7 °C Budapest

Százmilliókat nyúlt le az álbróker

Pénzcentrum
2013. július 17. 05:34

Az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar pénzügyi csalássorozatára tett pontot a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Egy 33 éves férfi tőzsdei befektetés ígéretével csalt ki százmilliókat, több mint 700 magánszemélytől. Mutatjuk, honnan tudhatod, hogy átverős álbrókerrel van dolgod.

A Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hétfőn tett vádemelési javaslatot K. Krisztián 33 éves rohodi lakos ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.


Nagyobb térképre váltás

A nyomozás adatai szerint a férfi 2010. novemberétől 2012. novemberéig 718(!) személyt károsított meg az interneten kínált kedvező hozamot ígérő, tőzsdei befektetés ajánlatával. Kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem végzett tőzsdei kereskedést, a károsultak által befizetett összegeket saját céljaira használta fel, többségében kaszinókban játszotta el. A gyanúsított által erre a célra fenntartott bankszámlára a károsultak összesen mintegy 315 millió forintot(!) fizettek be, a csaló által ígért kedvező hozam reményében.

Honnan ismerhetjük fel, hogy álbrókerrel van dolgunk?

Ha csalóval van dolgunk, szinte biztosra vehetjük, hogy teljes befektetésünk elúszik, előbb vagy utóbb - érdemes tehát résen lenni.

Épp ezért nagyon fontos, hogy csak olyanra bízzuk pénzünket, aki megfelelő banki háttérrel rendelkezik, azaz dokumentált szerződése van egy pénzügyi szolgáltatóval, így nem közvetlenül nála, hanem egy pénzügyi szolgáltatónál (bankban, brókerszámlán) tudjuk elhelyezni pénzünket, kizárólag visszakövethető, elektronikus utalással (az átvételi elismervényt, készpénzes megoldást jobb elfelejteni). Ha ugyanis bankban/brókercégnél van a pénz, a fölött csak az ügyfél rendelkezik, a szerződött fél (azaz jelen esetben a személyi bróker) csak az ügyfél nevében kereskedhet (tranzaktálhat) meghatalmazással, ami azt jelenti, hogy tranzakciót bonyolíthat, de a pénzhez, a számlához nem fér hozzá.


Érdemes referenciát kérni a pénzkezelőtől az elmúlt időszakban folytatott tevékenységről - ennek bizonyításához egyébként ingyenes auditáló cégek állnak rendelkezésünkre. Próbáljunk keresni referenciát az ügyfélkörében is: kérjük el néhány ügyfelének telefonszámát, vagy kérjük meg, hogy hívja fel előttünk néhány ügyfelét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az igazán szembetűnő "intő jel" ugyanakkor az, hogy ha egyik sem áll rendelkezésére a fentiek közül, vagy ha nem tudja bizonyítani tevékenységét, akkor nagyon hamar eltűnik a csaló.

Bróker nélkül nem megy

A tőzsdei kereskedés azonban önmagában sem egyszerű: aki vállalja a kockázatot, mert mondjuk szeretne az átlagos banki hozamoknál több pénzt keresni, de nem ért a tőzsdei kereskedéshez, a legjobb, ha felkészült szakembert (brókert) hív segítségül.

Csakhogy mivel a jövőbe senki sem lát, a brókerek sem tudják előre megmondani, hogy a tőzsdei részvények ára emelkedik-e vagy esni fog? Ráadásul nem árt tudni, hogy a brókercégek az adásvételekért cserében felszámított jutalékból élnek. Annál több pénzt keresnek, minél többet kereskedik az ügyfelük és nem abból, hogy az éppen nyer-e vagy pedig veszít.

Azt, hogy megfelelő brókert választunk-e, könnyen ellenőrizhetjük. Pusztán annyit kell tenni, hogy el kell kérni a bróker elmúlt években elért teljesítményét mutató adatokat, amelyekből kiderült, hogy nyereségesen vagy veszteségesen végezte-e a munkáját. Az adatsorokból az is kiolvasható, nagy vagy kis kockázatot vállalva forgatta ügyfelei pénzét.

A gyorsan változó tőzsdén azonban konkrét hozamot ígérni felelőtlenség. Ha valaki mégis ilyet tesz, akkor annak eleve gyanúsnak kell lennie. Igaz, a várható hozam nagyságát és elnyerésének valószínűséget néhány módszerrel valamennyire előre lehet jelezni, ám tuti tipp természetesen nincs.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Kiszámoló  |  2024. március 1. 18:56
A kormány kitalálta, hogy milyen jó lesz, ha márciusban mindenki felmondhatja a lakásbiztosítását és...
Bankmonitor  |  2024. március 1. 17:00
Újra lehet kötni hazánkban akár 30%-os kamatbónusszal LTP szerződést. Közben a lakáskölcsönök kamata...
MEDIA1  |  2024. március 1. 16:28
Március 1-jétől Papp-Gerlei Gyöngyvér az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm