12 °C Budapest

Százmilliókat nyúlt le az álbróker

Pénzcentrum
2013. július 17. 05:34

Az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar pénzügyi csalássorozatára tett pontot a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Egy 33 éves férfi tőzsdei befektetés ígéretével csalt ki százmilliókat, több mint 700 magánszemélytől. Mutatjuk, honnan tudhatod, hogy átverős álbrókerrel van dolgod.

A Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hétfőn tett vádemelési javaslatot K. Krisztián 33 éves rohodi lakos ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.


Nagyobb térképre váltás

A nyomozás adatai szerint a férfi 2010. novemberétől 2012. novemberéig 718(!) személyt károsított meg az interneten kínált kedvező hozamot ígérő, tőzsdei befektetés ajánlatával. Kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem végzett tőzsdei kereskedést, a károsultak által befizetett összegeket saját céljaira használta fel, többségében kaszinókban játszotta el. A gyanúsított által erre a célra fenntartott bankszámlára a károsultak összesen mintegy 315 millió forintot(!) fizettek be, a csaló által ígért kedvező hozam reményében.

Honnan ismerhetjük fel, hogy álbrókerrel van dolgunk?

Ha csalóval van dolgunk, szinte biztosra vehetjük, hogy teljes befektetésünk elúszik, előbb vagy utóbb - érdemes tehát résen lenni.

Épp ezért nagyon fontos, hogy csak olyanra bízzuk pénzünket, aki megfelelő banki háttérrel rendelkezik, azaz dokumentált szerződése van egy pénzügyi szolgáltatóval, így nem közvetlenül nála, hanem egy pénzügyi szolgáltatónál (bankban, brókerszámlán) tudjuk elhelyezni pénzünket, kizárólag visszakövethető, elektronikus utalással (az átvételi elismervényt, készpénzes megoldást jobb elfelejteni). Ha ugyanis bankban/brókercégnél van a pénz, a fölött csak az ügyfél rendelkezik, a szerződött fél (azaz jelen esetben a személyi bróker) csak az ügyfél nevében kereskedhet (tranzaktálhat) meghatalmazással, ami azt jelenti, hogy tranzakciót bonyolíthat, de a pénzhez, a számlához nem fér hozzá.


Érdemes referenciát kérni a pénzkezelőtől az elmúlt időszakban folytatott tevékenységről - ennek bizonyításához egyébként ingyenes auditáló cégek állnak rendelkezésünkre. Próbáljunk keresni referenciát az ügyfélkörében is: kérjük el néhány ügyfelének telefonszámát, vagy kérjük meg, hogy hívja fel előttünk néhány ügyfelét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igazán szembetűnő "intő jel" ugyanakkor az, hogy ha egyik sem áll rendelkezésére a fentiek közül, vagy ha nem tudja bizonyítani tevékenységét, akkor nagyon hamar eltűnik a csaló.

Bróker nélkül nem megy

A tőzsdei kereskedés azonban önmagában sem egyszerű: aki vállalja a kockázatot, mert mondjuk szeretne az átlagos banki hozamoknál több pénzt keresni, de nem ért a tőzsdei kereskedéshez, a legjobb, ha felkészült szakembert (brókert) hív segítségül.

Csakhogy mivel a jövőbe senki sem lát, a brókerek sem tudják előre megmondani, hogy a tőzsdei részvények ára emelkedik-e vagy esni fog? Ráadásul nem árt tudni, hogy a brókercégek az adásvételekért cserében felszámított jutalékból élnek. Annál több pénzt keresnek, minél többet kereskedik az ügyfelük és nem abból, hogy az éppen nyer-e vagy pedig veszít.

Azt, hogy megfelelő brókert választunk-e, könnyen ellenőrizhetjük. Pusztán annyit kell tenni, hogy el kell kérni a bróker elmúlt években elért teljesítményét mutató adatokat, amelyekből kiderült, hogy nyereségesen vagy veszteségesen végezte-e a munkáját. Az adatsorokból az is kiolvasható, nagy vagy kis kockázatot vállalva forgatta ügyfelei pénzét.

A gyorsan változó tőzsdén azonban konkrét hozamot ígérni felelőtlenség. Ha valaki mégis ilyet tesz, akkor annak eleve gyanúsnak kell lennie. Igaz, a várható hozam nagyságát és elnyerésének valószínűséget néhány módszerrel valamennyire előre lehet jelezni, ám tuti tipp természetesen nincs.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?