3 °C Budapest

Figyelem! Hamarosan tömegével járnak le ezek a megtakarítások

2015. november 5. 13:07

Hamarosan sorban állhatnak a megtakarítók, mivel az év végével lejárnak az első, 2010-ben indított TBSZ számlák. Milyen lehetőségeink vannak, ha még nem akarjuk felhazsnálni a befektetett pénzünket?

Jön az év vége, készüljünk fel

Fontos időponthoz érkeztek a TBSZ-szel rendelkező megtakarítók: december 31-ével lejárnak az első, 2010-ben indított számlák, így el kell dönteniük, hogy mihez kezdenek az így felszabadult pénzekkel. A megtakarítást ki lehet venni vagy tovább is vihető egy újonnan nyitott számlán, a döntést pedig már csak azért sem árt átgondolni, mivel nemcsak az adó megfizetését, hanem a befektetési időt is meg lehet spórolni egy jó döntéssel.

Az idén lejáró TBSZ-ek gazdáiként három alternatíva közül is választhatunk:

1. Inkább kivesszük a pénzt

Akkor van talán a legkönnyebb dolgunk, ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk a szerződésünket meghosszabbítani, hanem inkább kivesszük az öt év alatt gyűjtött megtakarításunkat. Ez esetben ugyanis nem kell tenni semmit, a szerződés automatikusan lejár és a TBSZ-en lévő megtakarítások az értékpapír-számlánkra kerülnek át.

2. Tovább visszük a TBSZ-t

Ha úgy döntünk, hogy nem vesszük ki az idén lejáró befektetést, hanem tovább visszük azt tartós befektetésként, több dologra sem árt odafigyelni:

  • A legfontosabb, hogy rendelkezni kell a banknál a TBSZ meghosszabbításáról.
  • Ha idén eddig nem nyitottunk volna, akkor nyitni kell egy új TBSZ-t, mellyel december 31-gyel átkerül az új TBSZ-re a most lejáró számlán lévő megtakarításunk.

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy megspórolható a gyűjtőév (2015 lesz a felhalmozási időszak), tehát már 2020-ban hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz és annak hozamához. Adózási oldalról ekkor az alábbiakra kell figyelni:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • December 31-én az értékpapírok új bekerülési árat kapnak, ami a megszerzéskori és a december 31-én érvényes ár közül a magasabb lesz.
  • A TBSZ-en lévő értékpapírok után a 2015. december 31-én kalkulált érték alapján kell adózni.
  • Ha 2020 előtt törjük fel a TBSZ-t, akkor az új bekerülési ár alapján kell adózni.

3. A pénz egy részét kivesszük, a többit TBSZ-en tartjuk

Dönthetünk úgy, hogy nem visszük tovább a teljes TBSZ-en lévő megtakarításunkat, csak egy részét, azonban így nem rendelkezhetünk a TBSZ meghosszabbításáról, mivel részleges pénzkivételre nincs lehetőség.

Ebben az esetben tehát meg kell várnunk, amíg a 2010-ben nyitott TBSZ lejár, az értékpapírszámlára kerülő összegnek egy részét így kivehetjük, a többit pedig ismét befektethetjük egy új TBSZ-be. A hátulütő ez esetben ott van, hogy csak a 2016-ban indított TBSZ-re tudjuk berakni az összeget, ami gyűjtőévnek számít majd, tehát leghamarabb csak 2021-ben juthatunk hozzá kamatadó- és eho-mentesen a befektetéseinkhez, szemben azokkal, akik a teljes összeg átvitele esetén, megspórolva a gyűjtőévet, már 2020-ban kivehetik a megtakarításukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?