Így tanítanák meg Orbánék, hogyan bánjanak gyerekeink a pénzzel

Így tanítanák meg Orbánék, hogyan bánjanak gyerekeink a pénzzel

2016. december 18. 07:00

Az év közepén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy kidolgoz egy programot annak érdekében, hogy fejlessze a lakosság pénzügyi tudatosságát. A Pénzcentrum megpróbált utánajárni, hogy fog mindez megvalósulni a gyakorlatban.

A pénzügyi tudatosság fontossága nem kérdés. Muszáj foglalkozni azzal, hogyan kezeljük okosan a pénzügyeinket, jól válasszunk hitelt, befektetést, és vásárlásnál is kellő körültekintéssel hozzunk döntést.

Ha rendelkezünk pénzügyi tudatossággal, akkor átgondoltan, és jól tudunk dönteni, nem kell félni a negatív következményektől.

A banki és pénzügyi termékek viszont az utóbbi néhány évtizedben elöntötték a piacot. És a jelenleginél már csak bonyolultabbak és összetettebbek lesznek a termékek. Ha nem gondoljuk át kellően a döntést, annak csúnya bukás és anyagi katasztrófa is lehet a vége. Pedig az új fizetési megoldások, a hitel- és befektetési lehetőségek alapvetően mind az érdekeinket szolgálják. Ha tudunk vele bánni.

Csúnyán lemaradtunk

Az OECD egy friss elemzése szerint borzalmas a magyarok pénzügyi tudatossága: a 30 vizsgált ország közül a 22. helyet sikerült megszereznünk. Még az átlagnál is rosszabbul teljesítettünk, és holtversenyben végeztünk Grúziával. 

A társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati országokhoz képest gyerekcipőben járunk a pénzügyi tudatosság terén.

Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a hitelekbe, befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. A probléma társadalmi szintű.

"Hatalmas szakadékok tátongnak a különböző hátterű diákok és családjaik között. Interjú alapú felméréseim azt mutatják, hogy egyes kisvárosokban a szakközép/szakmunkásképzők diákjainak már 60 százaléka dolgozik valamilyen állásban. Az elszegényedés egyes területeken oly mértékű, hogy 16 évesen, azért veszik ki a szülők a gyerekeiket az iskolából, hogy el tudják küldeni őket valamilyen alkalmi munkára, és így eltartsák a családot. Kérdés, hogy egy ilyen gazdasági mikroklímában, milyen esélyei van egy gyereknek, hogy fejlődjön a pénzügyi tudatossága? 

A helyzet tragikus, miközben bizonyos körökben természetes, hogy a gyerekek rendkívül jó pénzügyi oktatást kapnak a családon belül, tizenéves koruktól takarékoskodnak, sőt befektetéseket végeznek. Egy pénzügyi tudatosság fejlesztését megcélzó tréningemen például találkoztam egy I. kerületi tinédzserrel, aki már kisebb vagyont halmozott fel a tőzsdén"

- mondta a Pénzcentrumnak Mihály Nikolett gazdaságpszichológus.

A kormány felismerte, hogy itt bizony nagy a gond, és ha nem szeretné a következő évtizedekben százezrek hitelmentését menedzselni, akkor valamit tenni kell. Idén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért koncepciót dolgoznak ki az év végéig. Konkrét elképzelés azonban még nem látott napvilágot.

A Pénzcentrum megkereste a minisztériumot néhány, a koncepciót érintő kérdéssel. Például, hogy készült-e kutatás, vagy felmérés, amiből pontos képet lehet kapni, ilyen szinten áll a lakosság pénzügyi tudatossága, hol van nagy hiányosság. Hogyan néz majd ki a gyakorlatban ez a koncepció, és hogyan jut majd el a célközönséghez. Szép terveket igen, konkrétumot azonban nem sikerült megtudni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza
"A lakosság, az állam és a szolgáltatók biztonságát is jelentősen erősíti, ha a jelenleginél sokkal tudatosabban állunk hozzá mindennapi pénzügyeinkhez. A fogyasztók a jobban átgondolt döntéssel megspórolhatják a számukra nem előnyős pénzügyi szolgáltatás választásának negatív következményeit. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a bonyolult kínálat miatt a háztartások nem kellően átgondolt pénzügyi döntéseket hoztak, mely potenciális makrogazdasági veszélyeket rejt magában a későbbiekben. A jövőben a pénzügyi termékek kínálata még színesebbé, összetettebbé válik, új fizetési megoldások, új befektetési lehetőségek, és új hitellehetőségek nyílnak. Mivel a pénzügyi termékek terén egyre szélesebb a kínálat, nő az esélye annak, hogy átláthatatlan pénzügyi kockázatokkal szembesül a lakosság.
A kormány ezért erősíteni szeretné a hazai lakosság pénzügyi kultúráját. A cél érdekében hosszú távú, átfogó nemzeti stratégia készítéséről döntöttünk. A pénzügyi tudatosság fejlesztése a lakosság egészére kiterjedő állami feladat. Magában foglalja a pénzügyi ismeretek, valamint a lakosság pénzügyi magatartásának átfogó, hosszú távú, a stratégiai és a gazdaságpolitikai célokkal összhangban álló fejlesztését.
A stratégia kidolgozását elősegíti, hogy már ma is vannak olyan intézmények és programok, melyek közreműködnek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. Például a Magyar Bankszövetség és a Pénzirányítű Alapítvány Pénz7 nevű programsorozatának keretében országszerte általános- és középiskolákban szerveznek nagy sikerrel tematikus órákat. A jelenlegi programok azonban nem épülnek egymásra, vagy nem megfelelően egészítik ki egymást. Ezért a pénzügyi tudatosság további fejlesztése érdekében egységes szemlélet, irányítás és kidolgozott rendszer szükséges.
A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai jelenleg dolgoznak a stratégia elemein. A munkában számítunk az állami társszervek mellett a kereskedelmi bankok támogatására is, hiszen közös érdek a pénzügyi tudatosság erősítése. A stratégiának képesnek kell lennie azonosítani a legfőbb hiányosságokat, és ezekre építve olyan elérhető célokat kitűzni az előttünk álló 5-7 éves periódusra, amely elősegíti a tudatos pénzügyi gondolkodást Magyarországon.
Célunk a pénzügyi ismeretek könnyebben elérhetővé tétele és azok előtérbe helyezése a háztartások számára egy-egy döntés meghozatalakor, amely reméljük javulást hoz az emberek pénzügyi magatartása terén, ezzel is hozzájárulva az ország jövőjének biztosabbá tételéhez."

A koncepció részletei tehát még váratnak magukra. Viszont ahogy a minisztérium is utalt a levelében, az iskolákban már elkezdődött a pénzügyi tudatosságra nevelés. Előbb nézzük a hivatalos tényeket, utána részletezzük, hogy mi ezzel a probléma.

Pénz7 Programsorozat:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

  • A Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány közösen indított, jövő márciusban lesz a harmadik Pénz7.
  • A cél, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a pénzügyi tudatosságra.
  • Általános és középiskolák jelentkezhetnek.
  • Ha csatlakozik, vállalja az iskola, hogy azon a héten osztályonként legalább 1 órát tart a témában.
  • Segédanyagot az Emmi biztosít.
  • Jövőre a korszerű pénzkezelés lesz a központi téma, de kiegészül vállalkozói, kompetenciafejlesztő és gazdálkodási témákkal is.

Az MTI-ben a témahét bejelentését azzal vezették fel, hogy "a bankszövetség tájékoztatása szerint a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahétként beemelte a kezdeményezést a 2016-17-es tanév rendjébe."

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy semmilyen hatástanulmány, vagy objektív vélemény nem jelent meg arról, hogy ezek a témahetek valóban sikeresek és hatékonyak. Szóval továbbra is kérdés, hogy a gyerekek ilyenkor tanulnak-e olyat, amit valóban segíti őket abban, hogy pénzügyileg tudatosak legyünk. 

A Pénziránytű Alapítvány egyébként idén megjelentetett egy tankönyvet a témában, Iránytű a pénzügyekhez címmel. A könyv pdf formátumban egyébként bárki számára elérhető az alapítvány honlapján. Azt a tantárgyat, ahol ebből a könyvből tanulnak válaszhatóként veheti fel a diák. Tehát messze nem biztos, hogy minden diák részesül ilyen jellegű oktatásban.

A pénzügyi tudatosság kialakításához viszont a szülők is nagyban hozzájárulhatnak. Sőt, meghatározó az ő szerepük, és mindaz, amit otthon látnak.

A családi minták öröklődnek, a pénzügyi magatartás esetében pedig különösen így van. Egy korábbi kutatásunk szerint például, ha egy szülő hitelkártya csapdába/vagy hitelspirálba kerül, várhatóan a gyermekének is hasonló problémái lesznek. Az önmegtartás, a hosszú távú gondolkodás képessége olyan tulajdonság, mely rendszerint tudatos nevelés eredménye" 

- mondta Mihály Nikolett.

Tehát érdemes minél korábban elkezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést, ésez nem kizárólag az iskolák dolga, hanem otthon, a szülők is sokat tehetnet azért, hogy gyermekeik jól gazdálkodjanak majd felnőttkorukban.

Címlapkép: GettyImages Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?