Elképesztő, mennyivel nőtt a vagyonuk a leggazdagabbaknak

MTI
2014. május 18. 14:30

Futballklub tulajdonosok, zenészek és író is megelőzi a brit uralkodót, II. Erzsébetet a leggazdagabb angolokról összeállított listán. A leggazdagabb angolok között azonban többségben vannak azok, akik nem a Brit szigeten látták meg a napvilágot.

Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. A The Sunday Times vasárnap megjelent 2014-es "Rich List"-je (gazdagok listája) szerint a brit pénzarisztokrácia felső rétegének összvagyona egy év alatt csaknem 70 milliárd (kb. 25 ezer milliárd forint) fonttal 518,9 milliárd fontra (több mint 190 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 449,65 milliárd fontról.

Az idei milliárdos ranglistát a Hinduja testvérek vezetik, 11,9 milliárd fonttal. Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed. A család vagyona a The Sunday Times kimutatása szerint egyetlen év alatt 1,3 milliárd fonttal gyarapodott. Ezzel Hindujáék megelőzték a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül az idei angol kupagyőztes londoni Arsenal futballklubban is van 30 százalékos részesedése.

A nagy londoni Premier League-rivális Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a kilencedik helyhez volt elég. Őt követi a lista leggazdagabb brit születésű milliárdosa, Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás, aki 8,5 milliárd fontra becsült vagyonával zárja a felső tízes mezőnyt.

Az aktív brit zenészek rangsorát az idén is Sir Paul McCartney, a Beatles 71 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul és harmadik felesége, az amerikai Nancy Shevell együttes vagyona az összeállítás szerint jelenleg 710 millió font (265 milliárd forint), 30 millió fonttal több, mint tavaly. Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.

Sir Paul és neje azonban még így is jelentősen megelőzi a brit rock többi óriását, köztük Sir Elton Johnt (260 millió font, 353. hely), Sir Mick Jaggert (215 millió font, 435. hely) vagy Eric Claptont (150 millió font, 607. hely).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 48 éves szerzőjének a The Sunday Times 570 millió font vagyont tulajdonít, 10 millió fonttal többet, mint tavaly. Rowling, az idei ezres lista 180. helyezettje - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója.

Hozzá képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, annak ellenére, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 88 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 330 millió fonttal szerepel a tavaly kimutatott 320 millió font után; ez a 285. helyre elegendő. Az uralkodó - vagyongyarapodása ellenére - 17 helyet visszacsúszott egy év alatt, tavaly ugyanis a 268. helyen állt a Rich List ezres mezőnyében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm