22 °C Budapest
Ne lepjen meg az ATM: amire nem gondoltál volna...

Ne lepjen meg az ATM: amire nem gondoltál volna...

2014. november 21. 12:04

Imádják a magyarok a készpénzt, így nem meglepő, hogy az ATM-eken a legtöbben csak a "készpénzfelvétel" gombot figyelik. Pedig egyre több automatán van lehetőség sorban állás nélkül és nyitva tartási időn túl is befizetni a számlánkra pénzt. De hol élhetünk ezzel a lehetőséggel? Mennyit és hogyan lehet így befizetni?

Töretlen a készpénz népszerűsége Magyarországon, a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételnek (is) köszönhetően pedig egyre többet veszünk ki az ATM-ekből. A legtöbben céltudatosan csak készpénzfelvételre használják az automatákat, így talán sokan nem is tudják, hogy például a bankfióki sorban állást elkerülve, akár hétvégén is befizethetnek pénzt a számlájukra, ahol rögtön elérhetővé is válik az összeg.

Habár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 130-szor annyi készpénzfelvétel történik, mint ahányszor befizetnének, az elmúlt években így is folyamatosan nőtt a szolgáltatás népszerűsége. A fenti ábrából az is látható, hogy az átlagosan befizetett összeg négy év alatt pedig közel duplájára nőtt (50 ezer forintról 100 ezer forintra). Ugyanakkor az is igaz, hogy egyelőre csak néhány hazai bank automatái alkalmasak arra, hogy készpénzt fizessünk be rajtuk keresztül.

UniCredit: Befizetős ATM

Az UniCredit Bank a hazai piacon elsőként kezdett el 2011 országos hálózatában olyan ATM-eket felszerelni, amelyeken keresztül banki nyitvatartási időn kívül is lehet készpénzt befizetni oly módon, hogy

a befizetett összeg rögtön meg is jelenik az ügyfél számláján.

A szolgáltatás a kezdetektől fogva népszerűnek bizonyult mind a lakossági, mind a vállalkozói ügyfelek körében - tájékoztatta lapunkat az UniCredit. A szolgáltatás sikerét látva az automaták számának bővítése mellett döntött a bank, így ma már mintegy 70 ATM-en lehet készpénzt befizetni, egyszerre maximum 50 darab bankjegyet.

OTP Befizető ATM

A régebbi borítékos befizetés után az OTP-nél jelenleg kísérleti szolgáltatásként üzemeltetnek öt olyan bankfióki ATM-et (két budapesti bankfióknál, valamint három vidéki helyszínen: Győrben, Pápán és Mezőberényben), melyeken boríték nélkül akár 200 darab bankjegyet is be lehet fizetni (maximum 3,6 millió forintot).

Az öt berendezésen hetente összesen 200-250 befizetési tranzakció történik,

így október végéig pár ezer sikeres befizetés zajlott le. A tranzakciók összege igen eltérő, a gyakorlatban korábban a bankfiókban végzett tranzakciók jelennek meg. Elsősorban a fiókokban korábban gyakran befizető vállalkozások használják aktívan a szolgáltatást - mondta el az OTP lapunk kérdésére. Több olyan OTP-s ügyfél is van, aki több tucatnyi alkalommal fizetett már be, növekvő gyakorisággal a bankfiók nyitva tartási idején kívül. Lakossági ügyfelek is befizetnek, bár szintén a bankfióki trendből fakadóan kisebb számban.

A banki munkanapokon a 7:00-18:30 közötti időszakban a befizetett összegek jóváírása egyébként már 30 percen belül megtörténik, míg a 18:30 utáni és a hétvégi befizetések a tranzakció napját követő első banki munkanapon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

K&H: bankjegyek az ATM-be

Korábban a K&H-nál is lehetett már borítékban befizetni készpénzt, egy évvel ezelőtt viszont ők is elindították az ATM-es készpénz-befizetési szolgáltatását, és az üzleti ügyfélkör mellett a lakossági ügyfelek is hamar megkedvelték a berendezéseket.

Így összesen már több mint 20 ezer befizetés történt az egy év alatt, átlagosan pedig több mint 300 ezer forintot fizetnek be alkalmanként az ügyfelek

- mondta el lapunk kérdésére a K&H. Jelenleg nyolc ilyen gépet üzemeltet a bank, a további berendezések telepítése pedig folyamatban van.

CIB: borítékos befizetés

A CIB Banknál is hosszú évek óta tudnak az ügyfelek a fióki ATM-ek többségénél befizetni, itt azonban továbbra is csak borítékban lehet ezt megtenni. Ráadásul a befizetések feldolgozása a banki munkanapok reggelén történik, így a reggel 8 után befizetett összegek csak a következő banki munkanapon kerülnek jóváírásra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?