24 °C Budapest
Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

2016. augusztus 13. 07:07

A Sziget kezdete óta vehetjük kezünkbe az első, lakosság számára elérhető prepaid bankkártyát. A kártya nem csak a fesztiválozóknak lehet jó választás, de hamarosan akár olyan előre feltöltött kártyákat is használhatunk, amelyek az online vásárlásra vagy a külföldi utazásokra a legkedvezőbbek. Megnéztük, hogy kiknek lehet jó választás a perpaid kártya.

A Sziget fesztiválon érhető el először a Festipay MasterCard prepaid kártyája, amivel már nemcsak a rendezvényen fizethetünk, hanem az összes elfogadóponton (POS és ATM) használhatjuk és netes vásárlásra is alkalmas. Ugyan korábban is volt Magyarországon prepaid kártya, azonban ez az első, kifejezetten a lakosság számára elérhető ilyen típusú termék.

Megérkeztek első tapasztalatok

Az első kártyákhoz előzetes regisztráció során juthattunk hozzá, ezeket a Szigeten lehet majd átvenni, vagy kipostázzák számukra azt. Csütörtök délutánig a kártyák 30 százalékát vették át, amely elsőre nem tűnik soknak, azonban a magyar felhasználók jellemzően a hétvégén látogatnak ki a rendezvényre, a Rihanna koncert miatt csak csütörtök este mennek ki a Szigetre, az öt napos hetijegy pedig péntektől érvényes.

Elsősorban a külföldiek keresik fel a fesztiválon kihelyezett pontunkat és ők kérnek tőlünk kártyát

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Márki László, a Festipay vezérigazgatója. Ennek oka szerinte az, hogy a külföldiek már ismerik ezt a fajta terméket, míg hazánkban még csupán ismerkednek vele. A másik ok, hogy a hetijegyes turisták a várost is szeretnék felfedezni, ehhez viszont a pénztárcájukra van szükség, hiszen az egyszerű fesztiválkártyával nem tudnak a boltokban, plázákban múzeumokban fizetni, a perpaid kártyával viszont erre is lehetőségük van.

Arra egyébként érdemes figyelni, hogy ha nincs a kártyán pénz, akkor a havi díjakat nem tudják levonni, és emiatt három hónap után inaktív lesz. Lehetőség van újraaktiválásra, ekkor pedig az úgynevezett inaktivitási díjat kell kifizetnünk, ami nagyjából a kártya havidíjához hasonló összeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet népszerűbb a prepaid a magyaroknál is?

A jelenleg elérhető terméket a jövőben egyéb prepaid kártyák is követhetik. A megjelenéskor egyébként több olvasónk megjegyezte, hogy a mindennapi használathoz aránylag magas díjai vannak a kártyának is, azonban más prepaid kártyáknak hasonló költségterhelése van.

A jövőben azonban megjelenhetnek olyan prepaid kártyák, amelyek más, speciális használatra ajánlottak:

  • Ajándékkártyák, amelyeknél csupán a kiváltáskor számítanak fel díjat.
  • A nagyobb értékű netes vásárlásra optimalizált kártya, amelynek nincs kiváltási díja azonban a fizetésekkor vonnak le díjakat.
  • Külföldi utazásra optimalizált kártyák, amelyek deviza alapúak. Ezeket a külföldi nyaralás alatt tudjuk használni, az utazás célországában váltási költség nélkül fizethetünk velük (persze mivel a fizetésünket jellemzően forintban kapjuk, ezért a váltást mindenképp ki kell fizetni).

Mik a prepaid kártyák előnyei?

  • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
  • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
  • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására (a Festipay kártyát viszont le kell tiltani, igaz ez ingyenes), ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
  • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepaid kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
  • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
  • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
  • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 14:04
A webshopban találhatók ruhák, cipők, divatkiegészítők és szépségápolási cikkek is. Partnerprogramot...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?