Versenytársat kapnak a magyar bankok: ügyfelek hada távozhat

2016. december 5. 05:45

Önkritikát gyakoroltak a bankárok, amikor belátták, hogy jelentős részük egyáltalán nem ügyfélközpontúan működik. Oda a stabilitásnak, jönnek a mindent felforgató internetes cégek. A lakossági bankok eddig a stabilitás szigetei voltak, most viszont egy tanulmány szerint vége a szép időknek. Bankárok nyíltak meg egy nagy könyvvizsgáló cég tanulmányíróinak.

Négyből három bankár szerint veszélyben van az üzleti modelljük egy része. Leginkább attól tartanak, hogy új típusú, internetes vállalkozások miatt csökkenni fog a nyereségük és kisebb lesz a piaci részesedésük is.

Ez egy friss tanulmányból derül ki, amit a PwC, a világ négy vezető könyvvizsgáló cége közül az egyik adott ki.

A bankok teljesen új területről kapnak versenytársakat. Pénzügyi szolgáltatásokat kínáló, internetes cégek jönnek sorban létre, amelyek sokkal jobban szolgálják ki az ügyfelek igényeit, mint a hagyományos pénzintézetek. Ezeket a cégeket hívják összefoglaló néven FinTech vállalkozásoknak.

A kapcsolatot megközelítőleg úgy kell elképzelni, mint az Über és a taxicégek viszonyát, csak itt a taxicégeket a lakossági bankok, az Übert pedig a FinTech vállalatok testesítik meg. A hasonlat abból a szempontból sántít, hogy míg az Über képes átvenni a teljes taxis szektor szerepét egy városban, addig a FinTech vállalatok specializáltan, csak a bankok egy-egy szolgáltatását újítják meg, vagy teszik jelentősen olcsóbbá. 

Sok lúd, disznót győz

A nagyobb probléma persze az, hogy nem egy, hanem több FinTech vállalat tud egyszerre megjelenni a piacon, ami jelentős üzleti kárt tud okozni a pénzintézeteknek. Jó példa az ilyen, specializált vállalatokra a Transferwise, amelynek magyarországi megjelenésével mi is foglalkoztunk.

KATTINTS! Olcsó versenytársat kapnak a bankok: mutatjuk, mivel tudsz tízezreket spórolni

Az egyik legnagyobb előnyük a FinTech cégeknek, hogy a bankoknál sokkal jobban kielégítik az ügyfelek igényeit, és ezzel a banki vezetők is tisztában vannak. A PwC tanulmányában a bankárok fele (47%) nem tartotta magát ügyfélközpontúnak, mely arány a FinTech vállalatok körében mindösszesen 20 százalék.

De mi is pontosan a FinTech?

Az Oxfordi Egyetem online angol szótára szerint a fintech olyan számítógépes programokat vagy egyéb technológiákat takar, melyek lehetővé tesznek vagy támogatnak banki és pénzügyi szolgáltatások nyújtását. Tehát a szótár szerint a FinTech maga a technológia, de a sajtóban leginkább azokra a cégekre értik, mely az ilyen szolgáltatásokat nyújtó üzleti szektorhoz tartoznak.

Ha a teljes bankszektor vizsgáljuk, tehát belevesszük a befektetési, vállalati és egyéb részlegeket, akkor is kitűnik, hogy a lakossági szolgáltatások terén van a legnagyobb esély a változásra. A banki vezetők közel háromnegyede (73%) nyilatkozott úgy, hogy a szektoron belül a lakossági részleg van leginkább kitéve annak, hogy a FinTech cégek felforgatják az üzleti modelljét.

Az online virágküldővel versenyeznek

Ahogy feljebb írtuk, a vezetők két legfőbb félelme, hogy csökkenni fog a lakossági ügyfeleken realizált nyereség mértéke illetve, hogy általánosságban csökkenni fog a bankok piaci részesedése. Ezzel párhuzamosan szinte biztos, hogy mi, fogyasztók, jobban fogunk járni. Amely profit ugyanis nem a bankárok zsebében landol, az részben vagy nálunk marad, vagy odavándorol, ahol a bankokénál jobb, esetleg olcsóbb szolgáltatást nyújtanak.

A tanulmány szerint az ügyféligények is változnak, és ezeknek az igényeknek a FinTech cégek jobban megfelelnek, banki versenytársaiknál.

A bankok által nyújtott szolgáltatásokat nemcsak egymáshoz fogják hasonlítani a fogyasztók, hanem minden más ügyfélélményükhöz

- ragadta meg a bankok előtt álló kihívások egyig fontos pontját egy ausztrál banki vezető. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A FinTech cégek fontosnak tartják az állandó elérhetőséget, és azáltal, hogy a közösségi médiához hasonló, nem hagyományos tereken is jelen vannak szolgáltatásaikkal, jelentős erővel ruházzák fel a fogyasztókat.

Szintén a FinTech cégek malmára hajtja a vizet, hogy a banki válaszadók túlnyomó többsége (71 százaléka) szerint öt éven belül, az ügyfeleik több mint fele (61%) fog mobilapplikációkat rendszeresen használni annak érdekében, hogy hozzáférjen pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ez a terep pedig szintén inkább a FinTech cégeknek kedvez.

KATTINTS! Teszt: melyik a legjobb mobilbank Magyarországon?

Nekünk fogyasztóknak egyébként jó hír, hogy a FinTech cégek olyan szegmenseknek is nyújtanak majd megoldást, amelyeket a bankok eddig elhanyagoltak. Ez azt jelenti, hogy az alternatív hitelbírálati rendszereknek köszönhetően olyan emberek is kölcsönhöz juthatnak majd, akik eddig nem kaptak pénzt a bankoktól. A technológia fejlődés ráadásul várhatóan fellendíti majd a fogyasztók által egymásnak nyújtott kölcsönök piacát is.

Feldobod, leesik, mi az?

A bankok természetesen nem ölbe tett kézzel nézik, hogy internetes vállalkozások széthordják az ügyfeleiket és a nyereségük egy részét. Már most a bankok ötöde (19 százaléka) részt vesz olyan tőkealapok létrehozásában, melyek FinTech cégekbe fektetnek, így a technológiai újítás úgy kerül bankon kívülre, hogy a profit egy része legalább azon belül maradhat. 

A befektetéseknél nem áll meg a bankszektor. Tízből négy bank (42%) közös vállalkozásokat alapít a technológiai cégekkel. A bankok ilyen vállalatokon keresztül részesedhetnek a technológiai újítások előnyeiből, a FinTech cégek pedig szintén jól járnak, hisz szolgáltatásaikat a bankok kiépített értékesítési infrastruktúráján árulhatják.

Vannak azonban problémák is, amik akkor jelentkeznek, mikor az újfajta, lendületes technológiai cégek és a bankok közösen szeretnének vállalkozásokat létrehozni. Mindkét fél szerint kockázatot jelent a bizonytalan szabályozói környezet, mely arra utalhat, hogy a törvényeket leginkább a régi, pénzügyi szolgáltatók által uralt piacokra alkották meg. További nehézségek adódhatnak a bankok és a technológia cégek vállalati és vezetői kultúráinak eltéréseiből is. A bankok ráadásul tartanak attól, hogy a FinTech cégek nem rendelkeznek elég biztonságos informatikai hálózatokkal, a másik oldal pedig az eltérő üzleti folyamatokban látja az együttműködés akadályát.

Ilyen együttműködés egyébkén Magyarországon sem ismeretlen. Egy hazai banknál 30 millió forint finanszírozást és a közös megvalósítás lehetőségét is meg lehet nyerni egy versenyen, amelyet kifejezetten FinTech ötletek számára írtak ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem