Tragédia a családban: mi lesz így a számlánkon lévő pénzzel?

Pénzcentrum
2014. november 1. 13:00

Kevesen gondolnak rá, pedig akár ingyen is bebiztosíthatják, hogy a számlájukon lévő pénz ne képezze a hagyatéki eljárás és az örökség részét. Sőt, egy friss tervezet szerint a jövőben akár a TBSZ, NYESZ számlákon lévő értékpapírokhoz is rögtön hozzáférhetnek hozzátartozóink, ha bekövetkezik a tragédia.

Sokan nem is tudnak róla, hogy bankszámlájukhoz, bankbetétjükhöz már most is megadhatnának haláleseti rendelkezést, amivel arról lehet nyilatkozni, hogy kinek fizesse ki a bank a pénzünket a halálesetet követően (mindenféle hagyatéki eljárás nélkül). Ugyanakkor az MNB felügyeleti szervének jogértelmezése szerint nem tehetjük most meg az értékpapírjainkkal, így nem rendelkezhetünk például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) számlánkon lévő vagyonról. Ez azért probléma, mert

egy kedvezményezett jelölésével biztosíthatnánk azt, hogy a bankszámlán lévő összeg ne tartozzon a hagyatékhoz.

Így a halál tényének hitelt érdemlő igazolása mellett, de a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül a kedvezményezett részére kifizeti a bank a pénzt - egyelőre csak a folyószámláról.

Egy új tervezet szerint azonban ez hamarosan változhat, és ezután az értékpapírszámláról is rendelkezhetünk már életünkben, kivonva a körülményes hagyatéki eljárás alól. Így az állampapírjaink, részvényeink vagy befektetési alapjaink sem képezik majd az örökség részét.

A bankok egyelőre nem kívánnak nyilatkozni a témában

A Pénzcentrum az ügyben több bankot is megkeresett, arra voltunk kíváncsiak, hogy az adott pénzintézeteknél pontosan milyen termékek, számlák lennének érintettek a törvény életbe lépése esetén valamint, hogy szerintük megugrana-e az ilyen rendelkezést megadók száma. A legtöbb pénzintézet azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a témában.

 

Miért kéne mindenkinek megadnia ezt a rendelkezést?

Ha nem adtunk meg haláleseti rendelkezést, akkor a bankszámla vagy lekötött betét is a hagyatéki eljárás részét képezi. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a közjegyző írásos rendelkezésének másolatát be kell vinnünk a bankhoz.

Ez alapján az egyenleget zárolni fogják a hagyatéki végzés kiadásáig, és az örökös részére is csak ekkor történhet meg a kifizetés.

Azonban egy-egy ilyen hagyatéki eljárás hosszú hónapokig is elhúzódhat, addig pedig semmit nem lehet tenni a pénzzel: sem hozzáférni, sem lekötni.

De nem csak a pénz ezen időszak alatti hozzáférhetetlensége a probléma. Mivel a magyar öröklési rend szerint az elsődleges örökösök a gyerekek, előfordulhat, hogy kiskorú leszármazottakra száll az akár több milliós egyenleg (főleg értékapírszámlákon).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha az örökös kiskorú gyermekek, akkor gyámügy fogja kezelni az örökölt pénzt egy gyámhatósági számlán nagykorúságukig,

 

ami egyrészt rengeteg macerával jár: a számláról csak a hatóság engedélyével lehet bármilyen összeget is elkölteni. Így ha a gyermekek taníttatására, nevükre történő lakásvásárlásra is szeretnénk belőle költeni, a hatóságoz kell minden egyes alkalommal engedélyért fordulni.

Bárki, bármikor megadhatja

Hiába jár tehát számtalan előnnyel egy ilyen rendelkezés, annak ellenére is igen kevesen élnek vele, hogy a legtöbb banknál elérhető, és egy-két ezer forintos egyszeri kiadást jelent csak.

A törvénytervezet elfogadása esetén a lehetőség iránti érdeklődés növekedésére számítunk, különösen azon ügyfelek részéről, akik eddig csak azért nem nyitottak értékpapírszámlát, mert - a bankbetétekkel ellentétben - ezeknél nem lehetett elhalálozási rendelkezést megadni

- mondta el lapunk kérdésére a Budapest Bank.

Érdemes lehet tehát a törvény életbe lépése után azt a néhány percet rászánni, és a folyószámlán kívül az értékpapírszámlákhoz is megadni egy-egy elhalálozási rendelkezést, mert rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg vele később a szeretteinknek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem