1 °C Budapest
Szokatlan módón tesztelték az új húszezrest + videó

Szokatlan módón tesztelték az új húszezrest + videó

2016. január 5. 16:30

December 14. óta fizethetünk az új húszezressel, amit a közelmúltban Hajnóczy Soma bűvész világbajnok szokatlan módon tesztelt. Mutatjuk, átment-e a teszten az új bankjegy, és még további érdekességeket is elárulunk a legújabb magyar pénzről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
December 14-én a Pénzcentrum újságírója váltotta ki az első új húszezres bankjegyet a Magyar Nemzeti Bank pénztáránál. Az új magyar pénz tömeges elterjedésére az év első hónapjaiban számíthatunk, de úgy tűnik nincsen miért aggódnunk a pénz használatát illetően, hiszen Hajnóczy Soma is letesztelte az új bankjegyeket.

További érdekességek az új húszezresről

  • A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.
  • Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű, ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.
  • A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás hatására aranyról zöldre változtatja.
  • Az új bankjegyen a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20 000 értékjelzéssel. Ez a - sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott - kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az "utca embere" és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.
  • Ugyancsak a jelenleginél markánsabb az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?