16 °C Budapest

10 százalékos hozam? Mutatjuk, milyen feltételekkel juthatsz hozzá

2015. július 12. 13:01

A lakástakarék-pénztár az egyik legmagasabb biztos hozammal kecsegtető megtakarítási forma, igaz, a kiemelkedő hozamért bizonyos feltételeket kell teljesítenünk. A Pénzcentrum összeszedte, hogyan kaphatod meg biztosan a 30 százalékos állami támogatást.

Ha megtakarításokról beszélünk, akkor gyakran merül fel a lakástakarék-pénztár (LTP), mint célzott előtakarékossági forma, hiszen 30 százalékos állami támogatást kapunk minden befizetés után, ami 10 százalék feletti hozamot jelent négy éves futamidő mellett. Ahhoz azonban, hogy megkapjuk a támogatást, a megtakarított összeget lakáscélra kell felhasználnunk (kivéve a 2009 júliusa előtt kötött nyolc éves szerződések esetén). Pontosan mit is jelent a lakáscél, milyen dokumentumokat kell benyújtanunk ahhoz, hogy megkapjuk az állami támogatást?

Az állami támogatás jóváírásának alapvető feltétele, hogy pontosan fizessük a megtakarításainkat, ha ugyanis több hónapos késedelembe esünk, akkor előfordulhat, hogy elbukjuk a befizetésünk után járó 30 százalékos jóváírást.

Erre használhatjuk fel a lakástakarékot

Az lakástakarék-pénztár befizetései ezekben az esetekben minősülnek lakáscélnak:

 • Lakásvásárlás (lakótelek vásárlása)
 • Lakás célú ingatlan felújítása, bővítése, korszerűsítése
 • Lakáshitel kiváltása, előtörlesztése
 • Közművesítés
 • Társasházak esetén közös részek felújítása
Lényeges, hogy az üdülő minősítésű ingatlanokra nem lehet felhasználni az LTP befizetéseit, illetve ha mégis így tennénk, akkor bukjuk a befizetés után járó állami támogatást (ha egyéb célra használjuk fel a pénzt, akkor sem kapjuk meg az állami támogatást).

Milyen dokumentumok szükségesek a lakáscél igazolásához?

A lakáscélt több dokumentummal kell igazolni, elsősorban szükség van a tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi kivonatára, amivel igazoljuk, hogy a lakóingatlan a saját, vagy közeli hozzátartozónk nevén van. Erre mindegyik lakáscél esetében szükség van. Be kell továbbá nyújtani az adásvételi szerződést, a hitelszerződést lezáró dokumentumot, vagy a számlákat, amikkel a lakáscélú felhasználást igazolhatjuk.

Különleges szabályok vonatkoznak ebből a szempontból a felújításra, bővítésre és korszerűsítésre. Ezekhez ugyanis nem csatolható hivatalos, jogász által elfogadott dokumentum, mint az adás-vételi szerződés vagy a hitel lezárásáról szóló szerződés. A felújításhoz szükséges alapanyagok vásárlása mellett a szakemberek munkabérét is elszámolhatjuk lakáscélú felhasználásként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alapanyag címén az alábbiakat lehet elszámolni:

 • Festékek, hideg és meleg burkolóanyagokat.
 • Fűtőtestek, légkondicionáló berendezések és a hozzájuk tartozó szerelékek.
 • Beépített bútorok és beépített műszaki berendezések. Ezeknél lényeges, hogy a számlán szerepeljen a beépített elnevezés.
 • Lakástextíliák és egyéb kiegészítők például függönyök, karnisok, padlószőnyegek, világító berendezések. Szőnyeget vagy állólámpát viszont nem tudunk így elszámolni, a lényeg, hogy az adott lakáshoz köthető legyen az elszámolt összeg.
 • Kertes házak esetén a kertrendezéshez szükséges alapanyagok és eszközök.
 • Az építéshez vagy felújításhoz szükséges eszközök, szerszámok

Fontos, hogy a feltételeknek megfeleljünk, hiszen ezek nélkül a befizetés után járó állami támogatást bukhatjuk. Ha viszont nem kapunk állami támogatást, akkor csupán a szerény mértékű kamatokra vagyunk jogosultak, ami a legtöbb pénztári megtakarítás esetén is csupán a termék költségeinek finanszírozására elegendő. A lakás-takarékpénztárak nem csak megtakarításokat, hanem hitelt is nyújtanak, lényeges, hogy a megtakarításnál és a hitelnél egyaránt igazolni kell a lakáscél teljesülését.

Verd meg a legjobb hozamvadászok teljesítményét lakástakarékkal kockázat nélkül! A Bank360 lakástakarék kalkulátorával megtalálhatod a legjobban jövedelmező ajánlatokat!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 14:00
A Hazatalálsz című saját gyártású sorozat 2. évadában több új szereplő is felbukkan majd. Íme a rész...
Bankmonitor  |  2024. március 4. 13:07
Megjelentek a januári nyugdíjstatisztikák: a KSH adatai szerint az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj e...
Holdblog  |  2024. március 4. 12:31
Az előző részben a német gazdaság általános kihívásairól írtam. Jelen bejegyzésben a gazdaság motorj...
Buxelliott  |  2024. március 4. 08:55
A hagyományos értelemben (nem elliotti) ék hozta a várakozást, az ék ideális célára teljesült. Ellio...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
 • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

  Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem