-2 °C Budapest

Nagyon fontos határidő közeleg: több százezer forintról van szó

2015. december 3. 05:51

Az év végéig hátralevő alig egy hónap kettős jelentőséggel bír: egyrészt idén is december 31-ig tart a TBSZ-eknél az ún. felhalmozási időszak, másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések. Ezek az összegek kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesznek 2015. december 31-től! Mutatjuk a tudnivalókat.

Fenti visszaszámlálónk két szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészt idén is december 31-ig tart az ún. felhalmozási időszak, eddig lehet tehát megtakarítást elhelyezni tartós befektetési számlán (TBSZ). Másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések, ezután tudnak az ügyfelek adómentesen (öt év befektetési hozamaira nem kell megfizetniük a 16 százalékos szja-t és 2013 óta az eho-t) hozzáférni megtakarításaikhoz.

Akik most kezdenék el...

Annak, aki az idei évben (is) helyezne el megtakarítást TBSZ-ben, egyszerű dolga van: december 31-ig be kell mennie a pénzügyi szolgáltatójához (bank vagy brókercég), meg kell kötnie a szerződést, és készpénzben vagy átutalással be kell fizetnie a lekötni kívánt összeget. Ezt követően a számlán lévő pénzt már el lehet helyezni konkrét megtakarításban, a számla típusától függően lehet értékpapírt vásárolni, vagy akár betétet lekötni.

2016. január elsejével pedig megkezdődik az ún. lekötési időszak, amelyben 3 év után részlegesen, 5 év után pedig teljesen mentesülhet az ügyfél az adó-fizetési kötelezettség alól. Tehát az, aki még az idei évben ilyen számlán helyezi el megtakarítását, azt 2019-től csak a kedvezményes, 10 százalékos adó-fizetési kötelezettség terheli; 2021-től pedig teljes adó és eho-mentességet élvezhet.

Akik előre gondolkodtak...

A fenti dátumokat látva persze sokan csak legyintenek, pedig éppen idén járnak le a 2010-ben elsőként kötött TBSZ-ek. A számokat látva pedig jól látható, igencsak jól jártak azok, akik bő 5 évvel ezelőtt a termék mellett tették le voksukat. Sokat mondó például, hogy az OTP-nél most lejáró tartós befektetési értékpapír számlák tulajdonosai fejenként átlagosan 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt.

De nemcsak az OTP-nél, hanem minden pénzügyi szolgáltatónál lejárnak a 2010-ben nyitott TBSZ-ek, így a számlákon tartott pénz kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesz 2015. december 31-től. Ugyan a szolgáltatóknál más és más részszabályok lehetnek érvényesek a számla meghosszabbítására, de a törvényi előírásoknak megfelelően erre mindenhol lehetősége van az ügyfeleknek. Ennek részleteiről a pénzintézetünknél kell érdeklődnünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010-ben nyitottál TBSZ-t? Ezek a legfontosabb tudnivalók:

  • Amennyiben szeretnél hozzájutni a 2010-ben nyitott számládon lévő megtakarításaidhoz, nincs tennivalód, mivel a számla automatikusan lejár, és az ott tartott összeg átkerül egy sima betét- vagy értékpapírszámlára.
  • Amennyiben szeretnéd meghosszabbítani az idén lejáró TBSZ-ed, december 31-ig nyilatkoznod kell a számla meghosszabbításáról. Ebben az esetben újra indul az 5 éves lekötési időszak, mellyel megspórolhatod a gyűjtőévet, azaz 2020. év végével újabb 5 évnyi adómentes hozamra tehetsz szert.
  • Fontos tudnod, hogy TBSZ-en részmeghosszabbításra nincs lehetőség, a számla meghosszabbítása tehát csak a teljes állománnyal lehetséges.
  • Amennyiben nem élsz a meghosszabbítás lehetőségével, a 2010-es TBSZ-en elhelyezett összeget először az év utolsó munkanapján (azaz idén december 31-én) veheted fel adómentesen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem