22 °C Budapest
Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. október 14. 05:47

Hazánkban több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, hogy milyen adatokat rejt a bankkártyákon lévő számsor. A Pénzcentrum lerántja a leplet erről a titkos kódról, és azt is megmutatjuk, hogyan tarthatjuk ezeket a számokat a legnagyobb biztonságban.

Magyarországon a felnőtt (városi) lakosság 93 százalékának van bankkártyája és a megkérdezettek fele hetente legalább egy alkalommal használja is - derül ki a MasterCard korábbi kutatásából.

A 2014-es adatok szerint hazánkban több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, de talán kevesen tudják, hogy mi alapján kerülnek a számok a bankkártyánkra. Azt mindekképpen érdemes tudunk, hogy a kártyán lévő számok meghatározása kártyatársaságonként (MasterCard, Visa,  American Express) eltérő lehet. Ezért például már abban is különbségek vannak, hogy milyen hosszúságú ez a számsor.

Vajon milyen számokból áll a bankszámlaszám? KATTINTS a részletekért!

A VISA és MasterCard kártyák 16, míg az American Express kártyák 15 számjegyből épülnek fel. Előbbiek 4-4-4-4 bontásúak, utóbbi pedig 4-6-5

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az OTP Bank.

A CIB Banktól pedig megtudtuk, hogy náluk 19 számjegyet is tartalmazhat egy-egy bankkártya annak típusától függően.

Miből állnak össze a számok?

A kártyaszám első hat számjegye a BIN (Bank Identification Number - bank azonosító szám), amely többek között az adott kártyát kibocsátó pénzintézetet azonosítja be. Ezen belül pedig elkülönített terméktípusok is megjelenhetnek benne, például kiderülhet, hogy fő- vagy éppen egy társkártyát tartunk-e a kezünkben - mondta el megkeresésünkre az Erste Bank.

A Visa kártyák esetében a további számokat egyénileg generálják. A bankkártyaszámunk pedig akárcsak a bankszámlaszámunk szintén tartalmaz ellenőrző számokat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankkártyaszám, a bankkártyák azonosítójának ellenőrzéséhez leginkább a Luhn-algoritmust használják. Ez a széles körben ismert eljárás arra szolgál, hogy megkülönböztesse az érvényes számokat a véletlen számjegyek csoportjától.

- válaszolta megkeresésünkre a Visa.

Mi lapul a kártya hátoldalán?

A legtöbb esetben a kártya hátoldalán található egy biztonsági azonosító szám, amely az internetes vásárlások elengedhetetlen kelléke. Ennek elhelyezkedése és hosszúsága szintén kártyatársaságonként és bankkártya típusonként is változhat, de általában 3 számjegyből áll. Az American Express kártyák esetében például a kártya hátoldalán feltüntetett 3 jegyű kód mellett a kártya előlapján is található egy 4 jegyű hasonló célt szolgáló egyedi számsor.

További érdekesség, hogy jellemzően a 4-es számmal kezdődő kártyák VISA típusúak, míg az 5-ös értékkel kezdődőek MasterCard, a 6-os Maestro, és a 3-as számmal kezdődőek pedig American Express kibocsátásúak.

Hogyan védhetjük meg bankkártyánkat?

  • A bankkártyaszámunk és a biztonsági kódunk mellet a kártyánk lejárati dátumát is kezeljük ugyanolyan gondossággal, akár a PIN kódunkat. Ugyanis ezekre az adatokra van szükség, a webshopos fizetésnél, ezért ne adjuk ezeket a számokat se illetéktelenek kezébe.

KATTINTS! Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

  • Csak megbízható internetes oldalon vásároljunk! Érdemes megnézni, hogy milyen az oldal szerkesztése, nyelvezete. A szembetűnő helyesírási hibák, vagy az összecsapottnak tűnő weboldal szerkesztés gyanús lehet, így ezeket az oldalakat érdemes inkább elkerülni.
  • Fizetéskor ellenőrizzük, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója fel van-e tüntetve, akárcsak a "hagyományos" üzletekben, ez valóban megegyezik a bankkártyánkon lévő logóval, vagy csak hasonló?
  • Érdemes megnézni titkosított-e kommunikáció. Erre utal az URL címben a "https" valamint a mellette szerepelő "lakat" jel, erre kattintva megjelenik a titkosításhoz használt tanúsítvány.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy a vásárlással, a vásárlástól való elállási lehetőséggel, kiszállítással kapcsolatos információk megtalálhatóak-e az adott oldalon.
  • A vásárlás után mindig jelentkezzünk ki a weboldalról. Az internetes vásárlásainkat és átutalásainkat mindig saját számítógépről, vagy mobilról indítsuk, és semmi esetben se használjunk nyilvános hozzáférésű hálózatot. Csak olyan eszközt használjunk, aminek a vírusvédelme naprakész, valamint operációs rendszere, alkalmazásai az aktuális biztonsági frissítésekkel rendelkezznek.
  • Állítsunk be SMS értesítést. Számos bank kínál olyan mobilszolgáltatást, amelynek köszönhetően minden vásárlásunkról SMS-t kapunk, így azonnal láthatjuk, ha illetéktelenek fértek hozzá a számlánkhoz. Ha pedig megtörtént a baj, ismerjük a kártya letiltásának lépéseit, és azonnal lépjünk kapcsolatba a kártyát kibocsátó bankkal.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?