33 °C Budapest
Hihetetlen, de tízből kilenc magyar még mindig így fizeti a számlákat

Hihetetlen, de tízből kilenc magyar még mindig így fizeti a számlákat

2014. szeptember 25. 13:35

Tízből kilenc magyar használja a készpénz-átutalási megbízást, ismertebb nevén a sárga csekket számlabefizetéseihez. Az olyan alternatív számlafizetési módok, mint az ATM terminálokon való, vagy online számlafizetési lehetőség, általánosan ismert a megkérdezettek körében, azonban ezeket általában ki sem próbálják.

A Kutatópont legújabb felmérése szerint a sárga csekkes fizetést csak jócskán lemaradva követi a banki csoportos beszedési megbízás, amely a második legnépszerűbb számlafizetési mód; ezt a megkérdezettek 33 százaléka próbálta már ki. Ennél is kevesebben (15 százalék) próbálták ki az online utalást és még kevesebben (5 százalék) az ATM terminálokon történő számlafizetést, bár a megkérdezettek több mint fele ismeri ezeket a számlafizetési lehetőségeket. Az olyan további számlafizetési módok, mint például a Távszámla vagy Díjnet, vagy a mobiltelefonos fizetés, alig néhány százalékra jellemző, és ezen lehetőségek sokkal kevésbé is ismertek a fogyasztók körében.

A különböző fizetési kötelezettségekre vonatkozóan elmondható, hogy jellemzően a pénzügyi szolgáltatások számláit (például kölcsöntörlesztést, biztosítási díjakat) egyenlítik ki a sárga csekktől eltérő módszerekkel, jellemzően csoportos beszedési megbízással.

 

Kutatásunk rámutat arra, hogy a sárga csekk népszerűsége töretlen. A megkérdezettek többsége szerint, bár nem ez számít a legkényelmesebb számlafizetési módnak, ugyanakkor a megkérdezettek számára ez a legegyszerűbb és legbiztonságosabb. Mindennek tükrében nem meglepő, hogy a helyettesítő szolgáltatásokra továbbra is alacsony használati intenzitás jellemző

 - értékelte a kutatás eredményeit Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója.

A megkérdezettek kétharmada ugyan egyetért azzal, hogy a számlák, bizonylatok elektronikus formában is ugyanúgy érvényesek, mint papíralapon, ugyanakkor abban a tekintetben megosztottak, hogy érdemes-e néhány száz forinttal többet fizetni, ha cserébe nem kell postára menni (39 százalék nem ért egyet, míg 32 százalék egyetért ezzel az állítással).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Habár a megkérdezettek többsége egy új számlafizetési módban vonzónak találja azt a tulajdonságot, hogy otthonról is elintézhesse befizetéseit (46 százalék), vagy időt takaríthasson meg (51 százalék),

legfontosabb szempontnak a költségek számítanak, amit háromból két megkérdezett  fontosnak tart.

A megkérdezettek túlnyomó többsége nem tervez számlafizetési módot váltani, és annak ellenére, hogy a számlafizetés költségei kiemelten fontosak, az azonnali pénzbeli kedvezmény esetén is csak minden második válaszadó váltana. Mindez azt jelentheti, hogy a különböző elektronikus megoldások ellenére még sokáig fogunk postára járni csekket befizetni

- mondta Székely Levente.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?