1 °C Budapest

Kevesen vállalnának nagyobb kockázatot a befektetéseiknél

2016. március 1. 20:31

Még mindig érezni a közel 8 éve kirobbant gazdasági válság hatását,  a magyarok jellemzően azóta is a biztonságos befektetési formákat keresik  - derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közös felméréséből.

Az országos reprezentatív mintán idén januárban végzett kutatás eredménye szerint a magyarok 55 százaléka hosszú távú megtakarításai során mindenképpen biztonságos portfoliót választana magának. Ezen belül is különösen a férfiak szeretik biztonságban tudni megtakarításaikat: 63 százalékuk mérsékelt kockázatot sem hajlandó vállalni.

Középutas, mérsékelt kockázattal járó megtakarításokra csak minden 3. magyar mutatkozik nyitottnak.

Alapvetően a felsőfokú végzettségűek körében népszerű ez a befektetői megközelítés, és különösen a 30-39 évesekre jellemző. Óriásit zuhan a lelkesedés viszont a magasabb hozamot biztosító, de nagyobb kockázattal járó portfoliók iránt. Ilyet az emberek mindössze 13 százaléka a vállalna be hosszú távú befektetésként. Fele részük kérne - akár plusz díj ellenében - befektetéseit védő kiegészítő szolgáltatást, az esetleges veszteségek minimalizálása érdekében.

Egy biztosítótársaság ügyfele számára eleve fontos szempont a biztonság, tapasztalataink szerint ez a befektetések megválasztásakor is megmutatkozik. A társaság ügyfelei a stabilabb, de lassabb gyarapodást vagy az értékmegőrzést kínáló megoldásokat részesítik inkább előnyben a kimagasló hozammal kecsegtető, de nagy veszteségek kockázatát is magukban rejtő befektetésekkel szemben. Mivel ügyfeleink inkább a konzervatívabb befektetéseket részesítik előnyben, társaságunknál a pénzpiaci, kötvényes és a tőkevédett eszközalapok aránya magas, a részvényes alapokat kevesebben választják

− mondta el Mocskonyi Péter, a Groupama Biztosító Befektetési és Kockázatkezelési főosztályvezetője.

Elmozdulás a kockázatosabb befektetések felé

A trendeket vizsgálva, az utóbbi időben megfigyelhető némi elmozdulás a kockázatosabb befektetések irányába. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években nagyon kedvező hozamokat is el lehetett elérni a részvénypiacokon, az pedig már egyre inkább feledésbe merül, hogy a 2008-as válság során mekkora veszteségeket szenvedtek el a tőzsdék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kimagasló hozam elérésére is van lehetőség, azonban fontos tudni, hogy ez csak nagy kockázat vállalása mellett lehetséges: kedvezőtlen piaci környezetben egy ilyen részvényes alap jelentős veszteségeket is elszenvedhet. A több különböző eszközalapból összeállított modellportfoliók esetén a hozamok szerényebbek, azonban a kockázatmegosztás miatt a negatív irányú kilengések is lényegesen kisebbek.

A kockázat csökkenthető speciális szolgáltatások aktiválásával

A veszteségek csökkentésére a biztosítási piacnak van válasza, a befektetési portfolió szakszerű összeállításán kívül a különböző befektetési szolgáltatások nyújthatnak segítséget az ügyfelek számára befektetéseik kezelésében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?