31 °C Budapest
16 ország már nemet mondott a hagyományos bankjegyekre

16 ország már nemet mondott a hagyományos bankjegyekre

2016. október 18. 14:37

A világ jegybankjainak többsége ugyan továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyekre esküszik, ennek ellenére bőven találhatunk példákat a kizárólag polimer alapú nemzeti valutákra is. Képeken mutajuk a legismertebbeket.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy több éves készülődés után a Bank of England, azaz Nagy Britannia központi bankja piacra dobta az új ötfontost, amelyek legnagyobb érdekessége, hogy műanyagból készültek. Íme:

A szigetország jegybankja persze nem véletlenül szakított az Európában hagyományosnak tekinthető papírpénzzel (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is), tanulmányuk ugyanis három fő érvet is említ a polimer alapú bankók mellett:

  • Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani őket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.
  • Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sőt, sokáig megőrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.
  • Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A műanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

Van ott még, ahonnan ez jött!

Igaz ugyan, hogy a világ jegybankjainak többsége - köztük a magyar - továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyek (ilyen például az amerikai dollár, vagy az euró) alkalmazását részesíti előnyben, ennek ellenére bőven találhatunk példákat a kizárólag polimer alapú nemzeti valutákra is. Az alábbiakban ezekben gyönyörködhetsz:

Ausztrália

Brunei

Chile

Gambia

Húsvét-sziget

Izrael

Kanada

Malajzia

Maldív-szigetek

Nicaragua

Pápua Új-Guinea

Románia

Trinidad és Tobago

Új-Zéland

Vietnám

Zöld-foki Köztársaság

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?