2 °C Budapest
Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Mit árul el rólad a bankkártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. október 14. 05:47

Hazánkban több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, hogy milyen adatokat rejt a bankkártyákon lévő számsor. A Pénzcentrum lerántja a leplet erről a titkos kódról, és azt is megmutatjuk, hogyan tarthatjuk ezeket a számokat a legnagyobb biztonságban.

Magyarországon a felnőtt (városi) lakosság 93 százalékának van bankkártyája és a megkérdezettek fele hetente legalább egy alkalommal használja is - derül ki a MasterCard korábbi kutatásából.

A 2014-es adatok szerint hazánkban több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, de talán kevesen tudják, hogy mi alapján kerülnek a számok a bankkártyánkra. Azt mindekképpen érdemes tudunk, hogy a kártyán lévő számok meghatározása kártyatársaságonként (MasterCard, Visa,  American Express) eltérő lehet. Ezért például már abban is különbségek vannak, hogy milyen hosszúságú ez a számsor.

Vajon milyen számokból áll a bankszámlaszám? KATTINTS a részletekért!

A VISA és MasterCard kártyák 16, míg az American Express kártyák 15 számjegyből épülnek fel. Előbbiek 4-4-4-4 bontásúak, utóbbi pedig 4-6-5

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az OTP Bank.

A CIB Banktól pedig megtudtuk, hogy náluk 19 számjegyet is tartalmazhat egy-egy bankkártya annak típusától függően.

Miből állnak össze a számok?

A kártyaszám első hat számjegye a BIN (Bank Identification Number - bank azonosító szám), amely többek között az adott kártyát kibocsátó pénzintézetet azonosítja be. Ezen belül pedig elkülönített terméktípusok is megjelenhetnek benne, például kiderülhet, hogy fő- vagy éppen egy társkártyát tartunk-e a kezünkben - mondta el megkeresésünkre az Erste Bank.

A Visa kártyák esetében a további számokat egyénileg generálják. A bankkártyaszámunk pedig akárcsak a bankszámlaszámunk szintén tartalmaz ellenőrző számokat.

A bankkártyaszám, a bankkártyák azonosítójának ellenőrzéséhez leginkább a Luhn-algoritmust használják. Ez a széles körben ismert eljárás arra szolgál, hogy megkülönböztesse az érvényes számokat a véletlen számjegyek csoportjától.

- válaszolta megkeresésünkre a Visa.

Mi lapul a kártya hátoldalán?

A legtöbb esetben a kártya hátoldalán található egy biztonsági azonosító szám, amely az internetes vásárlások elengedhetetlen kelléke. Ennek elhelyezkedése és hosszúsága szintén kártyatársaságonként és bankkártya típusonként is változhat, de általában 3 számjegyből áll. Az American Express kártyák esetében például a kártya hátoldalán feltüntetett 3 jegyű kód mellett a kártya előlapján is található egy 4 jegyű hasonló célt szolgáló egyedi számsor.

További érdekesség, hogy jellemzően a 4-es számmal kezdődő kártyák VISA típusúak, míg az 5-ös értékkel kezdődőek MasterCard, a 6-os Maestro, és a 3-as számmal kezdődőek pedig American Express kibocsátásúak.

Hogyan védhetjük meg bankkártyánkat?

  • A bankkártyaszámunk és a biztonsági kódunk mellet a kártyánk lejárati dátumát is kezeljük ugyanolyan gondossággal, akár a PIN kódunkat. Ugyanis ezekre az adatokra van szükség, a webshopos fizetésnél, ezért ne adjuk ezeket a számokat se illetéktelenek kezébe.

KATTINTS! Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

  • Csak megbízható internetes oldalon vásároljunk! Érdemes megnézni, hogy milyen az oldal szerkesztése, nyelvezete. A szembetűnő helyesírási hibák, vagy az összecsapottnak tűnő weboldal szerkesztés gyanús lehet, így ezeket az oldalakat érdemes inkább elkerülni.
  • Fizetéskor ellenőrizzük, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója fel van-e tüntetve, akárcsak a "hagyományos" üzletekben, ez valóban megegyezik a bankkártyánkon lévő logóval, vagy csak hasonló?
  • Érdemes megnézni titkosított-e kommunikáció. Erre utal az URL címben a "https" valamint a mellette szerepelő "lakat" jel, erre kattintva megjelenik a titkosításhoz használt tanúsítvány.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy a vásárlással, a vásárlástól való elállási lehetőséggel, kiszállítással kapcsolatos információk megtalálhatóak-e az adott oldalon.
  • A vásárlás után mindig jelentkezzünk ki a weboldalról. Az internetes vásárlásainkat és átutalásainkat mindig saját számítógépről, vagy mobilról indítsuk, és semmi esetben se használjunk nyilvános hozzáférésű hálózatot. Csak olyan eszközt használjunk, aminek a vírusvédelme naprakész, valamint operációs rendszere, alkalmazásai az aktuális biztonsági frissítésekkel rendelkezznek.
  • Állítsunk be SMS értesítést. Számos bank kínál olyan mobilszolgáltatást, amelynek köszönhetően minden vásárlásunkról SMS-t kapunk, így azonnal láthatjuk, ha illetéktelenek fértek hozzá a számlánkhoz. Ha pedig megtörtént a baj, ismerjük a kártya letiltásának lépéseit, és azonnal lépjünk kapcsolatba a kártyát kibocsátó bankkal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58