21 °C Budapest
Eltörölték az EHO-t: mutatjuk, mennyi marad a magyar családoknál

Eltörölték az EHO-t: mutatjuk, mennyi marad a magyar családoknál

Pénzcentrum
2016. november 8. 05:38

A 2017 januártól a megtakarításaink után már nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetnünk. Ez azonban egy bankbetétnél csak pár száz forintos kedvezményt jelent, van viszont olyan befektetés, amelynél akár 5 ezer forintot is nyerhetünk az intézkedéssel. Kiszámoltuk, hogy ki jár igazán jól a terhek csökkenésével.

A jövő évi adócsomag tervezetében a kamatjövedelem után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (EHO) eltörlését is megtaláljuk. Emiatt jelenleg a hozamunk 6 százalékát kell kifizetni a 15 százalékos kamatadó mellett, vagyis a kamat több mint ötödét bukjuk emiatt. Januártól viszont az EHO-val már nem kell számolni, csupán a 15 százalékos kamatadót kell kifizetni. Kiszámoltuk, hogy menniyvel marad több pénz a zsebünkben az intézkedésnek köszönhetően.

Nem mindegy, miben tartjuk a pénzünket

A jelenlegi hozamkörnyezet nem kedvez a megtakarításoknak, így értelemszerűen a nulla közeli hozamból eddig is csak minimális mértékű volt az elvonás. A pénzpiaci alapok szinte egyáltalán nem tudtak hozamot produkálni, és ha nem történik változás, akkor nem is számíthatunk arra, hogy ezekből számottevő plusszal tudunk kiszállni.

A bankbetétek sem muzsikálnak túl jól mostanában, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az átlagos évesített kamatláb 0,54 százalékos. Ha 1 millió forint egy éves lekötésével számolunk, ebből mindössze 5400 forintunk lesz az elvonások előtt. Januártól viszont megússzuk az EHO-t, amivel 324 forinttal több, vagyis 4590 forintunk marad.

A bankbetétek versenytársa a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), amit egy éves futamidővel vásárolhatunk meg. A forint alapú állampapírok viszont eddig is EHO megfizetése nélkül kamatoztak, így ezeknél nem lesz változás, a 2,25 százalékos kamatláb mellett továbbra is 19 125 forinttal lehetünk gazdagabbak a lejáratkor. Ez a szabály egyébként a hosszabb lejáratú állampapírokra is igaz, így a Prémium Magyar Államkötvényeknél sem lesz változás.

Többet kaphatunk viszont a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK), évente 1260 forintnyi euróval maradhat több a zsebünkben 1 millió forintos befektetés esetén. Ezekre az állampapírokra ugyanis azért nem vonatkozik az EHO mentesség, mert nem forint, hanem euró alapúak.

Ez tényleg alig számít?

Ahogy láthatjuk a fenti példáknál, a kamatjövedelem után fizetendő EHO eltörlésének köszönhetően csak néhány ezer forinttal marad több a zsebünkben. Vannak azonban olyan befektetések, ahol ennél többet is megspórolhatunk az intézkedéssel. A befektetési alapoknál ugyanis ennél nagyobb hozamot is elérhettünk az elmúlt egy évben, a nagyobb hozam pedig nagyobb EHO-fizetési kötelezettséget vonzott maga után, amely 2017-től már nem terhel minket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetési alapok átlagos hozamát a BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) adatai alapján számoltuk ki.

A pénzpiaci alapok ugyan a legnépszerűbbek közé tartoznak, azonban a nulla körüli hozam miatt az EHO eltörlése sem sokat javít. Más a helyzet a kötvényalapok, a vegyes alapok, részvényalapok és ingatlanalapok esetében, ezekkel ugyanis a betéteknél többet lehetett keresni, de több esetben az állampapírok hozamát is lepipálhattuk. Ugyan a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra, azonban azt megnézhetjük, mennyit takaríthatunk meg az EHO eltörlésével (1 millió forint befektetése esetén), ha 2017-ben is hasonló hozamok lesznek:

  • A kötvényalapoknál 4944 forintot takaríthatunk meg.
  • A vegyes alapoknál 1476 forinttal marad több a zsebünkben.
  • A részvényalapoknál 3534 forint a nyereségünk.
  • Az ingatlanalapoknál pedig 1788 forint a spórolás mértéke.

Lényeges megjegyezni, hogy a kötvényalapok többsége elve EHO-mentes, mivel legalább 80 százalékban magyar állampapírba fektet, így a fenti számítás csupán azokra a kötvényalapokra vonatkozik, amelyek eddig sem mentesültek a járulékfizetés alól. A kamatjövedelem után fizetendő EHO eltörlése ugyan elsőre nem tűnhet jelentősnek, azonban sok kicsi sokra megy. Előbb-utóbb ugyanis a könnyítés miatt érezhetően nőhet a megtakarításunk mértéke.

Azt persze érdemes hozzátenni, hogy ez elsősorban azoknak könnyítés, akik rövid távon takarítanak meg, ugyanis a tartós befektetési (vagy betéti) számlával három év után EHO-mentességet kaptunk eddig is, ráadásul a kamatadó harmadát sem kell megfizetni. Ha pedig öt évet várunk, akkor már teljes kamatadó mentesség jár. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a 6 százalékos járulékot, hanem a 15 százalékos adót is megússzuk, ami a hozamunkat közel 18 százalékkal növeli meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?