10 °C Budapest

Netbankot használsz? A te pénzed is veszélyben lehet

2015. november 8. 15:15

A magyar felnőttek fele használ netbankot, 100-ból 8-an pedig a mobiljukon keresztül is bankolnak. Érdemes azonban vigyázni, hiszen könnyen lehet, hogy veszélyben van a pénzünk. Mutatjuk a biztonsági alapszabályokat.

Bár egyre többen használják a netbankot és a mobilbankot, sokan nincsenek tisztában az alapvető biztonsági kérdésekkel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása alapján mutatjuk, mire kell nagyon figyelni.

A bankunktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Ha más biztonsági azonosítás (például sms-kód) nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti.

Olyan jelszót adjunk meg, amely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (például ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak). A netbanki jelszót ne adjuk meg senkinek! Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!

Elektronikus kódjainkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még saját bankunk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

Használjunk víruskereső programot és rendszeresen frissítsük azt! Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk!

Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket!

  • Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt!
  • Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!
  • Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.
  • Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.
  • A netbankból ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!
  • Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

MobilMire figyeljünk, ha mobilbankot használunk? 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az okostelefonok, tabletek ugyanúgy célpontot jelentenek az online bűnözők számára, mint a számítógépek. Fontos, hogy tisztában legyünk az ilyen készülékek használatának veszélyeivel és a kockázatok csökkentésének lehetőségeivel.

Mobilunkra is töltsünk le vírusvédő/tűzfal szoftvert. Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból.

Óvatosan kezeljük a letöltéseket, ellenőrizzük a forrásokat!

Ahogy internetbankolás esetében, úgy mobil netbankolás során is a kilépés gombbal jelentkezzünk ki az internetes rendszerből, továbbá a használat közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Kiszámoló  |  2024. március 1. 18:56
A kormány kitalálta, hogy milyen jó lesz, ha márciusban mindenki felmondhatja a lakásbiztosítását és...
Bankmonitor  |  2024. március 1. 17:00
Újra lehet kötni hazánkban akár 30%-os kamatbónusszal LTP szerződést. Közben a lakáskölcsönök kamata...
MEDIA1  |  2024. március 1. 16:28
Március 1-jétől Papp-Gerlei Gyöngyvér az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm