10 °C Budapest

Ennyit tesz félre havonta egy igazi pénzmester

2017. március 3. 15:14

Mindenki vágyik az anyagi függetlenségre, viszont csak kevesen tesznek félre annyit, hogy el is érjék a vágyott állapotot. A megtakarítók öt típusát hasonlítottuk össze az alapján, hogy a jövedelmük hány százalékát teszik félre. Mutatjuk, kik, mikor érik el a pénzügyi függetlenséget.

A személyes pénzügyek világában nem titok, hogy a legfőbb cél: elérni az anyagi függetlenséget a megtakarításokon keresztül. Sok, különböző szintű megtakarítás létezik, de a megtakarítók is nagyon sokfélék. Éves jövedelem és költségek alapján most öt megtakarító típust hasonlítunk össze. A következő ábrákon a piros hatszög az éves költségeket, a narancssárga pedig az éves jövedelmet jelzi. Tehát ha a piros hatszög nagyobb, mint a narancs, akkor az jelenti, hogy több a költség, mint a jövedelem, ha pedig a narancsa nagyobb a pirosnál, akkor azt, hogy a jövedelem nagyon, mint a költségek.

1. Az állandó fogyasztó

Az első típus az állandó fogyasztó, és egyáltalán nincs megtakarítása. Az éves költségek meghaladják az összjövedelmet, ez azt jelenti, hogy negatív a megtakarítási ráta. Mindezt a hitelkártyák túlzott használata is lehetővé teszi. Ennek a személynek megtakarítása nem, adóssága viszont bőven lesz, és szinte lehetetlen, hogy valaha elérje a pénzügyi függetlenséget

2. Az átlag megtakarító

Az átlag embereknek 1-10 százalék közötti a megtakarításuk, tehát a jövedelmüknek legfeljebb a tizedét tudják félretenni. Az idetartozók egy kicsit kevesebbet költenek, mint amennyi a bevételük.

3. Az igazi megtakarító

A következő típus, ahol a megtakarítás a jövedelem 11-30 százalék a között mozog. Ők általában már 65 éves koruk előtt elérik az anyagi függetlenségüket. Furcsa módon, mégis ez a fajta megtakarító az egyik legritkább.

4. A megtakarítások szakembere

Elérkeztünk a megtakarítások szakemberéhez. Az ilyen típusú ember a jövedelmének a 31-60 százalékát félreteszi. Nyilván ehhez kell egy akkora jövedelem is, ami lehetővé teszi az ekkora mértékű megtakarítást. Ők nagyon leszorítják a kiadásokat, és tudatos fogyasztók. A szükségeset veszik meg, és tartózkodnak a túlzott kiadásoktól.

5. A pénzmester

Az utolsó típus a pénzmester. Neki az éves jövedelme jóval meghaladja a költségeit, és a keresetének több, mint a 60 százalékát. Ezek az emberek akár már egy évtized alatt elérhetik az anyagi függetlenségüket. Minimálisan költenek, és örömmel tölti el őket a takarékoskodás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az anyagi biztonság elérése természetesen nagyban függ attól, hogy mekkora összeget tud félre tenni az ember. A rendszeresség viszont legalább ennyire fontos. Sőt, egyre gyakrabban hangsúlyozzák a befektetési szakemberek, hogy az, aki ugyan csak kisebb összegeket tud félretenni, de azt rendszeresen, nagyobb vagyont halmoz fel, mint aki alkalomszerűen takarít meg nagyobb összegeket. (Természetesen a kettő mértékétől is függ.)

Napi 250 forinttal is összejöhetnek milliók

Az elmúlt hetekben több számítást is végeztünk, hogyan lehet napi megtakarításokból milliókat felhalmazoni. Egy bevált példa szerint 20-29 éves korban napi 250 forintot, 30-39 éves korban napi 500 forintot, 40-49 éves korban napi 750 forintot, 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tizedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Aa tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 21:24
A Magyar Rádió egykori hangmérnökét 75 évesen érte a halál.
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm