Tömeg az MNB-nél: háziasszonyok, nyugdíjasok állnak sorban

Pénzcentrum
2013. február 28. 09:32

Egyre nagyobb a sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiss Ernő utca 1. szám alatti lakossági pénztáránál. Sokan szatyrokkal, befőttesüvegekkel kezükben várnak arra, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintosaikat. Ma tehetik ezt meg utoljára.

FRISS! Hosszú sor a jegybanknál
A legfrissebb információk szerint kígyózó sorra számíthatnak azok, akik most indulnak beváltani 1 és 2 forintosaikat. Az MNB épületénél akár egy órát is sorban kell álni csütörtök délután.
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Egyre többen gyülekeznek a Magyar Nemzeti Bank Kiss Ernő utcai lakossági pénztáránál Budapest belvárosában. Háziasszonyok, nyugdíjasok, fiatalok és idősebbek egyaránt arra várnak, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintos érméiket.

Fotó: Pénzcentrum.hu (képünk reggel fél 9-kor készült)


A Pénzcentrum.hu tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy már a pénztár 8 órai nyitását is mintegy tucatnyian várták, ugyanakkor az egyre növekvő sor - cikkünk megjelenéséig - viszonylag gyorsan haladt.

A pénztár forgalma azért nőtt meg ennyire, mert sokan az utolsó napra hagyták 1 és 2 forintos érméik beváltását. Február 28-a ugyanis az a nap, amikor végleg búcsút kell intenünk ezeknek a pénzeknek. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása ugyanis — az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával — már csak a mai napig lehetséges, ezt követően erre nem lesz mód.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Egy általunk megkérdezett, a pénztárból kilépő hölgy elmondta: a kezében levő hatalmas befőttesüvegekben gyűjtötték az aprót hónapokig, az így megkeresett pénzt jótékonysági célra fordítják majd. Az MNB korábban arról tájékoztatott, hogy a bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% illetve 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A jegybank szerint a vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fotó: Pénzcentrum.hu

Ma még beválthatjuk

Az 1 és 2 forintos érmék csütörtökig történő átváltását a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi. A jegybank mellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. Az említett intézményeknél történő átváltásról, illetve a felszámolható díjakról célszerű a bankfiókoknál, postahivataloknál előzetesen érdeklődni - javasolja az MNB.

Fotó: Pénzcentrum.hu


A február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20