12 °C Budapest

Tömeg az MNB-nél: háziasszonyok, nyugdíjasok állnak sorban

Pénzcentrum
2013. február 28. 09:32

Egyre nagyobb a sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiss Ernő utca 1. szám alatti lakossági pénztáránál. Sokan szatyrokkal, befőttesüvegekkel kezükben várnak arra, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintosaikat. Ma tehetik ezt meg utoljára.

FRISS! Hosszú sor a jegybanknál
A legfrissebb információk szerint kígyózó sorra számíthatnak azok, akik most indulnak beváltani 1 és 2 forintosaikat. Az MNB épületénél akár egy órát is sorban kell álni csütörtök délután.
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Egyre többen gyülekeznek a Magyar Nemzeti Bank Kiss Ernő utcai lakossági pénztáránál Budapest belvárosában. Háziasszonyok, nyugdíjasok, fiatalok és idősebbek egyaránt arra várnak, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintos érméiket.

Fotó: Pénzcentrum.hu (képünk reggel fél 9-kor készült)


A Pénzcentrum.hu tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy már a pénztár 8 órai nyitását is mintegy tucatnyian várták, ugyanakkor az egyre növekvő sor - cikkünk megjelenéséig - viszonylag gyorsan haladt.

A pénztár forgalma azért nőtt meg ennyire, mert sokan az utolsó napra hagyták 1 és 2 forintos érméik beváltását. Február 28-a ugyanis az a nap, amikor végleg búcsút kell intenünk ezeknek a pénzeknek. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása ugyanis — az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával — már csak a mai napig lehetséges, ezt követően erre nem lesz mód.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Egy általunk megkérdezett, a pénztárból kilépő hölgy elmondta: a kezében levő hatalmas befőttesüvegekben gyűjtötték az aprót hónapokig, az így megkeresett pénzt jótékonysági célra fordítják majd. Az MNB korábban arról tájékoztatott, hogy a bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% illetve 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A jegybank szerint a vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fotó: Pénzcentrum.hu

Ma még beválthatjuk

Az 1 és 2 forintos érmék csütörtökig történő átváltását a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi. A jegybank mellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. Az említett intézményeknél történő átváltásról, illetve a felszámolható díjakról célszerű a bankfiókoknál, postahivataloknál előzetesen érdeklődni - javasolja az MNB.

Fotó: Pénzcentrum.hu


A február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 16:49
A szériát magyar részrl a Proton Cinema gyártja, és több magyar szakember is dolgozik a stábban.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 15:30
Három, 11 százalékot meghaladó induló kamatozású magyar állampapír-sorozat is forgalomba kerül szept...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 15:25
Csak szólok: a nyolcmilliárdosra duzzadt emberiség körébl egyes egyedüliként e sorok írója az, aki f...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?