10 °C Budapest

Félmillió magyar a bedőlt cég listáján: feltámad a ScienNet

Pénzcentrum
2013. július 2. 05:34

Feltámad a ScienNet törzsvásárlói rendszer. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint újra toboroz ügyfeleket a 2009-ben bedőlt program, amely ellen fénykorában különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt nyomoztak.

Úgy tűnik, feltámad a híres-hírhedt ScienNet törzsvásárlói rendszer. A néhány éve hangos botránysorozattal bedőlt törzsvásárlói rendszer június közepén "újra-nyitó rendezvényt" tartott Budapesten, sőt, ismét megkeresik korábbi tagjaikat, törzsvásárlóikat - értesült a Pénzcentrum.hu.

A 2000-es évek közepén indult ScienNet rendszer lényege az volt, hogy aki törzsvásárlóvá válik, vagyis regisztrál a ScienNet weboldalán, az kedvezményes áron vásárolhat termékpartnereinél. A törzsvásárlói közösséget működtető online rendszerhez közel félmillió vásárló és több mint 10 ezer cég csatlakozott.

A program 2009 végén dőlt be. Az akkori Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága akkor indította meg azt a nyomozást, amit a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC a Magyarország területén kifejtett tevékenységével összefüggő, különösen nagy (több százmillióm forintos) adóhiányt okozó adócsalás gyanúja alapozott meg.

Az akkori vádak szerint a külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezet speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtetett úgy, hogy a tevékenységével összefüggő, azt terhelő adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. A több százmillió forintos adóhiányt keletkeztető vállalkozás működésével összefüggésben számos helyszínen történt házkutatás és tanúkihallgatás a személyi és tárgyi bizonyítékok biztosítása érdekében. Az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő, több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközeit még 2009 novemberében lefoglalták.

Új cég a háttérben

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi törzsvásárlóknak küldött levél szerint a ScienNet-et újraindító, Svájcban bejegyzett Inlernet Worldwide AG nem jogutódja a hálózatot korábban működtető ScienNet International LLC-nek, ezért nem vállalja át a ScienNet kötelezettségeit, viszont a program korábbi adatait (például a felhasználók személyes adatait) magáénak tudja. A szervezők ugyanakkor állítják, hogy a ScienNet International LLC azonnal kifizeti a törzsvásárlóknak és termékpartnereknek járó jutalékokat, amint feloldják a bankszámlája zárolását.A törzsvásárlóknak küldött levélben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az utalványok foglalójaként befizetett összegek vásárlás nélkül nem járnak vissza, azokat sem kamatostul, sem kamat nélkül nem utalja át a törzsvásárlóknak a ScienNet, viszont változatlan feltételekkel levásárolhatóak a partnereknél.

A cég a hivatalos honlapon azt állítja, hogy a NAV (VPOP) a nyomozást felfüggesztette, semmilyen bűncselekmény nem került bizonyításra, továbbá az ügyben senki nem került megvádolásra, vagy elítélésre. Ezért arra kérik a törzsvásárlókat, hogy nyugodjanak meg, a pénzük nem veszett el, és legyenek türelemmel, amíg a hatóság, a ScienNet által nem ismert időpontban feloldja a bankszámlákat.

Lapunk információi szerint azonban meglehetősen nehéz kiiratkozni a rendszerből: a törzsvásárlói szerződés felmondásához több személyes adatot, köztük a személyi igazolvány, lakcímkártya és az adókártya másolatát kérik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?