14 °C Budapest

Az ATM veszélyei: tényleg nem szabad kidobni a bizonylatot?

2015. június 9. 05:51

Két hete számoltunk be arról, hogy a rendőrök és a bankok biztonsági munkatársai közösen ellenőrzik az ATM-eket a Balatonnál, pontosabban Veszprém megyében. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szakértők mit látnak, mire figyelnek, amikor odalépnek egy bankjegykiadó automatához; mik azok az apró jelek, amiket a felhasználóknak is észre kell(ene) venniük azért, hogy ne váljanak áldozattá, amikor készpénzt vesznek fel.

Bár nincsenek bankkártyás visszaélések a Balatonnál, a rendőrök mégis kiemelten ellenőrzik az ATM-eket - leginkább azért, hogy ne is legyenek. Egy program keretében együtt járőröznek a bankok biztonsági szakembereivel, szétnéznek a pénzkiadó automatáknál, és speciális képzést is kapnak.

Az OTP Bank, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a VISA kártyatársaság a rendőrség részére oktató anyagot készített az ATM-eket érintő visszaélésekről. A bank és a rendőrség évek óta együttműködik azért, hogy rendőrök - amennyiben arra lehetőség van - járőrözésnél fokozottan ellenőrizzék a bank ATM-jeit. A Veszprém megyei zsaruk és a bank szakértői az elmúlt hetekben közösen is átnézték az ATM-eket, az OTP szakértői oktatták is a rendőröket arról, mire figyeljenek az automatáknál - tájékoztatta lapunkat a pénzintézet.

Egyébként a bankok és a töltő-ürítő, biztonságtechnikai cégek a bankjegykiadó automatákat rendszeresen ellenőrzik.

De mire kell figyelni?

Kíváncsiak voltunk, hogy a legtöbb ATM-mel rendelkező hazai bank szakértői mit néznek meg az ATM-eken, és mit tanácsolnak, mire figyeljen az ügyfél, amikor pénzt vesz fel - és néhány városi legendát is tisztázunk.

  • Mielőtt használnánk az ATM-et (készpénzt veszünk fel vagy fizetünk be, mobiltelefon kártyát töltünk fel, stb.) mindig ellenőrizzük, nem látunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait az automatán (pl. a kártyanyílásra nincs-e ráhelyezve valami). Ha bármi szokatlant tapasztalunk, ne használjuk az automatát.
  • Szintén nem tanácsos használni az automatát, ha bármiféle hibaüzenetet látunk a képernyőn.
  • Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Tartsunk diszkrét távolságot, amikor arra várunk, hogy az előttünk álló elvégezze a tranzakciót. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyt vagy személyeket.
  • Úgy álljunk az ATM-nél, hogy ne láthassák, amint PIN kódunkat megadjuk, vagy azt, mennyi pénzt veszünk fel. Kézzel takarjuk el a billentyűzetet, amikor beütjük a kódot.
  • Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is. Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódot.

Előfordul, hogy nagyon lassan adja vissza a kártyánkat az ATM: ez jelezhet veszélyt?

Az ATM típusától függően az automata különböző sebességgel húzza be és adja vissza a bankkártyát az ügyfélnek. Az, hogy az ATM lassan adja vissza a kártyát önmagában nem feltétlenül jelent veszélyt, utalhat egy esetleges technikai hibára is.

Tényleg nem szabad kidobni az ATM-nél a bizonylatot (mert abból információt nyerhetnek ki a kártyánkról/számlánkról?

A készpénzfelvételkor kapott bizonylaton olyan információ nem szerepel, amivel illetéktelen személyek visszaélést tudnának elkövetni, így azt nyugodtan ki lehet dobni az ATM közelében lévő szemetesbe is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell-e aggódnunk, ha az ATM elnyeli a kártyánkat?

Ha az automata elnyeli a kártyát, annak több oka lehet:

  • ha tranzakció végén nem vettük el időben a kiadott kártyát,
  • ha túl sok PIN elütés miatt elutasították a tranzakciót,
  • ha illetéktelen személy már korábban letiltott kártyával kezdeményezett tranzakciót.

Ha ezek közül egyik sem történt, vagy technikai hibára utaló üzenetet ír ki az automata, azonnal hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát. Lehetőleg az automata mellől telefonáljunk, ne hagyjuk el a helyszínt, amíg az ügyintézőtől nem kaptunk segítséget.

A bank telefonos ügyintézője sosem kérdezi a PIN kódunkat - ha esetleg mégis, akkor biztos, hogy nem jó számot hívtunk!

Azt se hagyjuk, hogy egy ismeretlen felhívja helyettünk a bankot: nem tudjuk ellenőrizni, milyen számot hívott, és ki van a vonal túloldalán, ezáltal könnyen illetéktelenek számára adhat ki bizalmas adatokat.

Mit tegyünk, ha gyanús jeleket tapasztalunk? Gyakran kapnak a bankok telefonos bejelentést ügyfeleiktől? Tipikusan mi az, amit ilyenkor bejelentenek az ügyfelek, ezek közül arányaiban mennyi a valós bűncselekményt?

Amennyiben az ügyfelek gyanúsat, szokatlant tapasztalnak az ATM-nél haladéktalanul értesítsék a bank telefonos ügyfélszolgálatát - tanácsolják az OTP szakértői. A beérkező bejelentéseket azonnal kivizsgálják, szükség esetén ellenőrzik az érintett ATM-et. A bejelentések csak kis százalékában fordul elő, hogy tényleges bűncselekmény történt, ekkor a visszaélések megelőzése érdekében szükséges lépéseket azonnal megteszik, és rendőrségi feljelentést is tesznek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem