Euró kellene a nyaraláshoz? Tízezrekkel is olcsóbban juthatsz hozzá

Euró kellene a nyaraláshoz? Tízezrekkel is olcsóbban juthatsz hozzá

Pénzcentrum
2016. július 12. 11:08

A nyári időszakban sokat azon törik a fejüket, hogy készpénzt vigyenek a nyaralásra vagy inkább bankkártyával fizessenek. Mind a két megoldásnak vannak előnyei, azonban devizaszámla nyitásával akár tízezreket is spórolhatunk, ha jó időben tudunk pénzt váltani. Szakértőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyit számít, ha időben megvesszük a nyaraláshoz szükséges költőpénzt.

Nyaraláskor az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen formában, hogyan vigyünk magunkkal pénzt. Minden megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, azért, hogy ki tudd választani a neked leginkább megfelelő megoldást, összehasonlítottuk, hogy:

  • Az itthon vásárolt valutával,
  • A forintos bankkártyával vagy
  • A devizaszámlával (és az ehhez tartozó eurós kártyával) járunk-e a legjobban.

Mennyit nyerhetünk a devizaszámlával?

Ha devizaszámlát nyitunk, és ehhez eurós bankkártyát kérünk, akkor jól járhatunk, ha olyan országba megyünk vakációzni, ahol az adott deviza, így például euró a hivatalos fizetőnem, így pénzváltás nélkül tudunk fizetni. Persze a legtöbben forintban kapjuk a fizetésünket, így a forintról euróra váltást nem ússzuk meg, azonban devizaszámlával mi határozhatjuk meg, hogy mikor váltunk. Persze ezt készpénzzel is megtehetjük, de ennek a tárolása kockázatosabb, így nagyobb összegnél ezzel nem feltétlenül érdemes számolni.

Ha már korábban elkezdünk félretenni, akkor viszont mi határozhatjuk meg, hogy mikor váltunk, így a kedvezőbb árfolyamnak köszönhetően olcsóbban is kijöhetünk.

Aki 310 forinton tudott eurót váltani az elmúlt egy évben, az nagyon jól járt

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Beke Károly, a Portfolio elemzője. Augusztus végén-szeptember elején és február végén-március elején járt 310 forint alatt az árfolyam, de ekkor is csak rövid ideig. Aki viszont szemfüles volt, kedvező feltételekkel válthatott eurót.

Aki ekkor be tudott vásárolni euróból, a mostani 314 forintos eladási árfolyamhoz (az, amennyiért mi megvesszük az eurót) képest 1200 forintot spórolhatott 300 euró váltása esetén és 4000 forintot 1000 eurónál. Persze az árfolyamokat előre nem ismerjük, így akár veszíthetünk is az előre váltással, és persze a fentinél jelentősen nagyobb "nyereség" is elképzelhető. Azt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a korai váltással bukhatjuk a forintbetétek kamatfelárát az euróbetétekhez képest.

Ha eurós számlát nyitunk és ehhez euró alapú kártyát is kérünk, akkor viszont számolni kell azzal, hogy számlavezetési, illetve bankkártya díjat is felszámolhat a bank. Az előbbit több banknál is elengedhetik, ha náluk vezetjük a folyószámlánkat, de az utóbbit szinte biztosan felszámolják nekünk. Ez bankkártya típustól függően 3 ezer forinttól több tízezer forintig terjedhet (a drágább kártyák általában extra szolgáltatást is nyújtanak).

Akkor érheti meg eurós számlát nyitni, ha ezeket a költségeket "kitermeli" a számlahasználat, vagyis durván ezer euró vásárlásánál tudunk pozitívan kijönni, ekkor ugyanis 4 ezer forint lesz a megtakarításunk a számlahasználatnak köszönhetően.

Vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél a kártyakiállítás és az éves díjat elengedik, itt értelemszerűen sokkal jobban megérheti a számlanyitás. Ha viszont magasabb árfolyammal számolunk (318 forintos euróval), akkor 1000 eurónál már 8 ezer forintot spórolhatunk, 2000 eurónál pedig már 16 ezer forintra rúg a megtakarítás.

Mennyiben tér ez el a bankkártyahasználattól?

A deviza alapú kártya (és számla) használatakor már eleve az eredeti devizanemben (jellemzően euró) van a pénzünk, így vásárláskor és készpénzfelvételkor nem kell megfizetni az átváltási díjat. Ez egyébként a kártyánk elszámolásától is függ, amelyet minden bank maga határozhat meg.

Ha az alap bankkártyánkat használjuk, és annak elszámolása például amerikai dollárban van, és mi euróval vásárolunk, akkor a forintos kártyánknál két devizaváltásra is szükség van. Ebben az esetben az eurós vásárlást először dollárra, majd dollárról forintra kell váltani, végül ezzel az összeggel terhelik be a kártyánkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a vásárlás és az elszámolás pénzneme megegyezik, akkor nyilvánvalóan sokkal jobban járunk, hiszen csupán egy váltásra lesz szükség (pl: euróról forintra), azonban a céldevizában nyitott számlával még ezt is megúszhatjuk. Lényeges, hogy sok kártya mostanra már euró alapú elszámolással bír, azonban erről nem árt megkérdezni a bankunkat, hiszen két hasonló kártya között is lehet különbség ebből a szempontból.

Mi a helyzet a valutával?

A legtöbben még most is a készpénzre esküsznek, ha a nyaralós pénzről van szó. Míg tíz éve aránylag magas volt az eltérés az eladási és a középárfolyam között, addig (euró esetében) a hivatalos pénzváltóknál már sokszor csupán egy forintnyi különbség van (ez háromszáz eurónál 300 forint plusz jelent). A készpénz előnye, hogy a számlához hasonlóan előre megvehetjük, hátránya viszont a tárolás.

Nem célszerű otthonunkban nagyobb mennyiségű készpénzt tartani, mivel erre a lakásbiztosításunk jellemzően nem nyújt fedezetet. Az igazán nagy problémát viszont az jelenti, ha a nyaralás során nyúlják le a pénztárcánkat (vagy ahol a pénzünket tartottuk). Ha csak készpénzünk volt, akkor ennek jó eséllyel búcsút inthetünk, míg kártya esetén kicsi az esélye, hogy komolyabb mennyiségű pénzt vennének le a számlánkról. Ezt két módszerrel érhetjük el:

  • Kérjünk SMS-szolgáltatást a kártyamozgásról és
  • A kártya napi vásárlási limitét módosítsuk akkora összegre, amely elegendő lehet a napi költéshez, ilyenkor a netes vásárlást például 1 forintra is állíthatjuk átmenetileg, hiszen azt nem valószínű, hogy nyaralás alatt használjuk.

Melyik megoldást válasszuk?

A három lehetőség közül mindenkinek más lehet a megfelelő megoldás, de célszerű többet ötvözni, a leginkább kézenfekvő a forint bankkártya és a készpénz együttes használata, kisebb költőpénznél nem is éri meg a devizaszámlával (csak emiatt) vesződni. Nagyobb összegű költőpénznél viszont célszerű lehet devizaszámlát nyitni és a kedvező árfolyamot elkapva váltani, ezer euró felett ugyanis már valószínűleg jobban járunk ezzel a megoldással, és minél nagyobb összegről beszélünk, annál inkább megéri a devizaszámla nyitása.

Persze bármelyik megoldást is válasszuk, célszerű legalább kisebb mennyiségű készpénzt magunknál tartani, amivel olyan helyeken is tudunk fizetni, ahol nem találunk fizetésre alkalmas terminált vagy a mi kártyánkat nem fogadják el és ATM sincs a közelben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?