11 °C Budapest

Így herdálja el a családi ezüstöt, ékszereket a legtöbb magyar

Pénzcentrum
2014. május 26. 12:02

Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, amikor egy forint sincs a számláján, és még a hetek múlva érkező fizetése sem lesz elég a felmerült probléma hirtelen orvosolására. Váratlan egészségügyi kiadás, sürgős lakásfelújítás, vagy például egy esküvő több százezres költség, amelyet képtelenség zsebből előteremteni. Ilyenkor több lehetőség adódik. Az egyik, hogy személyi kölcsönt vesz fel, a másik például, hogy zálogházba adja az értékeit az ember.

A jelenség jóval elterjedtebb, mint a többség gondolná: OTP Bank Öngondoskodási Indexe szerint minden hatodik ember adta már zálogba valamely holmiját. Körükben többen vannak a hölgyek, a zaciba adott tárgyak pedig döntő részben ékszerek, órák, műszaki cikkek. Érdekes tény, hogy a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régióban a legmagasabb a zálogházat igénybevevők aránya (23%), míg például a Dél-Dunántúlon csak 11 százalék. A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek ötöde a jövőben is megfontolná ezt a lehetőséget, ha bajba kerülne.

A záloghitel sincs ingyen

Kevesen vannak tisztában ugyanakkor azzal, hogy a zálogba adott értéktárgyak után is kell fizetni. A kezelési költségek és a záloghitel esetében mindent egybevetve a THM akár a 40 százalékot is elérheti. Emellett fennáll a veszélye, hogy a becses családi értéknek örökre búcsút inthet az ember, hiszen a zacik két hónap után általában megkísérlik eladni a zálogba adott tárgyakat. Maga a záloghitel futamideje is 90 napban maximalizált, míg például személyi kölcsönt öt éves futamidő mellett is igényelheti, aki megszorult.

Mindkét megoldás gyors segítség az átmeneti pénzügyi gondokra. Személyi kölcsön esetén azonban pontosan akkora összeghez jutunk hozzá, amekkorára szükségünk van, míg záloghitelnél a meglévő értékeinktől, az aktuális nemesfémárfolyamtól és a becsüstől függ, mennyit kapunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha például 300 ezer forintra lenne hirtelen szükség, akkor a két évre felvett személyi kölcsön havi 15 ezer forintos törlesztőrészlettel, minimális papírmunkával megkapható, és a pénzhez a jóváhagyást követően nagyon gyorsan hozzá juthat az ember. Ha zaciból szeretne ugyanekkora összeghez jutni valaki, legalább egy félkilós aranylánccal, vagy értékes porcelán étkészlettel kell beállítania a zálogoshoz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem