11 °C Budapest

Így tanítanák meg Orbánék, hogyan bánjanak gyerekeink a pénzzel

2016. december 18. 07:00

Az év közepén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy kidolgoz egy programot annak érdekében, hogy fejlessze a lakosság pénzügyi tudatosságát. A Pénzcentrum megpróbált utánajárni, hogy fog mindez megvalósulni a gyakorlatban.

A pénzügyi tudatosság fontossága nem kérdés. Muszáj foglalkozni azzal, hogyan kezeljük okosan a pénzügyeinket, jól válasszunk hitelt, befektetést, és vásárlásnál is kellő körültekintéssel hozzunk döntést.

Ha rendelkezünk pénzügyi tudatossággal, akkor átgondoltan, és jól tudunk dönteni, nem kell félni a negatív következményektől.

A banki és pénzügyi termékek viszont az utóbbi néhány évtizedben elöntötték a piacot. És a jelenleginél már csak bonyolultabbak és összetettebbek lesznek a termékek. Ha nem gondoljuk át kellően a döntést, annak csúnya bukás és anyagi katasztrófa is lehet a vége. Pedig az új fizetési megoldások, a hitel- és befektetési lehetőségek alapvetően mind az érdekeinket szolgálják. Ha tudunk vele bánni.

Csúnyán lemaradtunk

Az OECD egy friss elemzése szerint borzalmas a magyarok pénzügyi tudatossága: a 30 vizsgált ország közül a 22. helyet sikerült megszereznünk. Még az átlagnál is rosszabbul teljesítettünk, és holtversenyben végeztünk Grúziával. 

A társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati országokhoz képest gyerekcipőben járunk a pénzügyi tudatosság terén.

Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a hitelekbe, befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. A probléma társadalmi szintű.

"Hatalmas szakadékok tátongnak a különböző hátterű diákok és családjaik között. Interjú alapú felméréseim azt mutatják, hogy egyes kisvárosokban a szakközép/szakmunkásképzők diákjainak már 60 százaléka dolgozik valamilyen állásban. Az elszegényedés egyes területeken oly mértékű, hogy 16 évesen, azért veszik ki a szülők a gyerekeiket az iskolából, hogy el tudják küldeni őket valamilyen alkalmi munkára, és így eltartsák a családot. Kérdés, hogy egy ilyen gazdasági mikroklímában, milyen esélyei van egy gyereknek, hogy fejlődjön a pénzügyi tudatossága? 

A helyzet tragikus, miközben bizonyos körökben természetes, hogy a gyerekek rendkívül jó pénzügyi oktatást kapnak a családon belül, tizenéves koruktól takarékoskodnak, sőt befektetéseket végeznek. Egy pénzügyi tudatosság fejlesztését megcélzó tréningemen például találkoztam egy I. kerületi tinédzserrel, aki már kisebb vagyont halmozott fel a tőzsdén"

- mondta a Pénzcentrumnak Mihály Nikolett gazdaságpszichológus.

A kormány felismerte, hogy itt bizony nagy a gond, és ha nem szeretné a következő évtizedekben százezrek hitelmentését menedzselni, akkor valamit tenni kell. Idén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért koncepciót dolgoznak ki az év végéig. Konkrét elképzelés azonban még nem látott napvilágot.

A Pénzcentrum megkereste a minisztériumot néhány, a koncepciót érintő kérdéssel. Például, hogy készült-e kutatás, vagy felmérés, amiből pontos képet lehet kapni, ilyen szinten áll a lakosság pénzügyi tudatossága, hol van nagy hiányosság. Hogyan néz majd ki a gyakorlatban ez a koncepció, és hogyan jut majd el a célközönséghez. Szép terveket igen, konkrétumot azonban nem sikerült megtudni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza
"A lakosság, az állam és a szolgáltatók biztonságát is jelentősen erősíti, ha a jelenleginél sokkal tudatosabban állunk hozzá mindennapi pénzügyeinkhez. A fogyasztók a jobban átgondolt döntéssel megspórolhatják a számukra nem előnyős pénzügyi szolgáltatás választásának negatív következményeit. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a bonyolult kínálat miatt a háztartások nem kellően átgondolt pénzügyi döntéseket hoztak, mely potenciális makrogazdasági veszélyeket rejt magában a későbbiekben. A jövőben a pénzügyi termékek kínálata még színesebbé, összetettebbé válik, új fizetési megoldások, új befektetési lehetőségek, és új hitellehetőségek nyílnak. Mivel a pénzügyi termékek terén egyre szélesebb a kínálat, nő az esélye annak, hogy átláthatatlan pénzügyi kockázatokkal szembesül a lakosság.
A kormány ezért erősíteni szeretné a hazai lakosság pénzügyi kultúráját. A cél érdekében hosszú távú, átfogó nemzeti stratégia készítéséről döntöttünk. A pénzügyi tudatosság fejlesztése a lakosság egészére kiterjedő állami feladat. Magában foglalja a pénzügyi ismeretek, valamint a lakosság pénzügyi magatartásának átfogó, hosszú távú, a stratégiai és a gazdaságpolitikai célokkal összhangban álló fejlesztését.
A stratégia kidolgozását elősegíti, hogy már ma is vannak olyan intézmények és programok, melyek közreműködnek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. Például a Magyar Bankszövetség és a Pénzirányítű Alapítvány Pénz7 nevű programsorozatának keretében országszerte általános- és középiskolákban szerveznek nagy sikerrel tematikus órákat. A jelenlegi programok azonban nem épülnek egymásra, vagy nem megfelelően egészítik ki egymást. Ezért a pénzügyi tudatosság további fejlesztése érdekében egységes szemlélet, irányítás és kidolgozott rendszer szükséges.
A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai jelenleg dolgoznak a stratégia elemein. A munkában számítunk az állami társszervek mellett a kereskedelmi bankok támogatására is, hiszen közös érdek a pénzügyi tudatosság erősítése. A stratégiának képesnek kell lennie azonosítani a legfőbb hiányosságokat, és ezekre építve olyan elérhető célokat kitűzni az előttünk álló 5-7 éves periódusra, amely elősegíti a tudatos pénzügyi gondolkodást Magyarországon.
Célunk a pénzügyi ismeretek könnyebben elérhetővé tétele és azok előtérbe helyezése a háztartások számára egy-egy döntés meghozatalakor, amely reméljük javulást hoz az emberek pénzügyi magatartása terén, ezzel is hozzájárulva az ország jövőjének biztosabbá tételéhez."

A koncepció részletei tehát még váratnak magukra. Viszont ahogy a minisztérium is utalt a levelében, az iskolákban már elkezdődött a pénzügyi tudatosságra nevelés. Előbb nézzük a hivatalos tényeket, utána részletezzük, hogy mi ezzel a probléma.

Pénz7 Programsorozat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány közösen indított, jövő márciusban lesz a harmadik Pénz7.
  • A cél, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a pénzügyi tudatosságra.
  • Általános és középiskolák jelentkezhetnek.
  • Ha csatlakozik, vállalja az iskola, hogy azon a héten osztályonként legalább 1 órát tart a témában.
  • Segédanyagot az Emmi biztosít.
  • Jövőre a korszerű pénzkezelés lesz a központi téma, de kiegészül vállalkozói, kompetenciafejlesztő és gazdálkodási témákkal is.

Az MTI-ben a témahét bejelentését azzal vezették fel, hogy "a bankszövetség tájékoztatása szerint a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahétként beemelte a kezdeményezést a 2016-17-es tanév rendjébe."

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy semmilyen hatástanulmány, vagy objektív vélemény nem jelent meg arról, hogy ezek a témahetek valóban sikeresek és hatékonyak. Szóval továbbra is kérdés, hogy a gyerekek ilyenkor tanulnak-e olyat, amit valóban segíti őket abban, hogy pénzügyileg tudatosak legyünk. 

A Pénziránytű Alapítvány egyébként idén megjelentetett egy tankönyvet a témában, Iránytű a pénzügyekhez címmel. A könyv pdf formátumban egyébként bárki számára elérhető az alapítvány honlapján. Azt a tantárgyat, ahol ebből a könyvből tanulnak válaszhatóként veheti fel a diák. Tehát messze nem biztos, hogy minden diák részesül ilyen jellegű oktatásban.

A pénzügyi tudatosság kialakításához viszont a szülők is nagyban hozzájárulhatnak. Sőt, meghatározó az ő szerepük, és mindaz, amit otthon látnak.

A családi minták öröklődnek, a pénzügyi magatartás esetében pedig különösen így van. Egy korábbi kutatásunk szerint például, ha egy szülő hitelkártya csapdába/vagy hitelspirálba kerül, várhatóan a gyermekének is hasonló problémái lesznek. Az önmegtartás, a hosszú távú gondolkodás képessége olyan tulajdonság, mely rendszerint tudatos nevelés eredménye" 

- mondta Mihály Nikolett.

Tehát érdemes minél korábban elkezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést, ésez nem kizárólag az iskolák dolga, hanem otthon, a szülők is sokat tehetnet azért, hogy gyermekeik jól gazdálkodjanak majd felnőttkorukban.

Címlapkép: GettyImages Hungary

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem