17 °C Budapest
10 százalékos hozam? Mutatjuk, milyen feltételekkel juthatsz hozzá

10 százalékos hozam? Mutatjuk, milyen feltételekkel juthatsz hozzá

2015. július 12. 13:01

A lakástakarék-pénztár az egyik legmagasabb biztos hozammal kecsegtető megtakarítási forma, igaz, a kiemelkedő hozamért bizonyos feltételeket kell teljesítenünk. A Pénzcentrum összeszedte, hogyan kaphatod meg biztosan a 30 százalékos állami támogatást.

Ha megtakarításokról beszélünk, akkor gyakran merül fel a lakástakarék-pénztár (LTP), mint célzott előtakarékossági forma, hiszen 30 százalékos állami támogatást kapunk minden befizetés után, ami 10 százalék feletti hozamot jelent négy éves futamidő mellett. Ahhoz azonban, hogy megkapjuk a támogatást, a megtakarított összeget lakáscélra kell felhasználnunk (kivéve a 2009 júliusa előtt kötött nyolc éves szerződések esetén). Pontosan mit is jelent a lakáscél, milyen dokumentumokat kell benyújtanunk ahhoz, hogy megkapjuk az állami támogatást?

Az állami támogatás jóváírásának alapvető feltétele, hogy pontosan fizessük a megtakarításainkat, ha ugyanis több hónapos késedelembe esünk, akkor előfordulhat, hogy elbukjuk a befizetésünk után járó 30 százalékos jóváírást.

Erre használhatjuk fel a lakástakarékot

Az lakástakarék-pénztár befizetései ezekben az esetekben minősülnek lakáscélnak:

 • Lakásvásárlás (lakótelek vásárlása)
 • Lakás célú ingatlan felújítása, bővítése, korszerűsítése
 • Lakáshitel kiváltása, előtörlesztése
 • Közművesítés
 • Társasházak esetén közös részek felújítása
Lényeges, hogy az üdülő minősítésű ingatlanokra nem lehet felhasználni az LTP befizetéseit, illetve ha mégis így tennénk, akkor bukjuk a befizetés után járó állami támogatást (ha egyéb célra használjuk fel a pénzt, akkor sem kapjuk meg az állami támogatást).

Milyen dokumentumok szükségesek a lakáscél igazolásához?

A lakáscélt több dokumentummal kell igazolni, elsősorban szükség van a tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi kivonatára, amivel igazoljuk, hogy a lakóingatlan a saját, vagy közeli hozzátartozónk nevén van. Erre mindegyik lakáscél esetében szükség van. Be kell továbbá nyújtani az adásvételi szerződést, a hitelszerződést lezáró dokumentumot, vagy a számlákat, amikkel a lakáscélú felhasználást igazolhatjuk.

Különleges szabályok vonatkoznak ebből a szempontból a felújításra, bővítésre és korszerűsítésre. Ezekhez ugyanis nem csatolható hivatalos, jogász által elfogadott dokumentum, mint az adás-vételi szerződés vagy a hitel lezárásáról szóló szerződés. A felújításhoz szükséges alapanyagok vásárlása mellett a szakemberek munkabérét is elszámolhatjuk lakáscélú felhasználásként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alapanyag címén az alábbiakat lehet elszámolni:

 • Festékek, hideg és meleg burkolóanyagokat.
 • Fűtőtestek, légkondicionáló berendezések és a hozzájuk tartozó szerelékek.
 • Beépített bútorok és beépített műszaki berendezések. Ezeknél lényeges, hogy a számlán szerepeljen a beépített elnevezés.
 • Lakástextíliák és egyéb kiegészítők például függönyök, karnisok, padlószőnyegek, világító berendezések. Szőnyeget vagy állólámpát viszont nem tudunk így elszámolni, a lényeg, hogy az adott lakáshoz köthető legyen az elszámolt összeg.
 • Kertes házak esetén a kertrendezéshez szükséges alapanyagok és eszközök.
 • Az építéshez vagy felújításhoz szükséges eszközök, szerszámok

Fontos, hogy a feltételeknek megfeleljünk, hiszen ezek nélkül a befizetés után járó állami támogatást bukhatjuk. Ha viszont nem kapunk állami támogatást, akkor csupán a szerény mértékű kamatokra vagyunk jogosultak, ami a legtöbb pénztári megtakarítás esetén is csupán a termék költségeinek finanszírozására elegendő. A lakás-takarékpénztárak nem csak megtakarításokat, hanem hitelt is nyújtanak, lényeges, hogy a megtakarításnál és a hitelnél egyaránt igazolni kell a lakáscél teljesülését.

Verd meg a legjobb hozamvadászok teljesítményét lakástakarékkal kockázat nélkül! A Bank360 lakástakarék kalkulátorával megtalálhatod a legjobban jövedelmező ajánlatokat!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?