Teszt: melyik a legjobb mobilbank Magyarországon?

Pénzcentrum
2016. október 30. 07:02

Ma már a legtöbb nagybanknak van mobilbanki alkalmazása, de persze mindegyik más egy picit. A Pénzcentrum ezért most ezeket az alkalmazásokat vette górcső alá. Mutatjuk, melyik mit tud és azt is, hogy szerintünk melyik alkalmazás a legjobb.


Míg pár évvel korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a pénzügyeinket a telefonunkon keresztül intézzük, ez ma már nem csak egy jó ötlet, hanem a valóság. Százezernél is több magyarnak lehet ott az okostelefonján a bankjának a mobilalkalmazása.

Mobilbanki alkalmazásunkat eddig közel 13 000 alkalommal töltötték le

- tudtuk meg az MKB Banktól.

A CIB Bank mobilalkalmazásnak jelenleg 50 ezer felhasználója van, az ügyfelek több mint háromnegyede minden hónapban belép az alkalmazásba, és ezek több mint fele tranzakciókat is végez

- tudta meg a Pénzcentrum a banktól.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb mobilbanki alkalmazás a netbanknak az egyszerűsített másolata, ahová regisztráció után már könnyebben beléphetünk a telefonunkról (akár ujjlenyomat azonosítással is). Egyes banknál könnyebb, máshol kicsit bonyolultabb a regisztráció. Akár az is előfordulhat, hogy néhány bank bizonyos számlacsomagoknál külön havidíjat számol fel a mobilbanki alkalmazások használatáért. Ezért mielőtt letöltenénk az alkalmazást, mindig érdeklődjünk bankunknál az esetlegesen fizetendő díjakról.

A legnagyobb különbségek a dizájnon és a kezelőfelület használatán kívül az alkalmazások által kínált funkciókban vannak. Szinte a legtöbb mobilbankban indíthatunk átutalásokat, ellenőrizhetjük egyenlegünket és számlatörténetünket. Néhány mobilbank, például az MKB és K&H alkalmazása bankfiók és ATM kereső szolgáltatást is kínál. Az OTP alkalmazásában pedig akár az aktuális árfolyamokról is tájékozódhatunk.

Az alkalmazás új betét lekötésére, illetve a betétek listájának megtekintésére is lehetőséget nyújt

- válaszolta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

Több mobilbanki applikáción keresztül már a díjnetes számláinkat is befizethetjük, de van olyan banki is, amelyik SMS helyett a mobilalkalmazáson keresztül küld ingyenes üzeneteket a kártyatranzakcióinkról. A bankok azonban nem állnak le a fejlesztésekkel.

Figyelemmel kísérjük a piacot, a fogyasztói igényeket, és ez alapján döntünk majd további fejlesztésekről a mobil alkalmazásunkkal kapcsolatban. A márciusi élesítés óta egyébként már nagyon gyorsan, júniusban, kaptak az ügyfelek további új funkciót (mobiltelefon egyenleg feltöltés), és itt még nincs vége

- fogalmazott sejtelmesen a K&H Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyik lehet a legjobb?

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, melyik mobilbanki alkalmazás lehet a legjobb. Ezért első körben annak járunk utána, hogy a letöltők a Google Play áruházában hány csillagra értékelik a különböző mobilbanki alkalmazásokat. Pontozni 1-től 5-ig lehet, a maximális pontszámot eddig azonban egy applikáció sem szerezte meg.

Az alkalmazásokat természetesen nem kell feltétlen értékelni, az itt szavazók eredményei alapján azonban az MKB Bank mobilbanki alkalmazása lett a legjobb: 4,7-es átlagot kapott. De nem ért el rossz eredményt az AXA és a Raiffeisen Bank mobilbankja sem. A legkevesebb pontot pedig az Unicredit és a MagNet Bank alkalmazása kapta az értékelőktől, mindössze 3,8-as átlagot értek el.

A Pénzcentrum is tesztelt

A legjobb mobilbanki alkalmazás cím megszerzéséhez azonban nem elég jól szerepelni a fenti értékelések között. A Pénzcentrum összeállította saját kérdéssorát. Tesztelőinktől (akik használják ezeket a mobilbanki alkalmazásokat) azt kértük, hogy pontozzák le többek között azt is, hogy:

  • Mennyire felhasználóbarát a kezelőfelület?
  • Mennyire könnyen lehet ellenőrizni az alkalmazásban az egyenlegedet?
  • Mennyire tetszik neked az alkalmazás megjelenése?
  • Mennyi időt tudsz megspórolni azzal, hogy így bankolsz?

A válaszadók pontszámait átlagoltuk, így egy-egy bank maximálisan 50 pontot szerezhetett volna, ha a 10 kérdésre mindenki a legjobb értékelést adja. Ehhez a pontszámhoz pedig hozzáadtuk a Google Play áruház letöltőinek értékeléseit, amivel 55-re változott a maximálisan megszerezhető pontszám. Általánosságban elmondható, hogy az általunk tesztelt mobilbanki alkalmazások mind jól szerepeltek, az összes pénzintézet applikációja 42 pont felett teljesített.

Összesített listánkban a letesztelt bankok közül a Pénzcentrum nagy mobilbanki alkalmazás tesztjében

a K&H Bank szerezte meg az első helyet 52,2 ponttal.

A második helyet az MKB Bank szerezte meg, a harmadik helyre pedig a Raiffeisen Bank került. A sorrendünk kialakulásban természetesen a szubjektivitás most nagy szerepet kapott, hiszen mindenki a saját bankjáról alkotott véleményt. Az AXA Bankos értékelők ez alkalommal kicsit szigorúak voltak, így ez az alkalmazás került a sor legvégére 42,6 ponttal. (Bár azt fontos megjegyeznünk, hogy az AXA Bankot korábban már megvásárolta az OTP Bank ezért az is elképzelhető, hogy az AXA applikációja előbb-utóbb megszűnik.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem