Így tanítanák meg Orbánék, hogyan bánjanak gyerekeink a pénzzel

2016. december 18. 07:00

Az év közepén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy kidolgoz egy programot annak érdekében, hogy fejlessze a lakosság pénzügyi tudatosságát. A Pénzcentrum megpróbált utánajárni, hogy fog mindez megvalósulni a gyakorlatban.

A pénzügyi tudatosság fontossága nem kérdés. Muszáj foglalkozni azzal, hogyan kezeljük okosan a pénzügyeinket, jól válasszunk hitelt, befektetést, és vásárlásnál is kellő körültekintéssel hozzunk döntést.

Ha rendelkezünk pénzügyi tudatossággal, akkor átgondoltan, és jól tudunk dönteni, nem kell félni a negatív következményektől.

A banki és pénzügyi termékek viszont az utóbbi néhány évtizedben elöntötték a piacot. És a jelenleginél már csak bonyolultabbak és összetettebbek lesznek a termékek. Ha nem gondoljuk át kellően a döntést, annak csúnya bukás és anyagi katasztrófa is lehet a vége. Pedig az új fizetési megoldások, a hitel- és befektetési lehetőségek alapvetően mind az érdekeinket szolgálják. Ha tudunk vele bánni.

Csúnyán lemaradtunk

Az OECD egy friss elemzése szerint borzalmas a magyarok pénzügyi tudatossága: a 30 vizsgált ország közül a 22. helyet sikerült megszereznünk. Még az átlagnál is rosszabbul teljesítettünk, és holtversenyben végeztünk Grúziával. 

A társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati országokhoz képest gyerekcipőben járunk a pénzügyi tudatosság terén.

Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a hitelekbe, befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. A probléma társadalmi szintű.

"Hatalmas szakadékok tátongnak a különböző hátterű diákok és családjaik között. Interjú alapú felméréseim azt mutatják, hogy egyes kisvárosokban a szakközép/szakmunkásképzők diákjainak már 60 százaléka dolgozik valamilyen állásban. Az elszegényedés egyes területeken oly mértékű, hogy 16 évesen, azért veszik ki a szülők a gyerekeiket az iskolából, hogy el tudják küldeni őket valamilyen alkalmi munkára, és így eltartsák a családot. Kérdés, hogy egy ilyen gazdasági mikroklímában, milyen esélyei van egy gyereknek, hogy fejlődjön a pénzügyi tudatossága? 

A helyzet tragikus, miközben bizonyos körökben természetes, hogy a gyerekek rendkívül jó pénzügyi oktatást kapnak a családon belül, tizenéves koruktól takarékoskodnak, sőt befektetéseket végeznek. Egy pénzügyi tudatosság fejlesztését megcélzó tréningemen például találkoztam egy I. kerületi tinédzserrel, aki már kisebb vagyont halmozott fel a tőzsdén"

- mondta a Pénzcentrumnak Mihály Nikolett gazdaságpszichológus.

A kormány felismerte, hogy itt bizony nagy a gond, és ha nem szeretné a következő évtizedekben százezrek hitelmentését menedzselni, akkor valamit tenni kell. Idén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért koncepciót dolgoznak ki az év végéig. Konkrét elképzelés azonban még nem látott napvilágot.

A Pénzcentrum megkereste a minisztériumot néhány, a koncepciót érintő kérdéssel. Például, hogy készült-e kutatás, vagy felmérés, amiből pontos képet lehet kapni, ilyen szinten áll a lakosság pénzügyi tudatossága, hol van nagy hiányosság. Hogyan néz majd ki a gyakorlatban ez a koncepció, és hogyan jut majd el a célközönséghez. Szép terveket igen, konkrétumot azonban nem sikerült megtudni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza
"A lakosság, az állam és a szolgáltatók biztonságát is jelentősen erősíti, ha a jelenleginél sokkal tudatosabban állunk hozzá mindennapi pénzügyeinkhez. A fogyasztók a jobban átgondolt döntéssel megspórolhatják a számukra nem előnyős pénzügyi szolgáltatás választásának negatív következményeit. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a bonyolult kínálat miatt a háztartások nem kellően átgondolt pénzügyi döntéseket hoztak, mely potenciális makrogazdasági veszélyeket rejt magában a későbbiekben. A jövőben a pénzügyi termékek kínálata még színesebbé, összetettebbé válik, új fizetési megoldások, új befektetési lehetőségek, és új hitellehetőségek nyílnak. Mivel a pénzügyi termékek terén egyre szélesebb a kínálat, nő az esélye annak, hogy átláthatatlan pénzügyi kockázatokkal szembesül a lakosság.
A kormány ezért erősíteni szeretné a hazai lakosság pénzügyi kultúráját. A cél érdekében hosszú távú, átfogó nemzeti stratégia készítéséről döntöttünk. A pénzügyi tudatosság fejlesztése a lakosság egészére kiterjedő állami feladat. Magában foglalja a pénzügyi ismeretek, valamint a lakosság pénzügyi magatartásának átfogó, hosszú távú, a stratégiai és a gazdaságpolitikai célokkal összhangban álló fejlesztését.
A stratégia kidolgozását elősegíti, hogy már ma is vannak olyan intézmények és programok, melyek közreműködnek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. Például a Magyar Bankszövetség és a Pénzirányítű Alapítvány Pénz7 nevű programsorozatának keretében országszerte általános- és középiskolákban szerveznek nagy sikerrel tematikus órákat. A jelenlegi programok azonban nem épülnek egymásra, vagy nem megfelelően egészítik ki egymást. Ezért a pénzügyi tudatosság további fejlesztése érdekében egységes szemlélet, irányítás és kidolgozott rendszer szükséges.
A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai jelenleg dolgoznak a stratégia elemein. A munkában számítunk az állami társszervek mellett a kereskedelmi bankok támogatására is, hiszen közös érdek a pénzügyi tudatosság erősítése. A stratégiának képesnek kell lennie azonosítani a legfőbb hiányosságokat, és ezekre építve olyan elérhető célokat kitűzni az előttünk álló 5-7 éves periódusra, amely elősegíti a tudatos pénzügyi gondolkodást Magyarországon.
Célunk a pénzügyi ismeretek könnyebben elérhetővé tétele és azok előtérbe helyezése a háztartások számára egy-egy döntés meghozatalakor, amely reméljük javulást hoz az emberek pénzügyi magatartása terén, ezzel is hozzájárulva az ország jövőjének biztosabbá tételéhez."

A koncepció részletei tehát még váratnak magukra. Viszont ahogy a minisztérium is utalt a levelében, az iskolákban már elkezdődött a pénzügyi tudatosságra nevelés. Előbb nézzük a hivatalos tényeket, utána részletezzük, hogy mi ezzel a probléma.

Pénz7 Programsorozat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány közösen indított, jövő márciusban lesz a harmadik Pénz7.
  • A cél, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a pénzügyi tudatosságra.
  • Általános és középiskolák jelentkezhetnek.
  • Ha csatlakozik, vállalja az iskola, hogy azon a héten osztályonként legalább 1 órát tart a témában.
  • Segédanyagot az Emmi biztosít.
  • Jövőre a korszerű pénzkezelés lesz a központi téma, de kiegészül vállalkozói, kompetenciafejlesztő és gazdálkodási témákkal is.

Az MTI-ben a témahét bejelentését azzal vezették fel, hogy "a bankszövetség tájékoztatása szerint a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahétként beemelte a kezdeményezést a 2016-17-es tanév rendjébe."

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy semmilyen hatástanulmány, vagy objektív vélemény nem jelent meg arról, hogy ezek a témahetek valóban sikeresek és hatékonyak. Szóval továbbra is kérdés, hogy a gyerekek ilyenkor tanulnak-e olyat, amit valóban segíti őket abban, hogy pénzügyileg tudatosak legyünk. 

A Pénziránytű Alapítvány egyébként idén megjelentetett egy tankönyvet a témában, Iránytű a pénzügyekhez címmel. A könyv pdf formátumban egyébként bárki számára elérhető az alapítvány honlapján. Azt a tantárgyat, ahol ebből a könyvből tanulnak válaszhatóként veheti fel a diák. Tehát messze nem biztos, hogy minden diák részesül ilyen jellegű oktatásban.

A pénzügyi tudatosság kialakításához viszont a szülők is nagyban hozzájárulhatnak. Sőt, meghatározó az ő szerepük, és mindaz, amit otthon látnak.

A családi minták öröklődnek, a pénzügyi magatartás esetében pedig különösen így van. Egy korábbi kutatásunk szerint például, ha egy szülő hitelkártya csapdába/vagy hitelspirálba kerül, várhatóan a gyermekének is hasonló problémái lesznek. Az önmegtartás, a hosszú távú gondolkodás képessége olyan tulajdonság, mely rendszerint tudatos nevelés eredménye" 

- mondta Mihály Nikolett.

Tehát érdemes minél korábban elkezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést, ésez nem kizárólag az iskolák dolga, hanem otthon, a szülők is sokat tehetnet azért, hogy gyermekeik jól gazdálkodjanak majd felnőttkorukban.

Címlapkép: GettyImages Hungary

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 16:04
További három évig Rékasi Tibor marad a Telekom vezérigazgatója.
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
ChikansPlanet  |  2024. február 23. 13:42
A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A körny...
Kiszámoló  |  2024. február 23. 12:16
A balsors néha már belesodort a Telekom ügyfélszolgálatának Vandának csúfolt szivatógépének karmai k...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem