8 °C Budapest

Netbankot használsz? A te pénzed is veszélyben lehet

2015. november 8. 15:15

A magyar felnőttek fele használ netbankot, 100-ból 8-an pedig a mobiljukon keresztül is bankolnak. Érdemes azonban vigyázni, hiszen könnyen lehet, hogy veszélyben van a pénzünk. Mutatjuk a biztonsági alapszabályokat.

Bár egyre többen használják a netbankot és a mobilbankot, sokan nincsenek tisztában az alapvető biztonsági kérdésekkel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása alapján mutatjuk, mire kell nagyon figyelni.

A bankunktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Ha más biztonsági azonosítás (például sms-kód) nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti.

Olyan jelszót adjunk meg, amely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (például ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak). A netbanki jelszót ne adjuk meg senkinek! Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!

Elektronikus kódjainkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még saját bankunk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

Használjunk víruskereső programot és rendszeresen frissítsük azt! Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk!

Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket!

  • Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt!
  • Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!
  • Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.
  • Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.
  • A netbankból ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!
  • Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

MobilMire figyeljünk, ha mobilbankot használunk? 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az okostelefonok, tabletek ugyanúgy célpontot jelentenek az online bűnözők számára, mint a számítógépek. Fontos, hogy tisztában legyünk az ilyen készülékek használatának veszélyeivel és a kockázatok csökkentésének lehetőségeivel.

Mobilunkra is töltsünk le vírusvédő/tűzfal szoftvert. Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból.

Óvatosan kezeljük a letöltéseket, ellenőrizzük a forrásokat!

Ahogy internetbankolás esetében, úgy mobil netbankolás során is a kilépés gombbal jelentkezzünk ki az internetes rendszerből, továbbá a használat közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm