Nagyon fontos határidő közeleg: több százezer forintról van szó

2015. december 3. 05:51

Az év végéig hátralevő alig egy hónap kettős jelentőséggel bír: egyrészt idén is december 31-ig tart a TBSZ-eknél az ún. felhalmozási időszak, másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések. Ezek az összegek kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesznek 2015. december 31-től! Mutatjuk a tudnivalókat.

Fenti visszaszámlálónk két szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészt idén is december 31-ig tart az ún. felhalmozási időszak, eddig lehet tehát megtakarítást elhelyezni tartós befektetési számlán (TBSZ). Másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések, ezután tudnak az ügyfelek adómentesen (öt év befektetési hozamaira nem kell megfizetniük a 16 százalékos szja-t és 2013 óta az eho-t) hozzáférni megtakarításaikhoz.

Akik most kezdenék el...

Annak, aki az idei évben (is) helyezne el megtakarítást TBSZ-ben, egyszerű dolga van: december 31-ig be kell mennie a pénzügyi szolgáltatójához (bank vagy brókercég), meg kell kötnie a szerződést, és készpénzben vagy átutalással be kell fizetnie a lekötni kívánt összeget. Ezt követően a számlán lévő pénzt már el lehet helyezni konkrét megtakarításban, a számla típusától függően lehet értékpapírt vásárolni, vagy akár betétet lekötni.

2016. január elsejével pedig megkezdődik az ún. lekötési időszak, amelyben 3 év után részlegesen, 5 év után pedig teljesen mentesülhet az ügyfél az adó-fizetési kötelezettség alól. Tehát az, aki még az idei évben ilyen számlán helyezi el megtakarítását, azt 2019-től csak a kedvezményes, 10 százalékos adó-fizetési kötelezettség terheli; 2021-től pedig teljes adó és eho-mentességet élvezhet.

Akik előre gondolkodtak...

A fenti dátumokat látva persze sokan csak legyintenek, pedig éppen idén járnak le a 2010-ben elsőként kötött TBSZ-ek. A számokat látva pedig jól látható, igencsak jól jártak azok, akik bő 5 évvel ezelőtt a termék mellett tették le voksukat. Sokat mondó például, hogy az OTP-nél most lejáró tartós befektetési értékpapír számlák tulajdonosai fejenként átlagosan 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt.

De nemcsak az OTP-nél, hanem minden pénzügyi szolgáltatónál lejárnak a 2010-ben nyitott TBSZ-ek, így a számlákon tartott pénz kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesz 2015. december 31-től. Ugyan a szolgáltatóknál más és más részszabályok lehetnek érvényesek a számla meghosszabbítására, de a törvényi előírásoknak megfelelően erre mindenhol lehetősége van az ügyfeleknek. Ennek részleteiről a pénzintézetünknél kell érdeklődnünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010-ben nyitottál TBSZ-t? Ezek a legfontosabb tudnivalók:

  • Amennyiben szeretnél hozzájutni a 2010-ben nyitott számládon lévő megtakarításaidhoz, nincs tennivalód, mivel a számla automatikusan lejár, és az ott tartott összeg átkerül egy sima betét- vagy értékpapírszámlára.
  • Amennyiben szeretnéd meghosszabbítani az idén lejáró TBSZ-ed, december 31-ig nyilatkoznod kell a számla meghosszabbításáról. Ebben az esetben újra indul az 5 éves lekötési időszak, mellyel megspórolhatod a gyűjtőévet, azaz 2020. év végével újabb 5 évnyi adómentes hozamra tehetsz szert.
  • Fontos tudnod, hogy TBSZ-en részmeghosszabbításra nincs lehetőség, a számla meghosszabbítása tehát csak a teljes állománnyal lehetséges.
  • Amennyiben nem élsz a meghosszabbítás lehetőségével, a 2010-es TBSZ-en elhelyezett összeget először az év utolsó munkanapján (azaz idén december 31-én) veheted fel adómentesen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem