15 °C Budapest
Nagyon fontos határidő közeleg: több százezer forintról van szó

Nagyon fontos határidő közeleg: több százezer forintról van szó

2015. december 3. 05:51

Az év végéig hátralevő alig egy hónap kettős jelentőséggel bír: egyrészt idén is december 31-ig tart a TBSZ-eknél az ún. felhalmozási időszak, másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések. Ezek az összegek kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesznek 2015. december 31-től! Mutatjuk a tudnivalókat.

Fenti visszaszámlálónk két szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészt idén is december 31-ig tart az ún. felhalmozási időszak, eddig lehet tehát megtakarítást elhelyezni tartós befektetési számlán (TBSZ). Másrészt ez év végével járnak le a 2010-ben elsőként megkötött szerződések, ezután tudnak az ügyfelek adómentesen (öt év befektetési hozamaira nem kell megfizetniük a 16 százalékos szja-t és 2013 óta az eho-t) hozzáférni megtakarításaikhoz.

Akik most kezdenék el...

Annak, aki az idei évben (is) helyezne el megtakarítást TBSZ-ben, egyszerű dolga van: december 31-ig be kell mennie a pénzügyi szolgáltatójához (bank vagy brókercég), meg kell kötnie a szerződést, és készpénzben vagy átutalással be kell fizetnie a lekötni kívánt összeget. Ezt követően a számlán lévő pénzt már el lehet helyezni konkrét megtakarításban, a számla típusától függően lehet értékpapírt vásárolni, vagy akár betétet lekötni.

2016. január elsejével pedig megkezdődik az ún. lekötési időszak, amelyben 3 év után részlegesen, 5 év után pedig teljesen mentesülhet az ügyfél az adó-fizetési kötelezettség alól. Tehát az, aki még az idei évben ilyen számlán helyezi el megtakarítását, azt 2019-től csak a kedvezményes, 10 százalékos adó-fizetési kötelezettség terheli; 2021-től pedig teljes adó és eho-mentességet élvezhet.

Akik előre gondolkodtak...

A fenti dátumokat látva persze sokan csak legyintenek, pedig éppen idén járnak le a 2010-ben elsőként kötött TBSZ-ek. A számokat látva pedig jól látható, igencsak jól jártak azok, akik bő 5 évvel ezelőtt a termék mellett tették le voksukat. Sokat mondó például, hogy az OTP-nél most lejáró tartós befektetési értékpapír számlák tulajdonosai fejenként átlagosan 200 ezer forintnyi adót takarítottak meg az elmúlt öt év alatt.

De nemcsak az OTP-nél, hanem minden pénzügyi szolgáltatónál lejárnak a 2010-ben nyitott TBSZ-ek, így a számlákon tartott pénz kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen hozzáférhető lesz 2015. december 31-től. Ugyan a szolgáltatóknál más és más részszabályok lehetnek érvényesek a számla meghosszabbítására, de a törvényi előírásoknak megfelelően erre mindenhol lehetősége van az ügyfeleknek. Ennek részleteiről a pénzintézetünknél kell érdeklődnünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2010-ben nyitottál TBSZ-t? Ezek a legfontosabb tudnivalók:

  • Amennyiben szeretnél hozzájutni a 2010-ben nyitott számládon lévő megtakarításaidhoz, nincs tennivalód, mivel a számla automatikusan lejár, és az ott tartott összeg átkerül egy sima betét- vagy értékpapírszámlára.
  • Amennyiben szeretnéd meghosszabbítani az idén lejáró TBSZ-ed, december 31-ig nyilatkoznod kell a számla meghosszabbításáról. Ebben az esetben újra indul az 5 éves lekötési időszak, mellyel megspórolhatod a gyűjtőévet, azaz 2020. év végével újabb 5 évnyi adómentes hozamra tehetsz szert.
  • Fontos tudnod, hogy TBSZ-en részmeghosszabbításra nincs lehetőség, a számla meghosszabbítása tehát csak a teljes állománnyal lehetséges.
  • Amennyiben nem élsz a meghosszabbítás lehetőségével, a 2010-es TBSZ-en elhelyezett összeget először az év utolsó munkanapján (azaz idén december 31-én) veheted fel adómentesen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?