29 °C Budapest
Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

2016. augusztus 13. 07:07

A Sziget kezdete óta vehetjük kezünkbe az első, lakosság számára elérhető prepaid bankkártyát. A kártya nem csak a fesztiválozóknak lehet jó választás, de hamarosan akár olyan előre feltöltött kártyákat is használhatunk, amelyek az online vásárlásra vagy a külföldi utazásokra a legkedvezőbbek. Megnéztük, hogy kiknek lehet jó választás a perpaid kártya.

A Sziget fesztiválon érhető el először a Festipay MasterCard prepaid kártyája, amivel már nemcsak a rendezvényen fizethetünk, hanem az összes elfogadóponton (POS és ATM) használhatjuk és netes vásárlásra is alkalmas. Ugyan korábban is volt Magyarországon prepaid kártya, azonban ez az első, kifejezetten a lakosság számára elérhető ilyen típusú termék.

Megérkeztek első tapasztalatok

Az első kártyákhoz előzetes regisztráció során juthattunk hozzá, ezeket a Szigeten lehet majd átvenni, vagy kipostázzák számukra azt. Csütörtök délutánig a kártyák 30 százalékát vették át, amely elsőre nem tűnik soknak, azonban a magyar felhasználók jellemzően a hétvégén látogatnak ki a rendezvényre, a Rihanna koncert miatt csak csütörtök este mennek ki a Szigetre, az öt napos hetijegy pedig péntektől érvényes.

Elsősorban a külföldiek keresik fel a fesztiválon kihelyezett pontunkat és ők kérnek tőlünk kártyát

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Márki László, a Festipay vezérigazgatója. Ennek oka szerinte az, hogy a külföldiek már ismerik ezt a fajta terméket, míg hazánkban még csupán ismerkednek vele. A másik ok, hogy a hetijegyes turisták a várost is szeretnék felfedezni, ehhez viszont a pénztárcájukra van szükség, hiszen az egyszerű fesztiválkártyával nem tudnak a boltokban, plázákban múzeumokban fizetni, a perpaid kártyával viszont erre is lehetőségük van.

Arra egyébként érdemes figyelni, hogy ha nincs a kártyán pénz, akkor a havi díjakat nem tudják levonni, és emiatt három hónap után inaktív lesz. Lehetőség van újraaktiválásra, ekkor pedig az úgynevezett inaktivitási díjat kell kifizetnünk, ami nagyjából a kártya havidíjához hasonló összeg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet népszerűbb a prepaid a magyaroknál is?

A jelenleg elérhető terméket a jövőben egyéb prepaid kártyák is követhetik. A megjelenéskor egyébként több olvasónk megjegyezte, hogy a mindennapi használathoz aránylag magas díjai vannak a kártyának is, azonban más prepaid kártyáknak hasonló költségterhelése van.

A jövőben azonban megjelenhetnek olyan prepaid kártyák, amelyek más, speciális használatra ajánlottak:

  • Ajándékkártyák, amelyeknél csupán a kiváltáskor számítanak fel díjat.
  • A nagyobb értékű netes vásárlásra optimalizált kártya, amelynek nincs kiváltási díja azonban a fizetésekkor vonnak le díjakat.
  • Külföldi utazásra optimalizált kártyák, amelyek deviza alapúak. Ezeket a külföldi nyaralás alatt tudjuk használni, az utazás célországában váltási költség nélkül fizethetünk velük (persze mivel a fizetésünket jellemzően forintban kapjuk, ezért a váltást mindenképp ki kell fizetni).

Mik a prepaid kártyák előnyei?

  • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
  • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
  • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására (a Festipay kártyát viszont le kell tiltani, igaz ez ingyenes), ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
  • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepaid kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
  • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
  • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
  • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 12:29
Shortlistre került a Promax Europe televíziós promócióknak és marketingmegoldásoknak szóló versenyen...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?