A szakértő válaszol: ez most az egyik legjobb hely a pénzednek

2015. december 14. 12:10

Két hete a Pénzcentrum a Tartós Befektetési Számlára, azaz a TBSZ-re fókuszált.  Cikkeinkben megvizsgáltuk azt, hogyan is működik pontosan a TBSZ, megnézzük, hányan és hogyan használják, miért is lehet hasznos. Utánajártunk, milyen értékpapírokat, állampapírokat vegyünk a TBSZ-re, és szót ejtünk egy nagyon fontos határidőről is.Természetesen olvasóink leveleit is vártuk a témában - első "Szakértő válaszol" cikkünk megjelenése után is sokan voltak kíváncsiak a fontos részletekre. A felmerült kérdéseket nem hagyhattuk megválaszolatlanul, így a második körben is Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója segített megoldást keresni olvasóink problámáira.

TBSZ számlám van. Ha lejárat előtt felbontom adót kell fizetni, amit nekem kell bevallani.De akkor is nekem kell bevallani, ha lejár a TBSZ számlám és nem nyitok újat, de a rajta lévő értékpapírt még nem váltom vissza (pl. 2017. I.) mert megvárom a lejáratot? Vagy akkor a 2016.01.01 - és a lejárat 2017. I. közötti időszakra már a kifizető fogja az adót levonni.

Ha nem szeretne hosszabbítani, akkor az állampapír normál értékpapírszámlára kerül átvezetésre és dec. 31-ét követően megszerzett jövedelem már adóköteles lesz. Az adó mértékét a szolgáltató- az Szja 67/B (9) a) pontja alapján eljárva - úgy fogja kiszámítani, hogy december 31-én a portfoliója átértékelésre kerül és az így feltőkésített ár képezi majd az új bekerülési értéket. Ezt követően a 2016 január eseje után a normál értékpapírszámlán megszolgált kamatra kerül felszámításra az SZJA (15%) és Eho (6%) (állampapíroknál nincs EHO).

A TBSZ számlát 5. adóév utolsó napjáig megtartva adójának mértéke 0% a TBSZ-re vonatkozóan, melyet nem kell az Szja tv. 67/B § (7) alapján bevallania: "A tartós befektetésből származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha az adójának mértéke nulla százalék."

A 2016.01.01 - és a lejárat 2017. I. közötti időszakra a kifizető pénzintézet fogja az adót levonni.

Átváltható-e a TBSZ-en levő betétszámla (lekötött kamatozó pénz) értékpapír számlára úgy, hogy a felhalmozási év 2015. legyen?

Amennyiben az 5. év letelte után arról rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBBSZ számlát, megoldatható a váltás. Nyitni kell egy Tartós Befektetési Értékpapír számlát (TBÉSZ15) és a december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni (erre a nyilatkozás megadásakor is lehetősége van úgy, hogy a célszámlaként a TBÉSZ15-höz kapcsolt pénzszámlát adja meg, tehát nem kell kétszer befáradni a bankfiókba). Ha még idén megtörténik a befizetés, akkor a felhalmozási időszak 2015 lesz.

Csak teljes összeggel (a kamatokkal együtt) folytatható-e a TBSZ az 5 év lejárta után, vagy részösszegek levehetők-e róla, például december 31-én?

A törvényalkotó kifejezetten rendelkezett arról, hogy TBSZ számlákat újrakötni (meghosszabbítani) csak teljes egészében lehetséges. Ugyan rész-meghosszabbításra nincs lehetőség, de az összeg egy része elhelyezhető 2015-ös TBSZ számlán.

Amennyiben az 5 év letelte után az összegnek csak egy részét kívánjuk továbbvinni, úgy arról kell rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBSZ számlát. Majd december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni egy tárgyévben nyitott TBSZ számlára. (idén pl. egy 2015-ben nyitott TBSZ-re).

2011 novemberében kötöttem le az OTP-nél 500 ezer forintot TBSZ-re, 4,25 százalékos éves kamatra. A szerződés szerint"a számlatulajdonos ellenkező rendelkezésének hiányában a szerződés további 2 évvel meghosszabbodik." Azóta olyan értesítéseket kapok, hogy "zárlati díj, visszavezetési díj levonás, valamint havonta 230 forint mínusz. Jelenleg a TBSZ számlám állása: 535 052 forint. Meg tudják mondani, hogy mit kapok, ha jövőre kifut ez a számla?

A tartós befektetési szerződés keretében nyitott Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ számla) 5 évre szól, amely kizárólag adózás szempontjából van felbontva 3+2 évre. Ez azt jelenti, hogy a 3. év után és az azt követő 2 éves időszakon belül kedvező, 10 százalékos adó megfizetésével mondható fel a szerződés, 5 év után pedig teljesen adómentessé válik.

A TBBSZ számlán elhelyezett megtakarítások látra szólóan, vagy a számlatulajdonos külön rendelkezése (betétlekötési megbízás) alapján lekötött betétben kamatoznak.

Az említett feltételekkel ön 2011 novemberében egy 6 hónapos futamidejű betétben helyezte el megtakarítását. A betét egyszeri lekötéssel volt indítható, ami azt jelenti, hogy a 6 hónapos futamidő után, 2012.04.13-án a lekötött betét tőkéje és kamata visszavezetésre került a látra szóló TBBSZ számlájára.

Amennyiben megtakarítását még mindig látra szóló betétben tartja, javasoljuk, hogy még idén kösse le 1+ éves lekötött betétbe, vagy ha idén már nincs erre módja, akkor jövőre a Plusz betétbe. A TBBSZ számlának a vonatkozó hirdetmény szerinti havi számlavezetési díja van, ennek terhelése kerül feltüntetésre bankszámlakivonatán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több banknál van december 31-én lejáró tartós befektetési, illetve tartós befektetési értékpapír számlám. Az egyik banknál a lejáró TBSZ újbóli befektetését úgy oldották meg, hogy már most nyitottunk egy TBÉSZ számlát, és azt a felvilágosítást kaptam, hogy a lejáró TBSZ számlán levő összeget december 31-én visszavezetik a forgalmi számlára, és onnan, én átvezethetem a most megnyitott TBSZ számlára, és január 1-e után dönthetek a további befektetésről.Az OTP-nél viszont úgy tájékoztattak, hogy nincs lehetőség a tartós befektetés és a tartós értékpapír befektetési számlák közötti "átjárásra", csak nyilatkozni lehetett a számlák prolongálására.

A fent leírt megoldás az OTP Bank esetében is járható út, azaz amennyiben az 5 év letelte után arról rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBSZ számlát, akkor a TBBSZ-ben lévő összeg kikerül a folyószámlára (akár csak a másik szolgáltató esetében), így megoldatható a váltás: Nyitni kell egy TBÉSZ15 számlát és a december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni erre a számlára. Amennyiben lejáró TBBSZ-szel rendelkezik, már a nyilatkozat megadásakor megjelölheti, hogy a TBÉSZ15 számlához kapcsolt pénzszámlára vezessük át a pénzt, így nem kell december 31-én erről külön rendelkeznie.

Ugyanakkor úgy tűnik számomra, hogy a legkedvezőbb lekötés utáni kamat is jóval kevesebb, mint amit például befektetési jeggyel el lehetne érni.

Ahogy fentebb is jeleztük lehetőség van megtakarítását a TBBSZ-ből TBÉSZ-be csoportosítani, így a kedvezőbb kamat lehetőségéről nem marad le.

Van egy kb. 15 éves értékpapírszámlám az OTP-nél. Az utolsó forgalom kb. 2010 táján volt rajta. Néhány OTP és egykori MATÁV részvény mellett befektetési jegyeket tartok ott, összesen pár millió értékben. Van olyan részvény, amit nagyon drágán, és olyan is, amit nagyon olcsón vettem. Az árfolyam most valahol félúton van. Többségük még a kamatadó és más effélék bevezetése előtt került a számlára.

Finoman szólva sem követem naprakészen a jogszabályváltozásokat, de úgy emlékszem, hogy volt időszak, amikor a nyereséget és a veszteséget szembe lehetett állítani egymással, és az adózás bevezetésekor is másként kezelték a régi befektetéseket. Érvényes-e még rájuk bármilyen kedvezmény, ami a korai vásárlásból fakad (ha igen, mik azok és milyen feltételekkel?), vagy az elmúlt években mindent eltöröltek már, és az egyetlen "menekülési út" az értékpapír TBSZ?

Ez a kérdés nem kapcsolódik a TBSZ számlákhoz és azok kezeléséhez. Javasoljuk, az Ön egyedi körülményeire való tekintettel személyre szabott tanácsadás céljából forduljon adózási szakértőhöz, vagy bízunk benne, hogy ez az értékpapír adózással kapcsolatos összefoglaló segítségére lesz.

Amennyiben a 2015-ben lezárásra kerülő, de 2016-ban négy különböző időpontban lejáró TBSZ-en levő betétek esetén mi az eljárás? Meg kell-e várni ebben az esetben mindegyik betét lejáratát és csak ezután utalható el az átkerült összeg a betétszámláról vagy külön-külön a lejárat(ok) időpontjában már rendelkezhetek a számlára átkerült betétösszegek további sorsáról?

A bankunknál nyitott Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ) esetében nincs olyan lekötött betét, amelynek futamideje átnyúlik a 2016. évre, valamennyi lekötött betét 2015. december 31-ig kitölti a futamidőt.

A 2010-ben megnyitott TBSZ (TBBSZ, TBÉSZ) számlák esetében két lehetőség közül választhat. Az egyik a TBBSZ számla meghosszabbítása. Ebben az esetben a nyilatkozattételnek december 31-ig meg kell történnie. Ebben az esetben az OTP Bank - az erre vonatkozó nyilatkozata alapján - nyit az Ön számára egy 2015. évi TBBSZ számlát, melyen a megtakarított összeg 5+ éves betétben lekötésre kerül, annak érdekében, hogy további 5 éven keresztül kamatadó mentesen takarékoskodhasson.

Amennyiben nem kíván élni a hosszabbítás lehetőségével, úgy év végéig erről is érdemes nyilatkoznia. Ebben az esetben ugyanis a bank a nyilatkozatában megjelölt számlára átutalja a TBBSZ számláján megtakarított összeget, ami felett már 2015. december 31-én rendelkezhet. Nyilatkozat hiányában a TBBSZ számlája 2015. december 31-én megszüntetésre kerül és a bank a számlán lévő összeget az ön jelentkezéséig kamatmentesen kezeli.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?