20 °C Budapest
Ennyire van biztonságban a pénzed egy bankban

Ennyire van biztonságban a pénzed egy bankban

2015. január 21. 13:02

Az Országos Betétbiztosítási Alap 2014-ben összesen kilenc hitelintézet esetében több mint 63 ezer betétest kártalanított - derült ki a szervezet éves összeállításából. A kártalanításokra fordított összes kifizetés meghaladta a 119 milliárd forintot. Az átvett adatállományok alapján a kifizethető betétek tulajdonosainak döntő többsége 20 munkanapnál jóval hamarabb pénzéhez jutott.

2014-ben összesen kilenc hitelintézet esetében volt szükség a betétesek kártalanítására Magyarországon. Az év során bezárt hat hitelintézet mellett a korábbi évekhez kapcsolódóan is voltak kártalanítások. A kifizetések több mint 63 ezer károsultat érintettek mintegy 119 milliárd forint értékben - derült ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) éves összesítéséből. A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben.

Az átvett adatállományok alapján a kifizethető betétek tulajdonosainak döntő többsége 20 munkanapnál jóval hamarabb pénzéhez jutott. A legnagyobb érintetti körrel járó Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében például 7 munkanap alatt átadta az OBA a kifizető szervezeteknek a kártalanítás pénzügyi fedezetét.

A magyarországi betétvédelem működésének megbízhatóságát mutatja, hogy 2014-ben a nagy esetszám ellenére is zökkenőmentesen és gyorsan zajlottak a kártalanítások az összes partnerszervezet hatékony együttműködésének köszönhetően

- mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A 2014-ben bezárt hat hitelintézet mellett az OBA 25 betétest fizetett ki az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (2010), 2 betétest a "Jógazda" Takarékpénztár (2011), valamint 24 betétest a Soltvadkert és Vidéke Tksz. (2012) kártalanításával összefüggésben.
{{TRADERAJANLO 46}}
Az OBA vagyonának nyitóegyenlege 2014. január 1-jén meghaladta a 94 milliárd forintot. A tagdíjakból befolyt pénzügyi bevétele 22 milliárd forint volt, befektetéseinek hozama pedig elérte a 7 milliárd forintot. A kártalanításokat követően az OBA 11 milliárd forintos likvid vagyonnal zárta az évet.

2015: változások a betétvédelemben

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új betétbiztosítási szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. Folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát.

Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

Új ügyfélportál

Az OBA nemcsak a kifizetések gyorsaságát igyekezett növelni 2014-ben, hanem az ügyfelek minél jobb tájékoztatását is elősegítette. Ennek érdekében új ügyfélportált indított, melynek segítségével a betétesek nyomon követhetik az őket érintő kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további hasznos információkat is találnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?