21 °C Budapest

Ennyit tesz félre havonta egy igazi pénzmester

2017. március 3. 15:14

Mindenki vágyik az anyagi függetlenségre, viszont csak kevesen tesznek félre annyit, hogy el is érjék a vágyott állapotot. A megtakarítók öt típusát hasonlítottuk össze az alapján, hogy a jövedelmük hány százalékát teszik félre. Mutatjuk, kik, mikor érik el a pénzügyi függetlenséget.

A személyes pénzügyek világában nem titok, hogy a legfőbb cél: elérni az anyagi függetlenséget a megtakarításokon keresztül. Sok, különböző szintű megtakarítás létezik, de a megtakarítók is nagyon sokfélék. Éves jövedelem és költségek alapján most öt megtakarító típust hasonlítunk össze. A következő ábrákon a piros hatszög az éves költségeket, a narancssárga pedig az éves jövedelmet jelzi. Tehát ha a piros hatszög nagyobb, mint a narancs, akkor az jelenti, hogy több a költség, mint a jövedelem, ha pedig a narancsa nagyobb a pirosnál, akkor azt, hogy a jövedelem nagyon, mint a költségek.

1. Az állandó fogyasztó

Az első típus az állandó fogyasztó, és egyáltalán nincs megtakarítása. Az éves költségek meghaladják az összjövedelmet, ez azt jelenti, hogy negatív a megtakarítási ráta. Mindezt a hitelkártyák túlzott használata is lehetővé teszi. Ennek a személynek megtakarítása nem, adóssága viszont bőven lesz, és szinte lehetetlen, hogy valaha elérje a pénzügyi függetlenséget

2. Az átlag megtakarító

Az átlag embereknek 1-10 százalék közötti a megtakarításuk, tehát a jövedelmüknek legfeljebb a tizedét tudják félretenni. Az idetartozók egy kicsit kevesebbet költenek, mint amennyi a bevételük.

3. Az igazi megtakarító

A következő típus, ahol a megtakarítás a jövedelem 11-30 százalék a között mozog. Ők általában már 65 éves koruk előtt elérik az anyagi függetlenségüket. Furcsa módon, mégis ez a fajta megtakarító az egyik legritkább.

4. A megtakarítások szakembere

Elérkeztünk a megtakarítások szakemberéhez. Az ilyen típusú ember a jövedelmének a 31-60 százalékát félreteszi. Nyilván ehhez kell egy akkora jövedelem is, ami lehetővé teszi az ekkora mértékű megtakarítást. Ők nagyon leszorítják a kiadásokat, és tudatos fogyasztók. A szükségeset veszik meg, és tartózkodnak a túlzott kiadásoktól.

5. A pénzmester

Az utolsó típus a pénzmester. Neki az éves jövedelme jóval meghaladja a költségeit, és a keresetének több, mint a 60 százalékát. Ezek az emberek akár már egy évtized alatt elérhetik az anyagi függetlenségüket. Minimálisan költenek, és örömmel tölti el őket a takarékoskodás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az anyagi biztonság elérése természetesen nagyban függ attól, hogy mekkora összeget tud félre tenni az ember. A rendszeresség viszont legalább ennyire fontos. Sőt, egyre gyakrabban hangsúlyozzák a befektetési szakemberek, hogy az, aki ugyan csak kisebb összegeket tud félretenni, de azt rendszeresen, nagyobb vagyont halmoz fel, mint aki alkalomszerűen takarít meg nagyobb összegeket. (Természetesen a kettő mértékétől is függ.)

Napi 250 forinttal is összejöhetnek milliók

Az elmúlt hetekben több számítást is végeztünk, hogyan lehet napi megtakarításokból milliókat felhalmazoni. Egy bevált példa szerint 20-29 éves korban napi 250 forintot, 30-39 éves korban napi 500 forintot, 40-49 éves korban napi 750 forintot, 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tizedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Aa tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm