2 °C Budapest

A szakértő válaszol: ez most az egyik legjobb hely a pénzednek

2015. december 14. 12:10

Két hete a Pénzcentrum a Tartós Befektetési Számlára, azaz a TBSZ-re fókuszált.  Cikkeinkben megvizsgáltuk azt, hogyan is működik pontosan a TBSZ, megnézzük, hányan és hogyan használják, miért is lehet hasznos. Utánajártunk, milyen értékpapírokat, állampapírokat vegyünk a TBSZ-re, és szót ejtünk egy nagyon fontos határidőről is.Természetesen olvasóink leveleit is vártuk a témában - első "Szakértő válaszol" cikkünk megjelenése után is sokan voltak kíváncsiak a fontos részletekre. A felmerült kérdéseket nem hagyhattuk megválaszolatlanul, így a második körben is Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója segített megoldást keresni olvasóink problámáira.

TBSZ számlám van. Ha lejárat előtt felbontom adót kell fizetni, amit nekem kell bevallani.De akkor is nekem kell bevallani, ha lejár a TBSZ számlám és nem nyitok újat, de a rajta lévő értékpapírt még nem váltom vissza (pl. 2017. I.) mert megvárom a lejáratot? Vagy akkor a 2016.01.01 - és a lejárat 2017. I. közötti időszakra már a kifizető fogja az adót levonni.

Ha nem szeretne hosszabbítani, akkor az állampapír normál értékpapírszámlára kerül átvezetésre és dec. 31-ét követően megszerzett jövedelem már adóköteles lesz. Az adó mértékét a szolgáltató- az Szja 67/B (9) a) pontja alapján eljárva - úgy fogja kiszámítani, hogy december 31-én a portfoliója átértékelésre kerül és az így feltőkésített ár képezi majd az új bekerülési értéket. Ezt követően a 2016 január eseje után a normál értékpapírszámlán megszolgált kamatra kerül felszámításra az SZJA (15%) és Eho (6%) (állampapíroknál nincs EHO).

A TBSZ számlát 5. adóév utolsó napjáig megtartva adójának mértéke 0% a TBSZ-re vonatkozóan, melyet nem kell az Szja tv. 67/B § (7) alapján bevallania: "A tartós befektetésből származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha az adójának mértéke nulla százalék."

A 2016.01.01 - és a lejárat 2017. I. közötti időszakra a kifizető pénzintézet fogja az adót levonni.

Átváltható-e a TBSZ-en levő betétszámla (lekötött kamatozó pénz) értékpapír számlára úgy, hogy a felhalmozási év 2015. legyen?

Amennyiben az 5. év letelte után arról rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBBSZ számlát, megoldatható a váltás. Nyitni kell egy Tartós Befektetési Értékpapír számlát (TBÉSZ15) és a december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni (erre a nyilatkozás megadásakor is lehetősége van úgy, hogy a célszámlaként a TBÉSZ15-höz kapcsolt pénzszámlát adja meg, tehát nem kell kétszer befáradni a bankfiókba). Ha még idén megtörténik a befizetés, akkor a felhalmozási időszak 2015 lesz.

Csak teljes összeggel (a kamatokkal együtt) folytatható-e a TBSZ az 5 év lejárta után, vagy részösszegek levehetők-e róla, például december 31-én?

A törvényalkotó kifejezetten rendelkezett arról, hogy TBSZ számlákat újrakötni (meghosszabbítani) csak teljes egészében lehetséges. Ugyan rész-meghosszabbításra nincs lehetőség, de az összeg egy része elhelyezhető 2015-ös TBSZ számlán.

Amennyiben az 5 év letelte után az összegnek csak egy részét kívánjuk továbbvinni, úgy arról kell rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBSZ számlát. Majd december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni egy tárgyévben nyitott TBSZ számlára. (idén pl. egy 2015-ben nyitott TBSZ-re).

2011 novemberében kötöttem le az OTP-nél 500 ezer forintot TBSZ-re, 4,25 százalékos éves kamatra. A szerződés szerint"a számlatulajdonos ellenkező rendelkezésének hiányában a szerződés további 2 évvel meghosszabbodik." Azóta olyan értesítéseket kapok, hogy "zárlati díj, visszavezetési díj levonás, valamint havonta 230 forint mínusz. Jelenleg a TBSZ számlám állása: 535 052 forint. Meg tudják mondani, hogy mit kapok, ha jövőre kifut ez a számla?

A tartós befektetési szerződés keretében nyitott Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ számla) 5 évre szól, amely kizárólag adózás szempontjából van felbontva 3+2 évre. Ez azt jelenti, hogy a 3. év után és az azt követő 2 éves időszakon belül kedvező, 10 százalékos adó megfizetésével mondható fel a szerződés, 5 év után pedig teljesen adómentessé válik.

A TBBSZ számlán elhelyezett megtakarítások látra szólóan, vagy a számlatulajdonos külön rendelkezése (betétlekötési megbízás) alapján lekötött betétben kamatoznak.

Az említett feltételekkel ön 2011 novemberében egy 6 hónapos futamidejű betétben helyezte el megtakarítását. A betét egyszeri lekötéssel volt indítható, ami azt jelenti, hogy a 6 hónapos futamidő után, 2012.04.13-án a lekötött betét tőkéje és kamata visszavezetésre került a látra szóló TBBSZ számlájára.

Amennyiben megtakarítását még mindig látra szóló betétben tartja, javasoljuk, hogy még idén kösse le 1+ éves lekötött betétbe, vagy ha idén már nincs erre módja, akkor jövőre a Plusz betétbe. A TBBSZ számlának a vonatkozó hirdetmény szerinti havi számlavezetési díja van, ennek terhelése kerül feltüntetésre bankszámlakivonatán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több banknál van december 31-én lejáró tartós befektetési, illetve tartós befektetési értékpapír számlám. Az egyik banknál a lejáró TBSZ újbóli befektetését úgy oldották meg, hogy már most nyitottunk egy TBÉSZ számlát, és azt a felvilágosítást kaptam, hogy a lejáró TBSZ számlán levő összeget december 31-én visszavezetik a forgalmi számlára, és onnan, én átvezethetem a most megnyitott TBSZ számlára, és január 1-e után dönthetek a további befektetésről.Az OTP-nél viszont úgy tájékoztattak, hogy nincs lehetőség a tartós befektetés és a tartós értékpapír befektetési számlák közötti "átjárásra", csak nyilatkozni lehetett a számlák prolongálására.

A fent leírt megoldás az OTP Bank esetében is járható út, azaz amennyiben az 5 év letelte után arról rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBSZ számlát, akkor a TBBSZ-ben lévő összeg kikerül a folyószámlára (akár csak a másik szolgáltató esetében), így megoldatható a váltás: Nyitni kell egy TBÉSZ15 számlát és a december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni erre a számlára. Amennyiben lejáró TBBSZ-szel rendelkezik, már a nyilatkozat megadásakor megjelölheti, hogy a TBÉSZ15 számlához kapcsolt pénzszámlára vezessük át a pénzt, így nem kell december 31-én erről külön rendelkeznie.

Ugyanakkor úgy tűnik számomra, hogy a legkedvezőbb lekötés utáni kamat is jóval kevesebb, mint amit például befektetési jeggyel el lehetne érni.

Ahogy fentebb is jeleztük lehetőség van megtakarítását a TBBSZ-ből TBÉSZ-be csoportosítani, így a kedvezőbb kamat lehetőségéről nem marad le.

Van egy kb. 15 éves értékpapírszámlám az OTP-nél. Az utolsó forgalom kb. 2010 táján volt rajta. Néhány OTP és egykori MATÁV részvény mellett befektetési jegyeket tartok ott, összesen pár millió értékben. Van olyan részvény, amit nagyon drágán, és olyan is, amit nagyon olcsón vettem. Az árfolyam most valahol félúton van. Többségük még a kamatadó és más effélék bevezetése előtt került a számlára.

Finoman szólva sem követem naprakészen a jogszabályváltozásokat, de úgy emlékszem, hogy volt időszak, amikor a nyereséget és a veszteséget szembe lehetett állítani egymással, és az adózás bevezetésekor is másként kezelték a régi befektetéseket. Érvényes-e még rájuk bármilyen kedvezmény, ami a korai vásárlásból fakad (ha igen, mik azok és milyen feltételekkel?), vagy az elmúlt években mindent eltöröltek már, és az egyetlen "menekülési út" az értékpapír TBSZ?

Ez a kérdés nem kapcsolódik a TBSZ számlákhoz és azok kezeléséhez. Javasoljuk, az Ön egyedi körülményeire való tekintettel személyre szabott tanácsadás céljából forduljon adózási szakértőhöz, vagy bízunk benne, hogy ez az értékpapír adózással kapcsolatos összefoglaló segítségére lesz.

Amennyiben a 2015-ben lezárásra kerülő, de 2016-ban négy különböző időpontban lejáró TBSZ-en levő betétek esetén mi az eljárás? Meg kell-e várni ebben az esetben mindegyik betét lejáratát és csak ezután utalható el az átkerült összeg a betétszámláról vagy külön-külön a lejárat(ok) időpontjában már rendelkezhetek a számlára átkerült betétösszegek további sorsáról?

A bankunknál nyitott Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ) esetében nincs olyan lekötött betét, amelynek futamideje átnyúlik a 2016. évre, valamennyi lekötött betét 2015. december 31-ig kitölti a futamidőt.

A 2010-ben megnyitott TBSZ (TBBSZ, TBÉSZ) számlák esetében két lehetőség közül választhat. Az egyik a TBBSZ számla meghosszabbítása. Ebben az esetben a nyilatkozattételnek december 31-ig meg kell történnie. Ebben az esetben az OTP Bank - az erre vonatkozó nyilatkozata alapján - nyit az Ön számára egy 2015. évi TBBSZ számlát, melyen a megtakarított összeg 5+ éves betétben lekötésre kerül, annak érdekében, hogy további 5 éven keresztül kamatadó mentesen takarékoskodhasson.

Amennyiben nem kíván élni a hosszabbítás lehetőségével, úgy év végéig erről is érdemes nyilatkoznia. Ebben az esetben ugyanis a bank a nyilatkozatában megjelölt számlára átutalja a TBBSZ számláján megtakarított összeget, ami felett már 2015. december 31-én rendelkezhet. Nyilatkozat hiányában a TBBSZ számlája 2015. december 31-én megszüntetésre kerül és a bank a számlán lévő összeget az ön jelentkezéséig kamatmentesen kezeli.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem