15 °C Budapest

31 milliárdot kapnak a becsődölt szövetkezetek ügyfelei

2014. december 11. 13:05

A mai naptól megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását is. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30 705 000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Eközben a Széchenyi István Hitelszövetkezet, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank már zajló kifizetései összesen 4043 ügyfelet érintenek. A három egymással párhuzamosan zajló kártalanításban az OBA fizetési kötelezettsége mintegy 31,5 milliárd forint. Az OBA rendelkezik a gyors kifizetésekhez szükséges forrásokkal.

Tisza Takarékszövetkezetnél kezdődik először a kártalanítás

Az OBA a mai napon elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. január 13-ig befejezi a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek a kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank tegnap elrendelte a takarékszövetkezet végelszámolását.

"Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében a honlapunkon elérhető új ügyfélportált is indítunk, amely segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanításuk folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak" - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA három kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. Ezen belül 100 ezer forintig a postás házhoz viszi a kártalanítási összeget.
  • 2,5 és 5 millió között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az ügyfél rendelkezhet bármely OTP Bank fiókban az őt megillető kártalanításról - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet ügyfeleinek 8,9 milliárd forintot fizet az OBA

A Széchenyi István Hitelszövetkezet (továbbiakban: Hitelszövetkezet) 2705 kártalanítható betétesének 8,9 milliárd forintot fizet az OBA. A betétesek 74 százaléka magánszemély, a betétek átlagos nagysága 3,2 millió forint. A Hitelszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke): 8,947 milliárd forint, ebből az OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) a 100 000 eurónak megfelelő 30 688 000 forint összegig (zárolt betétekkel együtt): 8,917 milliárd forint, a biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma: 2705, akiknek a többsége (közel kétezer fő) magánszemély.

A Hitelszövetkezet esetében az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30.688.000 forint összeget 5 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen: 16,58 millió forint. A legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli - OBA által nem biztosított betétrész - magánszemély esetében: 364 ezer forint, jogi személy esetében: 10 millió forint.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank esetében 14 milliárd forint összegű a kártalanítás

A Széchenyi Kereskedelmi Bank (továbbiakban: Széchenyi Bank) betéteseinek kártalanítása 1338 ügyfelet érint 14 milliárd forint értékben. Az érintett ügyfelek 77 százaléka magánszemély. A Bank esetében a betétek átlagos nagysága 13,7 millió forint (az országos átlag 1,2 millió forint).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30 705 000 forint összeget 107 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 7,4 milliárd forint.

A bank teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke): 21,415 milliárd forint, ebből OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) a 100 000 eurónak megfelelő 30 705 000 forint összegig (zárolt betétekkel együtt): 13,96 milliárd forint A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma összesen 1338 fő.

  • Ebből magánszemély: 1033 fő
  • Ebből vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.): 305 db

A Széchenyi Kereskedelmi Bank esetében a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli - OBA által nem biztosított betétrész - magánszemély esetében: 826 millió forint, jogi személy esetében: 638 millió forint. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm