januárban tulajdon elleni szabálysértés miatt vettek őrizetbe egy 26 éves medgyesegyházi férfi, aki szintén egy földön heverő pénztárcát talált, kivette a pénzt, a tárcát pedig kidobta. Csakhogy a buksza tulajdonosa bejelentést tett a rendőrségen, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei pedig a közelben lévő térfigyelő kamera felvételeinek segítségével azonosították a férfit, aki felvette a földről a lány pénztárcáját.  Amennyiben ugyanis a megtaláló a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül nem adja át a tulajdonosnak vagy az illetékes jegyzőnek, szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

"A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján, aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

" - tudtuk meg az ORFK-tól.

Azt hiszed nem lát senki, mégis lebukhatsz

A medgyesegyházi férfit a térfigyelő kamera buktatta le. A rendőrség közölte, hogy a térfigyelő kamera a szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén a felderítés és a bizonyítás során játszhat szerepet.  A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdése alapján, aki a jogtalan elsajátítást ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követ el, szabálysértést követ el.

Szólj a rendőrségnek!

Előfordulhat, hogy pénzt szeretnénk felvenni az ATM-ből, de még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába, észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy. Ezt viszont szintén nem lehet csak úgy eltenni, mert az lopásnak minősül. Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint

"aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

Mindenképp értesíteni kell a rendőrséget, ha ATM vagy egyéb automata (pl. a Budapesti Közlekedési Központ által üzemeltetett jegykiadó automata) bankjegykiadó nyílásába beszorulva találunk pénzt. Ez bűncselekmény gyanújára is utalhat. Az elkövetők ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik, vagy olyan eszközt helyeznek arra, amely a pénz kiadását megakadályozza, majd a sértett távozását követően az így megakasztott bankjegyeket az automatából kiveszik - írta az ORFK.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem