24 °C Budapest
Netbankot használsz? A te pénzed is veszélyben lehet

Netbankot használsz? A te pénzed is veszélyben lehet

2015. november 8. 15:15

A magyar felnőttek fele használ netbankot, 100-ból 8-an pedig a mobiljukon keresztül is bankolnak. Érdemes azonban vigyázni, hiszen könnyen lehet, hogy veszélyben van a pénzünk. Mutatjuk a biztonsági alapszabályokat.

Bár egyre többen használják a netbankot és a mobilbankot, sokan nincsenek tisztában az alapvető biztonsági kérdésekkel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása alapján mutatjuk, mire kell nagyon figyelni.

A bankunktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Ha más biztonsági azonosítás (például sms-kód) nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti.

Olyan jelszót adjunk meg, amely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (például ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak). A netbanki jelszót ne adjuk meg senkinek! Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!

Elektronikus kódjainkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még saját bankunk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

Használjunk víruskereső programot és rendszeresen frissítsük azt! Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk!

Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket!

  • Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt!
  • Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!
  • Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.
  • Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.
  • A netbankból ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!
  • Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

MobilMire figyeljünk, ha mobilbankot használunk? 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az okostelefonok, tabletek ugyanúgy célpontot jelentenek az online bűnözők számára, mint a számítógépek. Fontos, hogy tisztában legyünk az ilyen készülékek használatának veszélyeivel és a kockázatok csökkentésének lehetőségeivel.

Mobilunkra is töltsünk le vírusvédő/tűzfal szoftvert. Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból.

Óvatosan kezeljük a letöltéseket, ellenőrizzük a forrásokat!

Ahogy internetbankolás esetében, úgy mobil netbankolás során is a kilépés gombbal jelentkezzünk ki az internetes rendszerből, továbbá a használat közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?