16 °C Budapest

10 ok, amiért megéri Babakötvénybe tenni a pénzed

2014. november 25. 11:32

Idén már az újszülöttek közel felének nyitottak a szülei Start-számlát a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján, ami hatalmas előrelépés a korábbi megtakarítási szándékhoz képest. Lényeges azonban, hogy mégis miért érdemes egy ilyen megtakarítást elindítani. Vajon mennyivel hoz többet, mint egy bankbetét?

Több korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Start-számla és a Babakötvény miért kiváló megtakarítási lehetőség. Fontos viszont, hogy mekkora előnye van egy ilyen megtakarítási formának a bankbetétekhez vagy a hasonló futamidejű hosszú távú megtakarításokhoz képest, vagy mekkora támogatást nyújt az állam a gyermekek születésekor.

  • 10 százalékos állami támogatás jár minden befizetés mellé évi 60 ezer forintig
  • A Babakötvény kamatozása az inflációtól függ, jelenleg 4,7 százalék, de hosszútávon 3 plusz 3, vagyis hat százalék körüli kamatokra számíthatunk
  • A 19 megtakarítási év végére (amikor a gyermek betölti a 18. életévét) már évi hat százalékos hozammal számolva is több mint 2,3 millió forintot gyűjthetünk össze, havi ötezer forint befizetés mellett.
  • A Start-számlára vásárolható Babakötvény az inflációhoz képest három százalékkal magasabb összeggel kamatozik. Negatív infláció esetén is három százalékot biztosít a kötvény, míg például öt százalékos pénzromlás mellett nyolc százalékos kamatot nyújt.
  • Az állam minden újszülött számára Start-letéti számlán elhelyez 42 500 forintot, amit a Start-értékpapírszámla megnyitásakor (minden egyéb befizetéshez hasonlóan) automatikusan befektetnek Babakötvénybe.
  • Biztonságos megtakarítási forma, mivel a Babakötvények esetében a tőke és a kamat kifizetését is garantálja az állam.
Újabb babakötvény-igénylő pontok nyílnak még az év végéig járási hivatalokban, önkormányzatoknál - jelentette be Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az elnökhelyettes hozzátette: a kincstár arra törekszik, hogy a lehető legtöbb helyen hozzájuthassanak termékeikhez, tavaly ezért tíz új értékesítési pontot létesítettek az országban. Idén eddig már tizennyolc új értékesítési pontot nyitottak, az év végéig pedig további hatot fognak megnyitni járási hivatalokban, önkormányzatoknál.

  • A Start-számlán lévő pénzt csak a gyermek tudja felvenni, 18 éves korától. A szülők így nem tudják felélni a gyermek megtakarítását.
  • A Start-számlán lévő pénzt az életkezdéssel kapcsolatos dolgokra lehet elkölteni, ezek közé tartozik a tanulmányok fizetése, a lakhatás megteremtése, a pályakezdés elősegítése, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, és egyéb célok.
  • A Start-számlán megtakarított teljes összeg adó-, járulék- és illetékmentes. A hasonló befektetésekhez képest tehát nem kell megfizetni a kamatadót, az egészségügyi hozzájárulást és a tranzakciós illetéket sem.
  • Nincs befizetési korlát, sem egy összegben, sem éves szinten. Akármekkora összeget be lehet fizetni bármikor, amikor a pénztárcánk engedi, hiszen a Babakötvény alapcímlete egy forint.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem