17 °C Budapest
Ezért vagy képtelen spórolni: megszólal a pszichológus

Ezért vagy képtelen spórolni: megszólal a pszichológus

2016. március 13. 13:00

Ha pénzügyi nehézségekről van szó, hajlamosak vagyunk az alacsony fizetésben, a termékek drágaságában vagy a magas adókban keresni az okokat, pedig az sem mindegy, hogy milyen emberek vagyunk. Tudtad például, hogy akinek sok hitele van, annak valószínűleg már a szülei sem bántak túl jól a pénzzel? Nem árt megnézni, hogy ki milyen mintákat hoz otthonról, és feltenni olyan kérdéseket a személyiségünkről, amiket általában a pszichológusok szoktak.

Míg a nagyobb befektetésekről tudatosan dönt az ember, a mindennapi vásárlásról kevésbé, pedig itt is mindennek megvan az oka. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen pszichológiai folyamatok és motivációk húzódnak meg akár a legapróbb gazdasági döntés mögött. Megmutatjuk, hogy miket érdemes átgondolni, onnan pedig már csak egy lépés a pénzügyek sikeresebb kezelése.

Már anyámék sem tudtak jól gazdálkodni...

Az emberek többsége gyermekkorától kezdve találkozik pénzkezelési mintákkal, amelyek nagyban befolyásolhatják, hogy milyen esélyekkel indulnak a gazdasági életben. Kutatások is alátámasztják, hogy azoknak a fiataloknak, akik jelentős hitelkártyaadósságot halmoznak fel, többnyire a szüleik is hasonló gondokkal küzdöttek.

Érdemes mindenkinek átgondolni, hogy melyik szülőre vagy családtagra hasonlít költekezési szokások szempontjából, és ez előnyös-e, illetve összeegyeztethető-e a jövőbeli terveivel, céljaival

- javasolja Mihály Nikolett gazdaságpszichológus, egyetemi adjunktus.

Irigykedés helyett példaképek

Nemcsak a szülőkével érdemes összevetni a pénzkezelési szokásokat, hanem másokéval is, akik hatással lehetnek ránk a környezetünkben, például barátokéval vagy munkatársakéval. Az összehasonlítás természetes, ösztönös dolog, ami még az állatvilágban is jellemző: mindenki tudni akarja, hol helyezkedik el egy bizonyos rangsorban. Ez csak akkor jelent problémát, ha közben elveszik a fókusz és eluralkodik az irigység. A gazdaságpszichológus szerint fontos, hogy ne másoknak próbáljunk megfelelni, hanem saját szükségleteink és lehetőségeink alapján ítéljük meg, fejlesszük magunkat. Az ilyen külső visszajelzésekre leginkább úgy javasolt építeni, hogy keresünk egy példaképet, aki láthatóan jól menedzseli a pénzügyeit.

Boldogít-e a pénz: mit mond erre a pszichológia?

Közhely, hogy a pénz nem boldogít, és igaz is, hiszen valójában a pénzzel megvásárolható termékek és szolgáltatások boldogítanak. De akkor most boldogabb, akinek több pénze van?  Neurofiziológiai eredmények bizonyítják, hogy a komfortérzet mértéke az optimális aktivációs (izgalmi) szinttől való eltéréstől, míg az örömérzet az aktivációs szint változásaitól függ. Akár úgy, hogy a túl alacsony szint emelkedik, akár úgy, hogy a túl magas szint csökken, és ezáltal közeledik az optimum felé. Egyszerűbben fogalmazva: az örömérzet az izgalmi állapotunk változásából fakad. A pénzzel kapcsolatban is létezik ilyen állapotváltozás, ilyenkor a költekezés egyfajta jutalmazás szerepét tölti be. Teljesen normális, hogy az ember törekszik egy bizonyos életszínvonal megteremtésére, azonban ha valaki önmagáért gyűjti a pénzt, és nem azért, hogy azzal építse a személyiségét és az életét, illetve nem osztja azt meg másokkal, akkor már nem egy egészséges hozzáállásról beszélünk.

Nem az a megtakarítás, ha marad valami a hó végén

A pénzkezelési szokások átgondolása után a következő lépés olyan célok kitűzése, amelyek mankóként szolgálnak a tudatos pénzkezeléshez. Milyen távlatokban érdemes tervezni a pénzügyekkel kapcsolatban? Mihály Nikolett szerint elsősorban havi szinten, mivel ez reálisan tervezhető és jól átlátható időtáv. Ehhez a legjobb megoldás a havi költségvetés vezetése, a bevételekkel és kiadásokkal.

A havi költségvetés a spórolásban is segít, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt tekintik megtakarításnak, ami megmarad a hónap végén.

Pedig a spórolást úgy érdemes kezdeni, hogy kitűzünk egy célt - mondjuk, hogy minden hónapban félreteszem a fizetésem 10 vagy 20 százalékát -, amit már a hónap elején átutalok egy másik számlára, és egyúttal felvezetem a kiadások közé" - tette hozzá a szakértő. Ezzel a módszerrel nem fordulhat elő, hogy semmi plusz nem marad hó végére, de fontos, hogy a mindenki a saját pénztárcájára szabja a célt. A havi költségvetési tervet követheti a féléves, éves, ötéves terv elkészítése, ehhez azonban szükség van megfelelő pénzügyi önismeretre és gazdasági ismeretekre is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szingli élet vagy nagycsalád: nem mindegy, hol tartasz

A tervezésnél a másik fontos kérdés, hogy milyen értékeket tartunk szem előtt. Ez függhet életkortól vagy élethelyzettől, hiszen egyedülállóknál például a szabadság kiélvezése vagy a kényelmes, szingli élethez ideális lakhely megteremtése lehet a prioritás, egy család esetében viszont a család boldogsága az elsődleges, például, hogy minden gyereknek legyen külön szobája. Az értékek tehát idővel változhatnak, a lényeg, hogy az ember tisztában legyen azzal, éppen hol tart, és ez alapján határozza meg a gazdasági céljait.

Te irányítod a pénzügyeidet?

A pszichológia két személyiségtípust különböztet meg az alapján, hogy az ember mennyire hiszi, hogy maga irányítja az életét. Míg az úgynevezett belső kontrollos személyiségnek meggyőződése, hogy elsődlegesen a személyiségén és a viselkedésén múlnak a pozitív vagy a negatív életesemények, a külső kontrollos úgy gondolja, hogy a külső körülmények irányítják erősebb befolyásoló erővel bírnak - és ez igaz az egyén gazdasági helyzetére is. A külső kontrollos személyiség ezért például nehezebben lép ki egy pénzügyi válságból, hiszen nem érzi magáénak az irányítást, és nehezebben tesz lépéseket a javulásért. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a belső kontrollos ember könnyebben birkózik meg a pénzügyi nehézségekkel, de fontos, hogy nem ez az egyetlen pszichológiai-emberi tényező, ami befolyásolhatja a gazdasági döntéseket.

A pénz lehet a párkapcsolat rákfenéje

A pénzt és a párkapcsolatot nem szívesen emlegetjük egy lapon, hiszen a kettő együtt különösen kényes téma. Pedig a párkapcsolatokban is fontos kérdés a pénzkezelés, sőt akár végzetes konfliktusforrás is lehet. A szakértő szerint

az a legjobb, ha azonosság vagy komplementaritás van a két fél között, vagyis ha egy költekező és egy spórolós ember talál egymásra, akik ketten együtt nagyon jól tudják kezelni a pénzügyeket.

"A nemek között többnyire jellemző egyfajta gazdasági szereposztás a párkapcsolatokban: míg a nők jobban figyelnek a leárazásokra, a mindennapi költségek csökkentésére, a férfiak inkább a hosszabb távú tervezésben és a nagyobb beruházásokban törekszenek tudatosságra" - mondta a gazdaságpszichológus, aki szerint ha sem az egyensúly, sem a szerepek leosztása nem valósul meg egy kapcsolatban, abból komoly konfliktusok adódhatnak. Fontos ezért, hogy a párok ne kerüljék a pénzügyi nézeteltérések tisztázását, és próbáljanak közös nevezőre jutni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 12:12
Elször került magyar pr-szakember az ICCO (The International Communications Consultancy Organisation...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?