Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

2016. augusztus 13. 07:07

A Sziget kezdete óta vehetjük kezünkbe az első, lakosság számára elérhető prepaid bankkártyát. A kártya nem csak a fesztiválozóknak lehet jó választás, de hamarosan akár olyan előre feltöltött kártyákat is használhatunk, amelyek az online vásárlásra vagy a külföldi utazásokra a legkedvezőbbek. Megnéztük, hogy kiknek lehet jó választás a perpaid kártya.

A Sziget fesztiválon érhető el először a Festipay MasterCard prepaid kártyája, amivel már nemcsak a rendezvényen fizethetünk, hanem az összes elfogadóponton (POS és ATM) használhatjuk és netes vásárlásra is alkalmas. Ugyan korábban is volt Magyarországon prepaid kártya, azonban ez az első, kifejezetten a lakosság számára elérhető ilyen típusú termék.

Megérkeztek első tapasztalatok

Az első kártyákhoz előzetes regisztráció során juthattunk hozzá, ezeket a Szigeten lehet majd átvenni, vagy kipostázzák számukra azt. Csütörtök délutánig a kártyák 30 százalékát vették át, amely elsőre nem tűnik soknak, azonban a magyar felhasználók jellemzően a hétvégén látogatnak ki a rendezvényre, a Rihanna koncert miatt csak csütörtök este mennek ki a Szigetre, az öt napos hetijegy pedig péntektől érvényes.

Elsősorban a külföldiek keresik fel a fesztiválon kihelyezett pontunkat és ők kérnek tőlünk kártyát

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Márki László, a Festipay vezérigazgatója. Ennek oka szerinte az, hogy a külföldiek már ismerik ezt a fajta terméket, míg hazánkban még csupán ismerkednek vele. A másik ok, hogy a hetijegyes turisták a várost is szeretnék felfedezni, ehhez viszont a pénztárcájukra van szükség, hiszen az egyszerű fesztiválkártyával nem tudnak a boltokban, plázákban múzeumokban fizetni, a perpaid kártyával viszont erre is lehetőségük van.

Arra egyébként érdemes figyelni, hogy ha nincs a kártyán pénz, akkor a havi díjakat nem tudják levonni, és emiatt három hónap után inaktív lesz. Lehetőség van újraaktiválásra, ekkor pedig az úgynevezett inaktivitási díjat kell kifizetnünk, ami nagyjából a kártya havidíjához hasonló összeg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet népszerűbb a prepaid a magyaroknál is?

A jelenleg elérhető terméket a jövőben egyéb prepaid kártyák is követhetik. A megjelenéskor egyébként több olvasónk megjegyezte, hogy a mindennapi használathoz aránylag magas díjai vannak a kártyának is, azonban más prepaid kártyáknak hasonló költségterhelése van.

A jövőben azonban megjelenhetnek olyan prepaid kártyák, amelyek más, speciális használatra ajánlottak:

  • Ajándékkártyák, amelyeknél csupán a kiváltáskor számítanak fel díjat.
  • A nagyobb értékű netes vásárlásra optimalizált kártya, amelynek nincs kiváltási díja azonban a fizetésekkor vonnak le díjakat.
  • Külföldi utazásra optimalizált kártyák, amelyek deviza alapúak. Ezeket a külföldi nyaralás alatt tudjuk használni, az utazás célországában váltási költség nélkül fizethetünk velük (persze mivel a fizetésünket jellemzően forintban kapjuk, ezért a váltást mindenképp ki kell fizetni).

Mik a prepaid kártyák előnyei?

  • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
  • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
  • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására (a Festipay kártyát viszont le kell tiltani, igaz ez ingyenes), ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
  • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepaid kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
  • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
  • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
  • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20