31 °C Budapest
Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzed az ATM-nél: képeken a módszerük

Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzed az ATM-nél: képeken a módszerük

2016. szeptember 15. 05:38

Minden készpénzfelvételnél érdemes résen lennünk, hiszen az ATM-es csalók nem pihennek. Újabb és újabb trükkökkel próbálnak minket megkopasztani. A biztonságos pénzfelvételhez pedig csupán néhány egyszerű szabályt kellene betartanunk. Mutatjuk a csalók legújabb trükkjét és persze a biztonsági szabályokat is.

Néhány héttel ezelőtt London egyik forgalmas, turisták által kedvelt csomópontjában fotóztak egy "megbuherált" automatát. A jegyeket is kiadó gépről készített képeket egy Reddit felhasználó osztotta meg, amin jól látszik, hogy a kártyaolvasónak a részei nincsenek teljesen egy szintben.

Miért veszélyes ez?

A képen is látható kártyaolvasón egy szabad szemmel szinte alig észrevehető plusz eszköz van, ami a kártya mágnescsíkját tudja leolvasni. A leolvasás után pedig már ott is vannak az adataink a szélhámosoknál, akik ezek alapján könnyedén készíthetnek egy másolatot a kártyánkról, egy úgynevezett klónkártyát.

Például ilyen egyszerűen helyezik fel a tolvajok a csaláshoz szükséges eszközt a gépekre:

Hogy szerzik meg a pénzünket?

A témáról az ATM automaták forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó DBM Kft. egyik szakemberével beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy bár mostanában szervizként nem találkoztak hasonló problémás automatával, de hazánkban is előfordulnak hasonló esetek.

A fent említett trükk csak a mágnescsíkkal ellátott bankkártyáknál működik, de a legtöbb kártyán ez ma még megtalálható. Azok a kártyák, amin csak cihp van, így nem másolhatóak

- mondta el megkeresésünkre a szakember.

A bankkártya mágnescsíkján, illetve chipjén tárolt személyes adatok védelme miatt még a lejárt plasztikokat is érdemes apró darabokra vagdosni, mielőtt a kukába dobjuk. Valahogy így...

A kártyaadatok megszerzése mellett a PIN kódunkra is szüksége van a tolvajoknak, amit általában egy apró kamera segítségével könnyen megszereznek, de az sem ritka, hogy a PIN padra álgombokat, esetleg egy fóliát helyeznek, hogy később az ujjlenyomatokból kiolvassák a PIN kódunkat. Többek között emiatt a csalás miatt jelentek meg az ATM-eken az úgy nevezett "PIN pajzsok", amelyek eltakarják a kezünket a kamerák elől, amikor beütjük a számokat.

Ennek a csalásnak az a nagy veszélye, hogy amíg mások a kártyánk másolatával vásárolnak, addig az eredeti darab ott lapul a zsebünkben és semmit sem sejtünk arról, hogy közben használják a számlánkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A technika folyamtosan fejlődik, ezért a csaláshoz szükséges eszközök is egyre kisebbek lesznek, egyre nehezebb észrevenni őket. Ma már egy egészen apró kamera is nagyon jó felvételeket tud készíteni

- tette hozzá a specialista.

Más trükköket is bevethetnek...

Régen nagyon elterjedt volt a leragasztásos csalás is, aminek az a lényege, hogy a szélhámosok a pénzkiadó nyílásra helyeznek fel egy olyan eszközt, ami miatt mi nem tudjuk kivenni a pénzünket. Ez ellen azonban szerencsére már a legtöbb bank megtanult védekezni. Sokan olyan alkatrészeket használnak, amire nem lehet plusz dolgokat ráhelyezni, de van, ahol egy kis szenzor ellenőrzi a pénzkiadó nyílásokat. Persze ilyenkor nem történhet akkora baj, ha van időnk és türelmünk megvárni amíg kiérnek a banktechnikai szakemberek.

Hogyan védekezhetünk?

Pénzfelvétel előtt mindig ellenőrizzük az automatákon:

  • Vannak-e mozgó alkatrészek az ATM-en
  • Nézzük meg a pénzkiadó nyílásokat is
  • Ha olyan automatához megyünk, akkor figyeljük meg, hogy a szokásosnak megfelelően villog-e az ATM kártyaleolvasója
  • Nézzünk körbe nincs-e a közelben, az automata oldalán, vagy a tetején kamera
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Mindig takarjuk el a kezünket, amikor beírjuk a PIN kódunkat
  • Érdemes beállítani egy alacsonyabb nap limitet, amivel mérsékelhetjük a károkat
  • Állítsunk be SMS értesítést, ebből szinte azonnal megtudhatjuk, ha valaki más használja a kártyánkat

  • Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?