20 °C Budapest
Meglepő karácsonyi ajándékok: van, aki erre is gondol

Meglepő karácsonyi ajándékok: van, aki erre is gondol

2015. december 15. 13:31

Év végéhez közeledve érezhetően még többen fizetnek be egyénileg az önkéntes pénztárakba, hogy kihasználhassák az egyéni hozzájárulások után járó adókedvezményeket.

Elsőre meglepően hangozhat, de akár karácsonyi ajándék is vásárolható egészségpénztári kontóra, akár az egyéni befizetések terhére is

- mondja Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár vezetője.

Bár a statisztikai adatok alapján a kiadások nagy része gyógyszertári vásárlás, a szolgáltatásra jogosultként bejelentett családtagoknak gyógymatrac, vérnyomásmérő, gyógyhatású cipő, szemüveg, vagy akár gyógymasszázs bérlet is finanszírozható az egészségkasszából a közelgő ünnepekre.

Egyre többen gondolnak azonban nyugdíjas éveik karácsonyaira. A megszokott életszínvonal fenntartása érdekében sokan egészítik ki önkéntes nyugdíjpénztári számláikat egyéni befizetéssel és élnek a biztos adókedvezménnyel - hangsúlyozza Lehoczky László, hozzátéve: a hamarosan nyugdíjba vonulók mellett már a fiatal korosztályt is foglalkoztatja a nyugdíjcélú megtakarítás gondolata.

Korábban az önkéntes pénztári megtakarításokat leginkább a munkáltatók kezdeményezték a dolgozóik részére. Mára ez a tendencia megfordult: mind többen ismerik fel az önkéntes pénztárakba történő egyéni befizetésekben rejlő lehetőségeket, kihasználva, hogy befizetés 20 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból, összesen akár 150 ezer forint összegben.

A pénztárak vezetője szerint az éves egyéni tagdíjbevételeknek közel egyharmada érkezik be az év végi befizetéseknek köszönhetően az egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy ha valaki az idei adóját szeretne optimalizálni és a kedvezményt igénybe venni, úgy időzítse a befizetéseit, hogy azok legkésőbb idén december 31-ig megérkezzenek a pénztár bankszámlájára, hiszen csak ezek a tételek számítanak idei teljesítésnek

- hívta fel a figyelmet Lehoczky László.

Tavaly - az egyéni befizetések SZJA kedvezményénél korábban létező korhatár és az egy-egy pénztári formára vonatkozó értékhatár megszűnésével, azaz a megszerezhető kedvezmény 150 ezer forintos felsőhatárának általánossá tételével - 3,8 milliárd forint egyéni befizetés érkezett az MKB Nyugdíjpénztárba, egy milliárddal több, mint egy évvel azelőtt. Szintén nőtt az egyéni hozzájárulás mértéke az MKB Egészségpénztárban: a 2013-as 2,6 milliárdról 3 milliárd forintra.

Ebben az évben a novemberi befizetések láthatóan meghaladják a tavalyi szintet, így Lehoczky László bizakodó mindkét pénztár esetében a tavalyi befizetések túlszárnyalását várja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?