18 °C Budapest
Óvatosan, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Simán le is csukhatnak

Óvatosan, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Simán le is csukhatnak

2017. április 29. 13:02

770 ezer forint volt abban a pénztárcában, amit egy nő talált egy budapesti pláza mozijában. A becsületes megtaláló a moziban meghagyta a telefonszámát, majd visszaadta a tulajdonosnak a tárcát - és milyen jól tette. Ugyanis ha nem így tett volna, akár börtönbe is kerülhetett volna. Utánajártunk, mi a teendő, ha pénzt találunk valahol.


Vírusként terjedt a héten a magyar sajtóban a hír, hogy egy fiatal péceli lány épp a moziból sétált kifelé, amikor észrevett egy pénztárcát a földön. Felvette, 770 ezer forintot talált benne, és a tulajdonos bankkártyáját és személyijét. Fel sem merült benne, hogy megtartja a pénzt, azonnal elkezdte keresni a tulajdonost. Csakhogy a tudakozó nem tudott segíteni, és a Facebookon sem találta meg a tárca tulajdonosát. Végül a mozinál meghagyta a telefonszámát, hogy ha jelentkezik a férfi, utolérhesse.

Már hazafelé tartott, amikor csöngött a telefonja. A vonal másik végén a pénztárca gazdája jelentkezett. Kiderült, hogy az illető délelőtt volt a moziban a két gyerekével, a pénztárcában lévő pénzt pedig a cégének kellett volna másnap befizetnie. A tulajdonos megkérdezte, mennyi pénzzel tartozik a lánynak, de ő nem fogadott el semmit.

Mit tegyél, ha pénzt találtál?

Azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha pénzt, mobilt, táskát, tulajdonképpen bármit találunk az utcán, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) Ötödik Könyv XVIII. fejezete határoz meg szabályokat.

A Ptk. 5:55. §-a alapján a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni

- írta megkeresésünkre az ORFK. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Börtönbe is kerülhetsz, ha máshogy döntesz

Tavaly egy 67 éves pécsi nő ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást, mert talált egy pénztárcát, és ahelyett, hogy értesítette volna erről a jegyzőt, inkább zsebre vágta azt.

Idén januárban tulajdon elleni szabálysértés miatt vettek őrizetbe egy 26 éves medgyesegyházi férfi, aki szintén egy földön heverő pénztárcát talált, kivette a pénzt, a tárcát pedig kidobta. Csakhogy a buksza tulajdonosa bejelentést tett a rendőrségen, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei pedig a közelben lévő térfigyelő kamera felvételeinek segítségével azonosították a férfit, aki felvette a földről a lány pénztárcáját.  Amennyiben ugyanis a megtaláló a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül nem adja át a tulajdonosnak vagy az illetékes jegyzőnek, szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

"A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján, aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

" - tudtuk meg az ORFK-tól.

Azt hiszed nem lát senki, mégis lebukhatsz

A medgyesegyházi férfit a térfigyelő kamera buktatta le. A rendőrség közölte, hogy a térfigyelő kamera a szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén a felderítés és a bizonyítás során játszhat szerepet.  A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdése alapján, aki a jogtalan elsajátítást ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követ el, szabálysértést követ el.

Szólj a rendőrségnek!

Előfordulhat, hogy pénzt szeretnénk felvenni az ATM-ből, de még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába, észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy. Ezt viszont szintén nem lehet csak úgy eltenni, mert az lopásnak minősül. Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint

"aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

Mindenképp értesíteni kell a rendőrséget, ha ATM vagy egyéb automata (pl. a Budapesti Közlekedési Központ által üzemeltetett jegykiadó automata) bankjegykiadó nyílásába beszorulva találunk pénzt. Ez bűncselekmény gyanújára is utalhat. Az elkövetők ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik, vagy olyan eszközt helyeznek arra, amely a pénz kiadását megakadályozza, majd a sértett távozását követően az így megakasztott bankjegyeket az automatából kiveszik - írta az ORFK.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?