11 °C Budapest
Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzed az ATM-nél: képeken a módszerük

Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzed az ATM-nél: képeken a módszerük

2016. szeptember 15. 05:38

Minden készpénzfelvételnél érdemes résen lennünk, hiszen az ATM-es csalók nem pihennek. Újabb és újabb trükkökkel próbálnak minket megkopasztani. A biztonságos pénzfelvételhez pedig csupán néhány egyszerű szabályt kellene betartanunk. Mutatjuk a csalók legújabb trükkjét és persze a biztonsági szabályokat is.

Néhány héttel ezelőtt London egyik forgalmas, turisták által kedvelt csomópontjában fotóztak egy "megbuherált" automatát. A jegyeket is kiadó gépről készített képeket egy Reddit felhasználó osztotta meg, amin jól látszik, hogy a kártyaolvasónak a részei nincsenek teljesen egy szintben.

Miért veszélyes ez?

A képen is látható kártyaolvasón egy szabad szemmel szinte alig észrevehető plusz eszköz van, ami a kártya mágnescsíkját tudja leolvasni. A leolvasás után pedig már ott is vannak az adataink a szélhámosoknál, akik ezek alapján könnyedén készíthetnek egy másolatot a kártyánkról, egy úgynevezett klónkártyát.

Például ilyen egyszerűen helyezik fel a tolvajok a csaláshoz szükséges eszközt a gépekre:

Hogy szerzik meg a pénzünket?

A témáról az ATM automaták forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó DBM Kft. egyik szakemberével beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy bár mostanában szervizként nem találkoztak hasonló problémás automatával, de hazánkban is előfordulnak hasonló esetek.

A fent említett trükk csak a mágnescsíkkal ellátott bankkártyáknál működik, de a legtöbb kártyán ez ma még megtalálható. Azok a kártyák, amin csak cihp van, így nem másolhatóak

- mondta el megkeresésünkre a szakember.

A bankkártya mágnescsíkján, illetve chipjén tárolt személyes adatok védelme miatt még a lejárt plasztikokat is érdemes apró darabokra vagdosni, mielőtt a kukába dobjuk. Valahogy így...

A kártyaadatok megszerzése mellett a PIN kódunkra is szüksége van a tolvajoknak, amit általában egy apró kamera segítségével könnyen megszereznek, de az sem ritka, hogy a PIN padra álgombokat, esetleg egy fóliát helyeznek, hogy később az ujjlenyomatokból kiolvassák a PIN kódunkat. Többek között emiatt a csalás miatt jelentek meg az ATM-eken az úgy nevezett "PIN pajzsok", amelyek eltakarják a kezünket a kamerák elől, amikor beütjük a számokat.

Ennek a csalásnak az a nagy veszélye, hogy amíg mások a kártyánk másolatával vásárolnak, addig az eredeti darab ott lapul a zsebünkben és semmit sem sejtünk arról, hogy közben használják a számlánkat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A technika folyamtosan fejlődik, ezért a csaláshoz szükséges eszközök is egyre kisebbek lesznek, egyre nehezebb észrevenni őket. Ma már egy egészen apró kamera is nagyon jó felvételeket tud készíteni

- tette hozzá a specialista.

Más trükköket is bevethetnek...

Régen nagyon elterjedt volt a leragasztásos csalás is, aminek az a lényege, hogy a szélhámosok a pénzkiadó nyílásra helyeznek fel egy olyan eszközt, ami miatt mi nem tudjuk kivenni a pénzünket. Ez ellen azonban szerencsére már a legtöbb bank megtanult védekezni. Sokan olyan alkatrészeket használnak, amire nem lehet plusz dolgokat ráhelyezni, de van, ahol egy kis szenzor ellenőrzi a pénzkiadó nyílásokat. Persze ilyenkor nem történhet akkora baj, ha van időnk és türelmünk megvárni amíg kiérnek a banktechnikai szakemberek.

Hogyan védekezhetünk?

Pénzfelvétel előtt mindig ellenőrizzük az automatákon:

  • Vannak-e mozgó alkatrészek az ATM-en
  • Nézzük meg a pénzkiadó nyílásokat is
  • Ha olyan automatához megyünk, akkor figyeljük meg, hogy a szokásosnak megfelelően villog-e az ATM kártyaleolvasója
  • Nézzünk körbe nincs-e a közelben, az automata oldalán, vagy a tetején kamera
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Mindig takarjuk el a kezünket, amikor beírjuk a PIN kódunkat
  • Érdemes beállítani egy alacsonyabb nap limitet, amivel mérsékelhetjük a károkat
  • Állítsunk be SMS értesítést, ebből szinte azonnal megtudhatjuk, ha valaki más használja a kártyánkat

  • Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?