2 °C Budapest
Kevesen vállalnának nagyobb kockázatot a befektetéseiknél

Kevesen vállalnának nagyobb kockázatot a befektetéseiknél

2016. március 1. 20:31

Még mindig érezni a közel 8 éve kirobbant gazdasági válság hatását,  a magyarok jellemzően azóta is a biztonságos befektetési formákat keresik  - derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közös felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az országos reprezentatív mintán idén januárban végzett kutatás eredménye szerint a magyarok 55 százaléka hosszú távú megtakarításai során mindenképpen biztonságos portfoliót választana magának. Ezen belül is különösen a férfiak szeretik biztonságban tudni megtakarításaikat: 63 százalékuk mérsékelt kockázatot sem hajlandó vállalni.

Középutas, mérsékelt kockázattal járó megtakarításokra csak minden 3. magyar mutatkozik nyitottnak.

Alapvetően a felsőfokú végzettségűek körében népszerű ez a befektetői megközelítés, és különösen a 30-39 évesekre jellemző. Óriásit zuhan a lelkesedés viszont a magasabb hozamot biztosító, de nagyobb kockázattal járó portfoliók iránt. Ilyet az emberek mindössze 13 százaléka a vállalna be hosszú távú befektetésként. Fele részük kérne - akár plusz díj ellenében - befektetéseit védő kiegészítő szolgáltatást, az esetleges veszteségek minimalizálása érdekében.

Egy biztosítótársaság ügyfele számára eleve fontos szempont a biztonság, tapasztalataink szerint ez a befektetések megválasztásakor is megmutatkozik. A társaság ügyfelei a stabilabb, de lassabb gyarapodást vagy az értékmegőrzést kínáló megoldásokat részesítik inkább előnyben a kimagasló hozammal kecsegtető, de nagy veszteségek kockázatát is magukban rejtő befektetésekkel szemben. Mivel ügyfeleink inkább a konzervatívabb befektetéseket részesítik előnyben, társaságunknál a pénzpiaci, kötvényes és a tőkevédett eszközalapok aránya magas, a részvényes alapokat kevesebben választják

− mondta el Mocskonyi Péter, a Groupama Biztosító Befektetési és Kockázatkezelési főosztályvezetője.

Elmozdulás a kockázatosabb befektetések felé

A trendeket vizsgálva, az utóbbi időben megfigyelhető némi elmozdulás a kockázatosabb befektetések irányába. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években nagyon kedvező hozamokat is el lehetett elérni a részvénypiacokon, az pedig már egyre inkább feledésbe merül, hogy a 2008-as válság során mekkora veszteségeket szenvedtek el a tőzsdék.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Kimagasló hozam elérésére is van lehetőség, azonban fontos tudni, hogy ez csak nagy kockázat vállalása mellett lehetséges: kedvezőtlen piaci környezetben egy ilyen részvényes alap jelentős veszteségeket is elszenvedhet. A több különböző eszközalapból összeállított modellportfoliók esetén a hozamok szerényebbek, azonban a kockázatmegosztás miatt a negatív irányú kilengések is lényegesen kisebbek.

A kockázat csökkenthető speciális szolgáltatások aktiválásával

A veszteségek csökkentésére a biztosítási piacnak van válasza, a befektetési portfolió szakszerű összeállításán kívül a különböző befektetési szolgáltatások nyújthatnak segítséget az ügyfelek számára befektetéseik kezelésében.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?