21 °C Budapest

Százmilliókat nyúlt le az álbróker

Pénzcentrum
2013. július 17. 05:34

Az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar pénzügyi csalássorozatára tett pontot a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Egy 33 éves férfi tőzsdei befektetés ígéretével csalt ki százmilliókat, több mint 700 magánszemélytől. Mutatjuk, honnan tudhatod, hogy átverős álbrókerrel van dolgod.

A Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hétfőn tett vádemelési javaslatot K. Krisztián 33 éves rohodi lakos ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.


Nagyobb térképre váltás

A nyomozás adatai szerint a férfi 2010. novemberétől 2012. novemberéig 718(!) személyt károsított meg az interneten kínált kedvező hozamot ígérő, tőzsdei befektetés ajánlatával. Kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem végzett tőzsdei kereskedést, a károsultak által befizetett összegeket saját céljaira használta fel, többségében kaszinókban játszotta el. A gyanúsított által erre a célra fenntartott bankszámlára a károsultak összesen mintegy 315 millió forintot(!) fizettek be, a csaló által ígért kedvező hozam reményében.

Honnan ismerhetjük fel, hogy álbrókerrel van dolgunk?

Ha csalóval van dolgunk, szinte biztosra vehetjük, hogy teljes befektetésünk elúszik, előbb vagy utóbb - érdemes tehát résen lenni.

Épp ezért nagyon fontos, hogy csak olyanra bízzuk pénzünket, aki megfelelő banki háttérrel rendelkezik, azaz dokumentált szerződése van egy pénzügyi szolgáltatóval, így nem közvetlenül nála, hanem egy pénzügyi szolgáltatónál (bankban, brókerszámlán) tudjuk elhelyezni pénzünket, kizárólag visszakövethető, elektronikus utalással (az átvételi elismervényt, készpénzes megoldást jobb elfelejteni). Ha ugyanis bankban/brókercégnél van a pénz, a fölött csak az ügyfél rendelkezik, a szerződött fél (azaz jelen esetben a személyi bróker) csak az ügyfél nevében kereskedhet (tranzaktálhat) meghatalmazással, ami azt jelenti, hogy tranzakciót bonyolíthat, de a pénzhez, a számlához nem fér hozzá.


Érdemes referenciát kérni a pénzkezelőtől az elmúlt időszakban folytatott tevékenységről - ennek bizonyításához egyébként ingyenes auditáló cégek állnak rendelkezésünkre. Próbáljunk keresni referenciát az ügyfélkörében is: kérjük el néhány ügyfelének telefonszámát, vagy kérjük meg, hogy hívja fel előttünk néhány ügyfelét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az igazán szembetűnő "intő jel" ugyanakkor az, hogy ha egyik sem áll rendelkezésére a fentiek közül, vagy ha nem tudja bizonyítani tevékenységét, akkor nagyon hamar eltűnik a csaló.

Bróker nélkül nem megy

A tőzsdei kereskedés azonban önmagában sem egyszerű: aki vállalja a kockázatot, mert mondjuk szeretne az átlagos banki hozamoknál több pénzt keresni, de nem ért a tőzsdei kereskedéshez, a legjobb, ha felkészült szakembert (brókert) hív segítségül.

Csakhogy mivel a jövőbe senki sem lát, a brókerek sem tudják előre megmondani, hogy a tőzsdei részvények ára emelkedik-e vagy esni fog? Ráadásul nem árt tudni, hogy a brókercégek az adásvételekért cserében felszámított jutalékból élnek. Annál több pénzt keresnek, minél többet kereskedik az ügyfelük és nem abból, hogy az éppen nyer-e vagy pedig veszít.

Azt, hogy megfelelő brókert választunk-e, könnyen ellenőrizhetjük. Pusztán annyit kell tenni, hogy el kell kérni a bróker elmúlt években elért teljesítményét mutató adatokat, amelyekből kiderült, hogy nyereségesen vagy veszteségesen végezte-e a munkáját. Az adatsorokból az is kiolvasható, nagy vagy kis kockázatot vállalva forgatta ügyfelei pénzét.

A gyorsan változó tőzsdén azonban konkrét hozamot ígérni felelőtlenség. Ha valaki mégis ilyet tesz, akkor annak eleve gyanúsnak kell lennie. Igaz, a várható hozam nagyságát és elnyerésének valószínűséget néhány módszerrel valamennyire előre lehet jelezni, ám tuti tipp természetesen nincs.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?