18 °C Budapest
Új módszerrel nyúlják le a pénzed: csak egy sms kell hozzá

Új módszerrel nyúlják le a pénzed: csak egy sms kell hozzá

2015. június 14. 07:00

A technológia fejlődéssel párhuzamosan - nem meglepő módon - a bűnözők módszerei is gyorsan terjednek. Az elmúlt években több olyan pénzlenyúlós módszerrel találkozhattunk, ami először Nyugat-Európában jelent meg, majd kisvártatva Magyarországon is. A Pénzcentrum most egy olyan veszélyre figyelmezteti olvasóit, ami hamarosan nálunk is felbukkanhat.

Új csalási technológiára figyelmeztet a brit bankok közös pénzügyi csalás ellenes szervezete, a Financial Fraud Action (FFA). A módszerrel nagyon könnyen átverhetik a bankok ügyfeleit, és nem elképzelhetetlen, hogy más országokban is megjelenik.

Így működik

A módszer lényege, hogy figyelmeztető SMS-üzenetet kap - látszólag - a bankjától. Ebben arra figyelmeztetik, hogy veszélyben van a pénze: például azért, mert illetéktelenek hozzáfértek a bankszámlájához. Az is szerepelhet az üzenetben, hogy a lehető leghamarabb frissíteni kell bankszámlájához tartozó személyes adatait.

Az sms-ben az szerepel, hogy

  • hamarosan keresni fogják őt bankjától, telefonon
  • neki kell felhívnia a megadott számot
  • esetleg egy kamu banki honlapra irányítják.

És valóban, perceken belül csörög is a telefon, a vonal túlsó végén pedig az ál-ügyintéző beszél: az ügyféltől elkéri legfontosabb adatait, bankkártyája számát, számlaszámát,

és természetesen - mivel nagy a veszély - PIN kódját, jelszavait is.

A gyanútlan ügyfél pedig megadja az adatokat.

A helyzetet nehezíti, hogy a csalók már olyan üzeneteket is tudnak küldeni, ami feladóként a bank nevét írja ki - így pedig az ügyfél telefonján a bankjától korábban kapott üzenetek közé kerül be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet védekezni?

Az FFA legfontosabb tanácsa, hogy gyanakodjunk:

  • bankunk SOHA nem kéri PIN kódunkat telefonban, e-mailben
  • telefonban nem kérik a netbanki azonosítónkat
  • nem keresnek meg minket sms-ben azért, hogy frissítsük az adatainkat
  • ha ilyen sms-t kapunk, ne az abban szereplő számot hívjuk, hanem bankunk központi call centerét.

De a legfontosabb, hogy

a bank telefonos ügyintézője sosem kérdezi a PIN kódunkat - ha esetleg mégis, akkor biztos, hogy nem jó számot hívtunk!

Trükkös ATM-ek - erre figyelmeztetnek a szakértők: KATTINTS

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20