Ezt jobb, ha elintézed egy hosszú utazás vagy műtét előtt

Ezt jobb, ha elintézed egy hosszú utazás vagy műtét előtt

2016. szeptember 4. 11:01

Már egy hosszabb utazás előtt is érdemes végrendeletet készíteni, komolyabb kórházi beavatkozás előtt pedig kifejezetten ajánlott - mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádiónak. Tóth Ádám hozzátette: ez a felelősségteljes gondolkodás jele.

Vannak élethelyzetek, amikor célszerű végrendelkezni. Ez nem csak súlyos betegség, hanem például egy hosszú utazás vagy egy komolyabb műtét előtt is lehet, akkor, ha el akarok térni a törvényes öröklés rendjétől - hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában.

Tóth Ádám úgy fogalmazott: egy felelősségteljes jó gazda, ha magára hagyja a vagyonát egy időre, végrendeletet biztosan csinál, mert nem egészen bizonyos, hogy visszatér ehhez a vagyonhoz.

Ilyenkor pedig van időnk, hogy végiggondoljuk, mi legyen egy végrendeletben, át tudjuk beszélni ezt egy közjegyzővel. Célszerű tehát egy jó végrendeletet megalkotni

- ajánlotta.

Egy hosszabb utazás előtt beleírhatjuk akár azt is a végrendeletbe, hogy a rendelkezés csupán 6-8 hétre szól, vagyis hatályát veszti akkor, amikor visszatérünk. Vagyis egy úgynevezett bontófeltételt is bele lehet írni a dokumentumba.

Vannak élethelyzetek, amikor a törvényes öröklés a maga általánosító szabályaival nem tud megfelelő normatív megoldást adni és mindenképpen rossz lesz a törvényes öröklés hatása, mert igazságtalan lesz. Ezt tudjuk valamilyen módon a végrendelettel kompenzálni

- mutatott rá Tóth Ádám.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden élethelyzet megváltozásánál célszerű frissíteni a végrendeletet - javasolta a közjegyző.

Ilyen lehet például, ha valakinek van egy kapcsolata, amely megszakad, vagy olyan személyre végrendelkezett, aki nagyon közel állt hozzá, de időközben elhunyt. Nyilván az ő örökrészét másra célszerű hagyni, mert ha másként nem rendelkezik a tulajdonos, az örökösnek megnevezett elhunyt örökrészét a többi örökös között arányosan, úgynevezett növedékjog alapján osztják el.

A végrendeletet karban kell tartani, időnként - évente-másfél évente - meg kell nézni, és akkor eldönthetjük, akarunk-e változtatni rajta vagy sem - tanácsolta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?