Figyelem! Hamarosan tömegével járnak le ezek a megtakarítások

2015. november 5. 13:07

Hamarosan sorban állhatnak a megtakarítók, mivel az év végével lejárnak az első, 2010-ben indított TBSZ számlák. Milyen lehetőségeink vannak, ha még nem akarjuk felhazsnálni a befektetett pénzünket?

Jön az év vége, készüljünk fel

Fontos időponthoz érkeztek a TBSZ-szel rendelkező megtakarítók: december 31-ével lejárnak az első, 2010-ben indított számlák, így el kell dönteniük, hogy mihez kezdenek az így felszabadult pénzekkel. A megtakarítást ki lehet venni vagy tovább is vihető egy újonnan nyitott számlán, a döntést pedig már csak azért sem árt átgondolni, mivel nemcsak az adó megfizetését, hanem a befektetési időt is meg lehet spórolni egy jó döntéssel.

Az idén lejáró TBSZ-ek gazdáiként három alternatíva közül is választhatunk:

1. Inkább kivesszük a pénzt

Akkor van talán a legkönnyebb dolgunk, ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk a szerződésünket meghosszabbítani, hanem inkább kivesszük az öt év alatt gyűjtött megtakarításunkat. Ez esetben ugyanis nem kell tenni semmit, a szerződés automatikusan lejár és a TBSZ-en lévő megtakarítások az értékpapír-számlánkra kerülnek át.

2. Tovább visszük a TBSZ-t

Ha úgy döntünk, hogy nem vesszük ki az idén lejáró befektetést, hanem tovább visszük azt tartós befektetésként, több dologra sem árt odafigyelni:

  • A legfontosabb, hogy rendelkezni kell a banknál a TBSZ meghosszabbításáról.
  • Ha idén eddig nem nyitottunk volna, akkor nyitni kell egy új TBSZ-t, mellyel december 31-gyel átkerül az új TBSZ-re a most lejáró számlán lévő megtakarításunk.

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy megspórolható a gyűjtőév (2015 lesz a felhalmozási időszak), tehát már 2020-ban hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz és annak hozamához. Adózási oldalról ekkor az alábbiakra kell figyelni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • December 31-én az értékpapírok új bekerülési árat kapnak, ami a megszerzéskori és a december 31-én érvényes ár közül a magasabb lesz.
  • A TBSZ-en lévő értékpapírok után a 2015. december 31-én kalkulált érték alapján kell adózni.
  • Ha 2020 előtt törjük fel a TBSZ-t, akkor az új bekerülési ár alapján kell adózni.

3. A pénz egy részét kivesszük, a többit TBSZ-en tartjuk

Dönthetünk úgy, hogy nem visszük tovább a teljes TBSZ-en lévő megtakarításunkat, csak egy részét, azonban így nem rendelkezhetünk a TBSZ meghosszabbításáról, mivel részleges pénzkivételre nincs lehetőség.

Ebben az esetben tehát meg kell várnunk, amíg a 2010-ben nyitott TBSZ lejár, az értékpapírszámlára kerülő összegnek egy részét így kivehetjük, a többit pedig ismét befektethetjük egy új TBSZ-be. A hátulütő ez esetben ott van, hogy csak a 2016-ban indított TBSZ-re tudjuk berakni az összeget, ami gyűjtőévnek számít majd, tehát leghamarabb csak 2021-ben juthatunk hozzá kamatadó- és eho-mentesen a befektetéseinkhez, szemben azokkal, akik a teljes összeg átvitele esetén, megspórolva a gyűjtőévet, már 2020-ban kivehetik a megtakarításukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem