Elképesztő, mennyivel nőtt a vagyonuk a leggazdagabbaknak

MTI
2014. május 18. 14:30

Futballklub tulajdonosok, zenészek és író is megelőzi a brit uralkodót, II. Erzsébetet a leggazdagabb angolokról összeállított listán. A leggazdagabb angolok között azonban többségben vannak azok, akik nem a Brit szigeten látták meg a napvilágot.

Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. A The Sunday Times vasárnap megjelent 2014-es "Rich List"-je (gazdagok listája) szerint a brit pénzarisztokrácia felső rétegének összvagyona egy év alatt csaknem 70 milliárd (kb. 25 ezer milliárd forint) fonttal 518,9 milliárd fontra (több mint 190 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 449,65 milliárd fontról.

Az idei milliárdos ranglistát a Hinduja testvérek vezetik, 11,9 milliárd fonttal. Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed. A család vagyona a The Sunday Times kimutatása szerint egyetlen év alatt 1,3 milliárd fonttal gyarapodott. Ezzel Hindujáék megelőzték a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül az idei angol kupagyőztes londoni Arsenal futballklubban is van 30 százalékos részesedése.

A nagy londoni Premier League-rivális Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a kilencedik helyhez volt elég. Őt követi a lista leggazdagabb brit születésű milliárdosa, Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás, aki 8,5 milliárd fontra becsült vagyonával zárja a felső tízes mezőnyt.

Az aktív brit zenészek rangsorát az idén is Sir Paul McCartney, a Beatles 71 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul és harmadik felesége, az amerikai Nancy Shevell együttes vagyona az összeállítás szerint jelenleg 710 millió font (265 milliárd forint), 30 millió fonttal több, mint tavaly. Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.

Sir Paul és neje azonban még így is jelentősen megelőzi a brit rock többi óriását, köztük Sir Elton Johnt (260 millió font, 353. hely), Sir Mick Jaggert (215 millió font, 435. hely) vagy Eric Claptont (150 millió font, 607. hely).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 48 éves szerzőjének a The Sunday Times 570 millió font vagyont tulajdonít, 10 millió fonttal többet, mint tavaly. Rowling, az idei ezres lista 180. helyezettje - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója.

Hozzá képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, annak ellenére, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 88 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 330 millió fonttal szerepel a tavaly kimutatott 320 millió font után; ez a 285. helyre elegendő. Az uralkodó - vagyongyarapodása ellenére - 17 helyet visszacsúszott egy év alatt, tavaly ugyanis a 268. helyen állt a Rich List ezres mezőnyében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem