21 millióért kelt el ez a frissen kibocsátott bankjegy + képek

2017. március 13. 14:33

21,5 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy ritka sorszámú ötfontos egy online aukción. Ugyan különleges sorszáma volt ennek a bankjegynek, azonban ennél sokkal többet érő darabok is vannak, amelyek eddig még nem cseréltek gazdát. Az angol királynőnek ajándékozott első ötfontos akár a most kalapács alá került címlet többszörösét is érheti. Utánajártunk, mi a helyzet a mai bankókkal.

Tavaly novemberben vezették be az Egyesült Királyságban az új 5 fontos bankjegyeket, amelynek az a különleges tulajdonsága, hogy ezek az első polimerből készült pénzek a szigetországban. Akkor arról is írtunk a Pénzcentrumon, hogy az alacsony sorozatszámú darabokért a gyűjtők a címlet értékének akár 40-szeresét is kifizethetik egy-egy árverésen. Érdemes tehát megnézni, milyen sorszámú bankjegyet tartunk a kezünkben, hiszen ez azt jelenti, hogy egy ötfontossal akár 200 font is ütheti a markunkat.

A 60 ezer fontért elárvezetett ötfontos Forrás: Daily Mail

Sok bankjegyet azonban nem bocsátották akkor ki, mivel ezeket később aukción értékesíti a Bank of England (brit jegybank). Márciusban is volt egy ilyen árverés, ennek keretein belül az AA01 444444-es sorozatszámú ötfontos került kalapács alá.

A bankjegy végső, leütési ára 60 ezer font (nagyjából 21,5 millió forint) lett, vagyis 12 ezerszer többet adtak érte, mint azt a bankjegy címlete indokolná.

Nem ezt az egyetlen bankjegy, amely sokkal többet ér, mint amennyi rá van írva:

  • Az AA01 000017-es a legalacsonyabb sorszámú, közhasználatba kerülő ötfontos, így feltehetően ez is igen sokat érhet egy árverésen.
  • A legalacsonyabb sorszámú ötfontos (AA01 000001) nemhogy nem kerül forgalomba, egyenesen a királynő kapta azt ajándékként.

Érdemes lehet megemlíteni a Churchill-emlékmúzemumban (Churchill War Rooms) kiállított bankjegyet is, amit a Bank of England ajándékozott a kiállításnak.

Churchill War Roomsban kiállított, AA01 00001945 sorszámú ötfontos Forrás: Ráski Péter / Pénzcentrum

Mi a helyzet a magyar bankókkal?

Az alacsony sorszámú bankjegyek Magyarországon is jelentősen többet érnek, mint a hivatalos címlet. Hiába sietünk azonban a jegybank kasszáihoz, ott ezeket nem találjuk meg, csupán magasabb sorszámú bankókat tudunk beszerezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB a forintbankjegyeket és -érméket a számlatulajdonosain (hitelintézetek, Magyar Posta Zrt.) keresztül hozza forgalomba. A hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. az MNB-nél vezetett számlájuk terhére vesznek fel készpénzt a jegybanktól, amelyet az ő megbízásuk alapján eljáró készpénzlogisztikai szolgáltatást végző vállalkozások az ATM-ekbe töltenek, vagy elszállítanak a hitelintézeti, illetve postai fiókokba, valamint a hitelintézeteknél számlával rendelkező vállalkozásokhoz (például üzletekbe, kereskedelmi egységek, benzinkutakra)

 - válaszolta a Pénzcentrum korábbi megkeresésére az MNB.

Alacsony sorszámúnak egyébként azok a bankjegyek számítanak, amelyek 1-200-ig, egyes esetekben az 1-600-ig terjedő sorszámmal látnak el. Ezekhez a Pénzverő honlapján juthatunk hozzá, ahol évjárat szerint válogathatunk a címletekből:

  • Találhatunk itt 28-30 ezer forintba kerülő húszezresteket,
  • 14 ezer forintért kínált tízezreseket,
  • Névértékük négyszeresét érő ötszázasokat vagy akár
  • 2000-ben kibocsátott kétezreseket, különleges grafikával, 3 ezer forintért.

Címlapkép: Ráski Péter / Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm